Het effect van promotiematerialen en waarom zou een freelancer ze inzetten?

Gepubliceerd op 9 Oktober 2018

Als we het over promotiematerialen hebben, dan denken we al snel aan producten die de naamsbekendheid moeten te vergroten. Het zijn vaak praktische producten die bijna dagelijks gebruikt kunnen worden, zoals een pen of telefoonhoesje. Maar wat is het effect van promotiematerialen op een freelancer? En waarom zou je nog offline promotie maken als je klant juist online te vinden is? Wij gaan wat dieper in op de effectiviteit van promotionele producten en redenen om ze in te zetten als marketingtool.


Hebben promotionele producten wel effect?


Een onderzoek uitgevoerd door DIMA Market Research heeft bewezen dat promotiematerialen merken sterker maken. Promotiematerialen bereiken meer mensen (88%) dan via radio (79%) of tv (75%). Ook geeft 57% van de bezitters van promotiematerialen aan dat het zich de naam van de uitgevende partij nog weet te herinneren. Dit percentage is ruim twee keer hoger dan de 28% advertising herinnering van tv-commercials. Daarnaast hebben promotionele producten een lange houdbaarheid datum en een dagelijkse contactfrequentie, wat de effectiviteit van de promotiematerialen vergroot.
 

Waarom zouden freelancers promotiematerialen inzetten?


Een veelgehoorde reden is dat promotionele producten een stuk goedkoper zijn traditionele media zoals kranten, televisie en radio. Maar met welk doel zetten freelancers promotiemateriaal inzetten?

  1. Verhogen van de naamsbekendheid
Promotiematerialen zijn een eenvoudige manier om aan de naamsbekendheid van u als freelancer te werken. Potentiële klanten worden bovendien regelmatig aan u als freelancer herinnert en dat kan u in het vervolg alleen maar goed doen. Als u goed werk levert natuurlijk.

  1. Positieve herinnering aan u als freelancer
Uit het besproken onderzoek van DIMA Market Research blijkt dat ontvangers van promotiematerialen ook positiever kijken naar u als freelancer. Neem nou een bedrukte pen met uw naam: hoe vaker deze iemand gebruikt maakt van de pen, hoe vaker deze wordt blootgesteld aan uw naam en des te positiever deze kijkt naar u als freelancer. Dit wordt ook wel het mere exposure effect genoemd.

  1. Loyaliteit van bestaande klanten vergroten
Een andere reden om gebruik te maken van promotiematerialen is het vergroten van de loyaliteit van bestaande klanten en partijen. Door de loyaliteit te verhogen, door af en toe leuke promotiematerialen weg te geven, zal de ontvanger zich positiever opstellen tegenover u als freelancer en daarom minder snel geneigd zijn om over te stappen naar een ander bedrijf.

  1. Relatief goedkoop communiceren met potentiele klanten
Juist voor freelancers zonder een ontoereikend budget voor marketingactiviteiten kunnen promotiematerialen sterk bijdragen aan het imago van u als freelancer. Promotieartikelen zijn een krachtig medium met een hoge return on investment, vanwege de lage kostprijs.

Welke promotionele producten hebben het meest effect?


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedrukte promotiematerialen die dagelijks gebruikt kunnen worden het meest effectief zijn. Gebruikers worden dan vaak blootgesteld aan de opdruk op het product en dat zorgt voor een blijvende herinnering. Denk maar eens aan mensen op kantoor, die vaak koffie drinken uit een bedrukte mok of schrijven met een bedrukte pen.


Door: Jeroen van der Zwet 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play