Terug

Factoring voor zzp’ers

Als zzp’er is het heel herkenbaar: opdrachtgevers en andere zakenpartners die de facturen niet willen betalen. Je stelt een betalingstermijn en hoewel deze goed en wel verstreken is, is de betaling niet binnen. Als zzp’er ben je vaak veel tijd kwijt aan alle randzaken die daaruit voortvloeien. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van herinneringen of het zoeken van een geschikt incassobureau. Als je daar niet op zit te wachten, kun je ook kiezen om met een factoringbedrijf in zee te gaan. Je krijgt de facturen dan vooraf al betaald door het factoringbedrijf. Dit bedrijf gaat vervolgens zelf achter de openstaande facturen aan. Helemaal gratis is dat uiteraard niet, want je betaalt wel commissie.

Waarom factoring een uitkomst is

Factoring kan gezien worden als een vorm van krediet. Als veel opdrachtgevers hun rekeningen niet op tijd betalen, is de kans groot dat je als zzp’er zelf in de problemen komt. Er ontstaan dan kredietproblemen. ZZP’ers moeten ook steeds langer op hun geld wachten. Dat terwijl het proces om de opdrachtgever tot betalen te manen vaak erg tijdrovend is. Bovendien willen de meeste incassobureaus niet veel tijd steken in een schuld van maar een paar honderd euro. Dit zijn bedragen waarvoor het inschakelen van een factoringmaatschappij een interessante optie is.

Dit bedrijf betaalt alle goedgekeurde facturen vooruit. Zo krijg je toch gewoon je geld op je rekening. Het is ook een mogelijkheid om sneller te groeien en dus een goede manier van zakelijk financieren.

Een factoringbedrijf kijkt niet naar de kredietwaardigheid van jou als zzp’er. In plaats daarvan wordt er gekeken of opdrachtgevers zelf in staat zijn om de facturen alsnog te voldoen. Op die manier schat een factoringbedrijf het risico in of een factuur wel of niet betaald zal worden. Factoring is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Er ging zelfs een omzet van ruim 112 miljard euro in om in 2019.

Dat betekent overigens niet dat een factoringmaatschappij alle openstaande facturen overneemt. Als een klant niet genoeg kredietwaardig is, krijg je maar een deel of helemaal niets middels factoring uitbetaald. De facturen worden doorgaans wel goedgekeurd en dus kun je op die manier als zzp’er de liquiditeit van je onderneming op orde brengen. Je hebt zelf ook geen werk meer van het beheren van openstaande rekeningen. Dat scheelt je tijd en geld, want de factoringpartij doet niet anders.

Factoring is dus zeker een goede keuze als je regelmatig tegen liquiditeitsproblemen aanloopt. Verder kun je het krediet gebruiken om bijvoorbeeld je bedrijf een stuk te vergroten. Zeker als je merkt dat je als zzp’er behoorlijk in de groei bent is factoring een goede keuze. Want er komen waarschijnlijk steeds meer debiteuren bij, waardoor je ook meer kwijt tijd bent aan openstaande facturen. Door gebruik te maken van factoring wordt het debiteurenbeheer voor je uit handen genomen. Daardoor is de kans op wanbetaling ook een stuk kleiner.

Wat kost factoring?

Factoring klinkt dus zeker interessant. Het is vaak zelfs een stuk goedkoper dan een zakelijke lening of zakelijk krediet aanvragen. Dat komt doordat de prijs van factoring een stuk lager ligt. Hoe hoog de kosten precies zijn, is vooral afhankelijk van de som van het aantal openstaande facturen. Als een debiteur snel betaalt, zijn de kosten vaak lager dan alsook het factoringbedrijf met wanbetalers te maken krijgt.

Als zzp’er betaal je een kleine commissie aan het bedrijf. Dat is zo’n 0,1 procent tot 1 procent van de omzet. Of je eerder 1 procent of 0,1 procent betaalt is vooral afhankelijk van het saldo dat je nog hebt openstaan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten