Terug

Foutloze teksten schrijven - dat hoef je niet alleen te doen

 

"Ik zie mijn eigen fouten niet meer in" 

"Ik heb deze tekst nu al tig keer doorgelezen, maar ik zie de fouten niet meer." Een vriendin had mij een document opgestuurd – 125 pagina’s lesmateriaal voor een nieuwe training, die zij binnenkort wil gaan geven – maar in het begeleidende mailtje klonk zij nogal ontmoedigd. 

‘Ik heb zware dyslexie, en het schrijven van dit materiaal voelde net als een bevalling,’ legde zij uit. Zij was aan de ene kant opgelucht dat de eerste opzet nu eindelijk klaar was, maar voelde zich toch bezwaard omdat er best wel veel typefouten inzaten en de opmaak wat rommelig was. 

 

Je hoeft niet alles zelf te kunnen 

Ik heb haar dus, na een korte blik op het document, eerst maar even een hart onder de riem gestoken: ‘Er zijn mensen, die ervoor zijn opgeleid om boeken en ander tekstmateriaal voor publicatie te redigeren en te corrigeren. Niemand verwacht van jou dat je dat allemaal zelf kan.’

Ik heb mijn vriendin verteld dat er meestal een hele rij experts betrokken zijn bij het uitgeven van boeken en ander geprint materiaal. De auteur levert vaak alleen de inhoud. Een uitgever of editor geeft constructieve feedback hierover. De tekst wordt door verschillende personen meerdere keren gecorrigeerd op taal- en typefouten. Een vormgever verzorgt de opmaak van de tekst, en een kunstenaar ontwerpt de kaft. Al deze mensen hebben zich gespecialiseerd op hun deel van dit proces. 

Wij hadden afgesproken dat ik haar feedback zou geven over de inhoud van de training, en zij heeft ondertussen iemand anders bereid gevonden om de grammatica- en typefouten te corrigeren. 

 

Schakel de hulp van een expert in 

Ook als freelancer kun je in de verleiding komen te denken dat je alles, wat met je bedrijf te maken heeft, zelf moet kunnen. Je doet je eigen boekhouding, onderhoudt je eigen website en voert je eigen social media campagne. Ben je iemand die dit makkelijk afgaat en die het leuk vindt zich in al deze dingen te bekwamen, dan is dat op zich prima. Het kan je zelfs wat geld besparen. 

Maar als iets je echt niet lukt en je raakt erdoor van slag – of als je geen tijd hebt om je in bepaalde dingen te verdiepen – dan is het veel zinvoller om dat deel van je bedrijfsvoering uit te besteden aan iemand die er verstand van heeft. 

Dat geldt ook voor het schrijven en redigeren van teksten. Wil je teksten op je website zetten, een brochure maken, bloggen of zelfs een heel e-book uitbrengen? Als je een goed idee hebt voor een publicatie, betekent dat niet automatisch dat je dat ook goed kunt verwoorden en foutloos opschrijven, of dat je ook goed bent in opmaak en design. 

Aarzel dan niet om een expert in te schakelen, die je helpt te zorgen dat alles, wat jij over je bedrijf laat zien, er perfect en professioneel uitziet.

 

-----------------------------------

 

Ute de Vries

Freelancevertaler - Engels/ Duits/ Nederlands

Schrijver

Taalcoach

www.fromwordtowordtranslations.com

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten