Had ik dit als freelance trainer maar eerder geweten…

Gepubliceerd op 2 September 2016

Of ik tips heb voor mensen in dezelfde branche, was de vraag. Specifieke tips and tricks voor concullega’s die net als ik iedere dag op zelfstandige basis proberen om uit eigen (beroeps)ervaring  hun (vak)kennis aan andere mensen over te brengen. “Leef je uit”, volgde er nog. En dat heb ik dan gedaan.

De verzamelde tips komen rechtstreeks uit mijn eigen avontuur als zelfstandig taaltrainer en – coach. Als freelancer leer je met vallen en opstaan, heb ook ik aan den lijve ondervonden. Sommige suggesties zijn vanzelfsprekend maar van andere tips denk ik nu wel eens “had ik dat maar eerder geweten”.   

Toets het verwachtingspatroon
Moeten de trainees zich kort kunnen voorstellen in het Frans of moeten ze ingewikkelde vergaderingen in het Frans leiden? Dat maakt een wereld van verschil in je aanpak. Laat je daar dus niet door verrassen tijdens je eerste sessie(s) en bespreek op voorhand duidelijk en uitgebreid wat het verwachtingspatroon van de opdrachtgever is. Als de opdrachtgever zelf de training niet volgt maar wel (een van) zijn medewerkers, is het verstandig tevens hun verwachtingen te checken.

Vakspecialist
Een van de redenen dat jij als trainer/coach/docent voor een groep staat, is omdat jij de specialist ter zake bent. Vergeet dat anderzijds niet: jij wéét waarover je spreekt omdat je er hoogstwaarschijnlijk dagelijks mee bezig bent, maar voor de deelnemers is het niet altijd vanzelfsprekend om bepaalde terminologie die voor jou gesneden koek is, te kennen. Voorzie voldoende tijd in sessies om daar aandacht aan te besteden.

(Bij)scholing
Ok, je bent een krak in je vak, klopt, maar hoe goed je ook bent, in welke branche je ook werkt: er komen steeds vernieuwingen op de markt. Als trainer/coach/docent is het sterk aan te raden om van de laatste nieuwigheden minstens op de hoogte te zijn. Beter is natuurlijk als je ze meteen in je training kan integreren. Met dat in het achterhoofd leg ik mezelf op om minstens twee keer per jaar een bijscholing of opfriscursus te volgen. Daarnaast heb je natuurlijk al een abonnement op maand- en weekbladen uit je vak en ontvang je steevast wekelijkse nieuwsbrieven met allerhande (vak)interessante informatie.

Schriftelijke overeenkomst
Denk eraan dat je als zelfstandige zélf verantwoordelijk bent wat contracten betreft. Wat doe je als je opdrachtgever niet betaalt, of erger, besluit om de lessen per direct stop te zetten terwijl jij wel investeringen gedaan hebt? Daarom is het altijd verstandig om dat soort zaken op papier te zetten en te laten ondertekenen door de opdrachtgever. Een dergelijke schriftelijke overeenkomst vermeldt bijvoorbeeld de duur van de opdracht, de prijs, onderlinge afspraken, moment van facturatie en andere kleine lettertjes. 

Door: Birgit Roosen
www.maatadvies.nl

Met een diploma vertaler-tolk Nederlands-Frans-Spaans en een Master Meertalige Communicatie op zak, vult Birgit haar dagen met haar passie: alles wat met talen te maken heeft. Van vertalingen en copywriting tot taalcorrecties en diverse taaltrainingen. Daarnaast studeerde zij ook Pools en Engels in haar vrije tijd. 
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play