Terug

Freelancen als er weinig te freelancen is

De corona crisis heeft voor iedereen de nodige consequenties. Sommige mensen zijn nu juist extra hard nodig en bepaalde industrieën varen er wel bij, maar voor de meesten van ons geldt helaas dat het werk min of meer stil komt te liggen. En wat moet je dan? De kans is groot dat je al van een of meerdere opdrachtgevers te horen hebt gekregen dat je voorlopig je werkzaamheden kunt staken, of dat er even geen nieuwe opdrachten zijn. Hier zit je als freelancer absoluut niet op te wachten, maar je kunt er helaas weinig aan veranderen. Dit betekent echter niet dat je alles moet laten vallen en passief af moet gaan zitten wachten tot je de draad weer op kunt pakken. De tijd die je over hebt kun je natuurlijk ook gebruiken om dingen te doen waar je normaal gesproken niet echt aan toe komt. Zo doe je toch nog iets zinvols en ook na deze crisis zul je hier nog van profiteren.

Werk achterstallige administratie weg

Als freelancer loop je vaak nogal achter de feiten aan, omdat je nu eenmaal veel op je bordje krijgt. Er zijn natuurlijk toppers die altijd alles netjes op orde hebben, maar meestal is dit niet het geval. Voor iedereen met een to-do-list die nooit korter lijkt te worden, is dit het uitgelezen moment om hier verandering in aan te brengen. Je hebt nu de tijd om eens goed de bezem te halen door je boekhouding en alle achterstallige administratie weg te werken. Tegen de tijd dat deze crisis voorbij is, heb je de boel weer helemaal op orde.

Blijf netwerken

Je hebt even weinig of geen werk en daardoor waarschijnlijk ook minder contact met je opdrachtgevers of mede-freelancers. De communicatie rondom opdrachten staat even op een laag pitje, maar dit betekent niet dat je dan helemaal geen contact meer hoeft te hebben. Het is juist beter om contacten warm te houden. Toegegeven, netwerken is in deze situatie een stuk lastiger. Netwerkevenementen zijn sowieso uit den boze, maar gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je netwerk te onderhouden en eventueel zelfs uit te breiden. Van interesse tonen is nog nooit iemand slechter geworden. Het is dan ook een goed idee om af en toe iets van je te laten horen en elkaar op de hoogte te houden van de situatie. 

Zet je vrijwillig in

Deze crisis situatie zorgt ervoor dat mensen erg met zichzelf bezig zijn, maar aan de andere kant ook juist erg begaan zijn met anderen. In deze situatie kun je je tijd nuttig besteden, door op vrijwillige basis je hulp aan te bieden en je op een andere manier in te zetten voor collega’s of opdrachtgevers. Je levert je financieel gezien misschien niet direct iets op, maar het is wel een mooie investering waar je in de toekomst de vruchten van plukt. 

Door: Tessa Ditvoorst Tessa is een ervaren digitaal/commercieel vertaler en copywriter voor het creëren van unieke teksten en artikelen van hoge kwaliteit. Gepassioneerd, gedreven door deadlines en gericht op details in elk aspect van het werk. http://www.textbytess.nl

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten