Eindejaarsstress? Doe er wat aan! | Freelancer.nl

Eindejaarsstress? doe er wat aan!

Gepubliceerd op 23 December 2016

Content plaatsen, boodschappenlijstje maken, out-of-office aanzetten, blog schrijven, administratie vast voorbereiden voor begin januari, cadeautjes kopen, LinkedIn checken, uren schrijven. Er komt geen einde aan de lijst van dingen die ik allemaal nog moet doen voordat ik aan mijn kerstvakantie kan beginnen. Al twee weken heb ik het gevoel dat ik achterna gezeten wordt. Dat ik het allemaal niet voor elkaar krijg en dat ik er tijdens de kerst achter kom dat ik iets vergeten ben.
 
En ik ben echt niet de enige die last heeft van eindejaarsstress. Vrijwel iedereen in mijn omgeving is bezig met een ratrace om straks van een paar vrije dagen te kunnen genieten. Idioot eigenlijk: het gaat om drie vrije dagen! Twee kerstdagen en nieuwjaarsdag. En daar doen we zo hysterisch over. Natuurlijk plakken we er vaak nog wel een paar dagen aan vast, maar toch blijft het een vreemd fenomeen. En ik merk ook verschil nu ik als freelancer werk. Het is toch minder makkelijk om als freelancer te zeggen dat je geen tijd meer hebt. Dat voelt écht anders.
 
Ieder jaar neem ik me voor dat het me dit jaar niet gaat gebeuren. Dat ik volkomen ontspannen naar de feestdagen toewerk en dat ik heerlijk ga genieten van een week vakantie. En ieder jaar overkomt het me weer. De stress slaat toe en ik ben de eerste dagen van mijn vakantie niet veel waard. En echt vrij ben ik ook niet. Er zijn nog een paar dingen blijven liggen die toch echt voor 1 januari af moeten.
 
Omdat ik die eindejaarstress echt niet meer wil, heb ik tijd genomen – die ik eigenlijk niet heb – om te kijken wat ik kan doen om die stress te verminderen. En tot mijn verbazing is dat best veel. Wij mensen hebben namelijk de vervelende gewoonte dat we graag uitstellen. En als je dingen uitstelt komt er toch een keer dat onvermijdelijke moment dat het niet meer uitgesteld kan worden. Al die ‘kleine’ dingetjes komen in een fuik terecht en stapelen zich op tot die berg waar we spreekwoordelijk vaak tegen op zien. Dus doe er wat aan! Ik heb een paar eenvoudige tips op een rij gezet.
 

  1. Plan een paar dagen voor je vakantie al ‘vrij’. Gebruik die dagen om zaken af te ronden, die afspraken nog te doen die écht moeten en op te ruimen.
  2. Houd het hele jaar je mailbox goed bij. Dat geeft lucht en voorkomt dat je verdrinkt in mails die je steeds weer opent en op ‘ongelezen’ zet.
  3. Probeer in de weken naar het einde van het jaar al eens een uurtje op te ruimen en zaken voor te bereiden die je rondom het einde van het jaar verwacht. Bel opdrachtgevers waarvan je weet dat ze aan het einde van het jaar altijd nog wat gedaan willen hebben en vraag hen of je al iets kunt verwachten. Misschien kun je dat klusje al eerder doen.
  4. Ook privé is het goed om vast na te denken over de feestdagen. Doe vast een groot deel van de boodschappen. Het scheelt een hoop gesjouw met volle tassen en je weet zeker dat je het in huis hebt. Waarom niet die cadeaus al in oktober kopen? Scheelt een hoop stress in overvolle winkels.
  5. Blijf sporten en bewegen! Ik zeg in deze laatste weken regelmatig een sport- of yogaklas af omdat ik weer een avond doorwerk. Niet doen. Je voelt je er alleen maar slechter en vermoeider door. Ga desnoods na het sporten nog een uurtje werken.
 
Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af waarom ik dit niet heb gedaan. Zo moeilijk is het toch niet? Dat plan je toch gewoon? Kennelijk niet dus. Niets menselijks is mij vreemd. Ook deze freelancer stelt graag uit. Ik probeer het volgend jaar gewoon weer. Want wat ik als zelfstandig ondernemer ook weet is dat niets vanzelf gaat. Het blijft vallen en opstaan.
Fijne feestdagen! 

Door: Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Robin Peek

Robin Peek is dagelijks bezig met het vergaren van kennis met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en contentmarketing. 

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play