Heb je als freelancer je doelen voor 2018 bepaald?

Gepubliceerd op 5 December 2017

Het is bijna einde van het jaar. Nog maar enkele weken te gaan, voordat een nieuw jaar aanbreekt; vol nieuwe kansen en uitdagen voor freelancers. Ben je aan het worstelen om alles tijdig af te ronden of ben je doelen aan het schrijven voor je onderneming in 2018?
 

Doelen stellen

 
Wat is het belang van doelen stellen? De rode draad voor succesvolle mensen is dat ze allemaal doelen stellen. Zonder deze doelen hadden ze niet bereikt wat ze nu hebben.
Het stellen van doelen is een proces wat je doorloopt om na te denken over de toekomst. Je denkt na over hetgeen dat je wilt bereiken op kort termijn en lange termijn.
Doelen motiveren je om aan de slag te gaan. Geen doelen is geen focus en dus minder resultaat!!!
 
·      Weet jij waar jij je volgend jaar op wilt focussen?
·      Hoe ver kun jij springen of wil je springen?
·      Wat wil jij bereiken?
 

Hoe bepaal ik mijn doelen

 
Er zijn vele hulpmiddelen om aan de slag te gaan. Een veel gebruikte methode is het bepalen van SMART doelstellingen. Deze doelstellingen zijn concreet. De kans dat er in de praktijk iets van terecht komt is groot.
- Specifiek: maak je doelstellingen specifiek
Een voorbeeld: ik wil meer klanten. (Dit zegt niet veel over wat je wilt)
Maak het concreet. Benoem wie je klanten zijn, hoeveel klanten je daadwerkelijk wilt helpen of bedienen, welke type klanten etc.
 
- Meetbaar: maak het meetbaar om inzicht te krijgen
Een voorbeeld: ik wil als freelancer 10 opdrachten (is dat veel of weinig?)
Om het meetbaar te maken, kun je terugkijken naar eerdere resultaten. Hoeveel opdrachten had je in voorgaande jaren? Hoe groot waren de opdrachten? Hoeveel tijd heb je nodig voor 1 opdracht etc.
 
- Ambitieus: zorg dat er uitdaging is
Probeer voor het nieuwe jaar een stapje extra te zetten of misschien zelfs 2-3-4 stappen meer. Had je het afgelopen jaar bijvoorbeeld 10 opdrachten? Is het niet gaaf om voor 2018 te gaan voor 15 opdrachten of het dubbele.
 
- Realistisch: probeer het wel realistisch te houden.
Om als voorbeeld in de opdrachten te blijven, kun je jezelf als doel stellen dit jaar voor 100 opdrachten te gaan. Vraag jezelf dan wel af; is dit realistisch? (Kun je dit ook waar maken?)
 
- Tijdgebonden: dit spreekt voor zich. Baken de periode voor je doelstellingen af. Houdt rekening met je werkbare uren, weekenden en vakanties
 

Wat wil jij bereiken in 2018?

 
Heb je eenmaal je doelen vastgesteld, dan kun je aan de slag. De uitdaging om mooie opdrachten uit te voeren. Vergeet niet om tussentijds te meten of jij je doelen ook bereikt. Misschien is het zelfs nodig om bij te sturen. Doe dat dan ook! Meten is weten.
Er zijn diverse platforms en andere websites om in contact te komen met opdrachtgevers. Gaat de business goed of zelfs zo goed, dat je het niet allemaal alleen kunt. Vergeet dan zeker niet om collega freelancers in te schakelen.
Onder het motto: Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder!

Door: Lianka Vermeulen en Hannie Aalbrechtse
​To Assist, Grenzeloze Dienstverlening
​www.to-assist.org


To Assist, Grenzeloze Dienstverlening 
Lianka en Hannie werken als zelfstandige Virtuele Assistenten. Ze bieden de ambitieuze ondernemers een helpende hand voor ondersteunde werkzaamheden. Hun specialiteiten zijn; boekhouden, administratie, teksten schrijven, secretariële taken. Denkt u dat ze iets voor u of uw bedrijf kunnen betekenen, aarzel dan niet. 
Vraag het ze gewoon: info@to-assist.org
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play