Terug

Een 4-daagse werkweek maakt ook freelancers productiever

 

Er wordt momenteel veel gesproken over de 4-daagse werkweek. In IJsland, bijvoorbeeld, experimenteren ze daar al jaren mee en met groot succes. Werknemers die 4 dagen werken geven aan minder stress te voelen. Hun gezondheid is beter, zowel als de balans tussen werk- en privéleven. Een aantal vertelt dat ze minder het gevoel hebben tegen een burn-out aan te lopen. Ze hebben meer tijd over om te spenderen met hun familie, om hobby’s uit te voeren en om het huishouden te doen. Tegelijkertijd is hun productiviteit op het werk hoger dan ooit.

Er is dus veel te zeggen voor een 4-daagse werkweek. Als freelancer deel jij je eigen tijden in, dus een 4-daagse werkweek is voor jou ook een mogelijkheid. Lees hier meer over wat je dat oplevert en hoe je het opzet.

 

Minder werken en toch productiever?

Het lijkt tegenstrijdig dat een dag minder werken per week meer productiviteit oplevert. Er is ook geëxperimenteerd met kortere werkdagen. Mensen die 6 uur per dag werken en niet de standaard 8 uur, merken daar ook duidelijk de positieve gevolgen van. Minder werken betekent dat je meer tijd kunt besteden aan dingen die je leuk vindt. Dat geeft je lichaam en geest de kans om bij te komen, om te genieten en om te herstellen. Het gevolg is dat je energieker naar je werk gaat en dat je je beter voelt. En dat leidt weer tot een hogere productiviteit en tevredenheid op het werk. 

Wat al deze experimenten ons dus eigenlijk vertellen, is dat we met zijn allen meer werken dan gezond voor ons is. De balans tussen werk en privéleven is scheef en er is te weinig tijd voor ontspanning en ook de dagelijkse taken. In je vrije tijd moet je immers boodschappen doen, familie en vrienden bezoeken, afspraken nakomen bij de tandarts, de bank, de bibliotheek, het huishouden doen, uitstapjes maken met de kinderen, enzovoorts. Hoe is dat mogelijk als je 5 dagen per week aan werk besteedt en dus nog maar 2 weekenddagen over hebt voor de rest?

 

Een 4-daagse werkweek implementeren

Het is niet vreemd dat veel mensen in Nederland besluiten om parttime te werken. Ze leveren graag wat salaris in voor meer vrije tijd. Wij hebben die luxe. In Finland wordt er al een tijd gesproken over het opzetten van een 4-daagse werkweek als standaard. Als freelancer moet je dat zelf doen, want jij bepaalt je uren. 

Het implementeren van een 4-daagse werkweek lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je de voordelen in je achterhoofd houdt en je realiseert dat je winsten op de lange termijn juist omhooggaan, is het een gemakkelijk gemaakte beslissing. Je zet dit geleidelijk op, door de onderstaande stappen te volgen.

 

1. Een plan maken

Het begint met het maken van een plan en een tijdlijn. Vraag je af vanaf wanneer je volledig over wilt zijn naar een 4-daagse werkweek en hoe lang de tussenperiode mag zijn. Dat doe je door een overzicht te maken van het werk dat al ingepland staat. Besluit welke vier dagen van de week je wilt werken en wanneer je daarmee kunt beginnen. Geef jezelf doelen, deadlines en een realistisch tijdsplan. Nieuw werk plan je alvast in volgens je 4-daagse schema.

Het is nu ook al goed om even tijd te besteden aan hoe je je week in wilt gaan delen. Welk dagdeel wil je besteden aan administratie, bijvoorbeeld, en hoe passen je vaste klanten in je nieuwe schema? Waarschijnlijk heb je nu ook al vaste dagen voor bepaalde taken. Maak een lijst van deze taken en verdeel ze over je nieuwe werkweek.

 

2. Je nieuwe tijden communiceren

Nu is het tijd om je marketingkanalen aan te passen. Geef duidelijk aan op welke dagen je werkt en doe dat op je website, sociale media, Google Mijn Bedrijf en alle andere marketingkanalen die je gebruikt. Vergeet je niet-digitale marketing niet. Heb je een voertuig waar je oude werktijden nog opstaan, pas dat dan aan. Ook je visitekaartjes, brochures en posters moeten worden aangepast.

Als je een aantal vaste klanten hebt, dan is het geen slecht idee om ze van tevoren in te lichten van je plannen. Ze zullen zeker niet vreemd opkijken als ze zien dat je 4 dagen per week beschikbaar bent, maar ze zullen wel geïrriteerd raken als ze rekenen op een bepaalde beschikbaarheid die je niet meer biedt. Jij weet het beste aan wie je dit wilt en moet communiceren en dat is belangrijk, om misverstanden te voorkomen.

 

3. Blijf volhardend

Nu je alles hebt opgezet om minder te gaan werken, moet je zelf nog meekomen. Het zal in het begin moeilijk zijn om klanten een latere deadline te moeten geven of een verzoek af te moeten wijzen. Maar hoe langer je het volhoudt, hoe gemakkelijker en logischer het wordt. Ga op je extra vrije dag een hobby beoefenen, tijd doorbrengen met je familie en vrienden of een cursus volgen. Wat je in ieder geval niet moet doen is je werk e-mail lezen, opdrachten inplannen en administratie uitvoeren. 

 

Een extra dag voor jou

Je extra vrije dag is specifiek voor jou en alles wat niet met je werk te maken heeft. Het geeft je lucht en rust om de dagen dat je wel werkt beter aan te kunnen. Freelancers hebben die mogelijkheid ook en hoeven niet te wachten tot de regering of je bedrijf deze nieuwe plannen doorvoert. Jij kunt nu al 4 dagen werken en profiteren van alle voordelen die daarmee gepaard gaan. En ook al doe je helemaal niets op je gratis extra vrije dag, je krijgt extra tijd en dat is in de huidige maatschappij bijzonder veel waard.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten