3 dingen die freelancers doen, waar opdrachtgevers gek van worden

Gepubliceerd op 20 September 2016

Een veel gedeelde mening in de freelance business, is dat opdrachtgevers altijd fout zitten. Natuurlijk is niet elke persoon met wie je werkt fantastisch en bestaan er ook wel eens vervelende opdrachtgevers. Maar je kan niet zeggen dat het een fout is dat ze met je samen willen werken. In ieder geval niet als je een goede reputatie wil opbouwen en serieus geld wil gaan verdienen.
 
Het is logisch dat als er bepaalde dingen zijn voorgevallen je de samenwerking met een bepaalde opdrachtgever beëindigd maar doe dit alleen als het echt niet anders kan. Ook moet je verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die jij zelf verkeerd aanpakt. Hier volgt een lijstje van de dingen die freelancers doen, waar opdrachtgevers gek van worden.
 
1.    Opdrachten aannemen die niet bij je passen
Denk eens heel diep na, ook jij hebt dit vast wel eens gedaan. Soms nemen we opdrachten aan die we liever niet doen of die te hoog gegrepen zijn. Maar, we hebben het geld hard nodig of het is een opvulling van onze agenda. Misschien komt het ook wel omdat we slecht “Nee” kunnen zeggen. We hebben het allemaal wel eens gedaan maar eigenlijk moeten we het niet doen.
 
Als je aan een freelance opdracht werkt waar je niet achter staat, dan raffel je het snel af en dat zien je opdrachtgevers. Je levert dus niet de juiste kwaliteit. Elke keer dat je aan de opdracht werkt voelt als moeten. Dat is niet eerlijk tegen over jezelf en ook niet tegenover je opdrachtgever. En de opdrachten die we niet aankunnen? Je blijft jezelf als freelancer uitdagen maar moet niet twee keer zo hard gaan werken voor hetzelfde geld om iets voor elkaar te krijgen. Wees eerlijk tegenover jezelf, ben je wel de juiste persoon voor deze opdracht? Besteed je tijd alleen aan opdrachten waar je energie van krijgt.  Als je niet geschikt bent voor de opdracht, komen je opdrachtgevers daar snel genoeg achter.
 
2.    Praten in je eigen (code)taal
Opdrachtgevers weten zelf niet zoveel over programmeren of grafisch vormgeven. Als ze dat wel wisten, deden ze waarschijnlijk hetzelfde beroep en hadden ze jou niet nodig. Het is dus belangrijk het moeilijke taaltje te laten gaan en tegen je opdrachtgevers te praten op een manier die ze begrijpen. Veel opdrachtgevers snappen het verschil niet tussen een merk en een logo. Dat ze deze verschillen niet begrijpen maakt ze niet dom. Zij doen ook waar ze goed in zijn en focussen zich niet op wat jij allemaal weet. Gebruik makkelijke woorden. Doe dit bijvoorbeeld via Skype zodat je alles goed kan uitleggen en ook voorbeelden kan laten zien. Zo weet je van beide kanten wat er wordt bedoeld.
 
3.    Helemaal niet communiceren
Wat een opdrachtgever echt niet wil, is dat het helemaal stil blijft. Hoe zou jij je voelen als je een paar duizend euro uitgeeft aan een freelancer die vervolgens niks meer laat horen? Waarschijnlijk niet zo goed en je begint je af te vragen of diegene er niet vandoor is gegaan met je geld. Je hoeft natuurlijk niet dagelijks uren lange gesprekken te voeren met je opdrachtgevers. Houd ze af en toe op de hoogte door een e-mail te sturen met de voortgang. Zo kan je tussendoor ook checken of de neuzen dezelfde kant op staan.
 
Met deze drie tips houd je opdrachtgevers tevreden zodat je uiteindelijk misschien wel goede recensies van ze krijgt. Maar, eerst moet je een stapje terug doen om te kijken hoe je je precies gedraagt tegenover je opdrachtgever en wat je beter kan doen.  

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play