Terug

Freelancen in voor- en tegenspoed

Freelancen in voor- en tegenspoed

Veel (startende) freelancers en ondernemers hebben de laatste maanden weleens gedacht: waar ben ik aan begonnen? Waarom heb ik mijn vaste baan opgezegd om voor mezelf te beginnen? Waarom heb ik niet gewoon een baan gezocht – toen het nog kon?

Het hoort erbij

Houd moed! Betere tijden breken echt een keer aan. En dan geniet je weer van de vrijheid die freelancen biedt. Als freelancer heb je nou eenmaal te maken met ups en downs. Opdrachten die ineens niet doorgaan. Of een crisis die eten in het roet gooit. De ene sector is gevoeliger voor externe factoren dan de andere. Als freelance IT’er zit je meestal wel goed, maar veel andere freelancers hebben het zwaar op het moment. Toch horen tegenslagen erbij.

Focus op jezelf

Kijk niet naar anderen. Een freelancer die al jaren bezig is en een groot netwerk heeft opgebouwd, is waarschijnlijk beter bestand tegen magere jaren dan iemand die net begonnen is. En bedenk ook dat het gemiddeld een jaar of drie duurt voor een bedrijf of freelancer succesvol is. Daarvoor draaien veel bedrijven nog met verlies en hebben veel freelancers weinig of geen stabiel inkomen. Dus trek je eigen plan en ga gewoon door met waar je goed in bent!

Financiën op orde

Sommige freelancers geven hun hard verdiende geld even snel uit als het binnenkomt. Natuurlijk mag je jezelf na het afronden van een grote opdracht trakteren op die mooie schoenen die eigenlijk te duur zijn of die gave designlamp voor je werkplek. Maar leer van deze crisis en andere tegenspoed. Leg een potje aan voor slechtere tijden zodra je weer meer inkomsten hebt. Want deze crisis zal niet de enige tegenslag zijn waarmee je te maken krijgt in je werkende leven.

Woon verstandig

In tijden dat je veel opdrachten hebt en goed verdient, is het verleidelijk om duurder te gaan wonen. Je kan meer huren betalen en hypotheekverstrekkers zijn royaler met hun leningen. Maar pas op. Als je inkomsten een paar maanden lang tegenvallen of je hebt onverwachte kosten, kan het zomaar zijn dat je moeite hebt om de huur of hypotheek te betalen. Dan weegt een iets grotere of mooiere woning niet op tegen de stress van het eigenlijk niet kunnen betalen. Kijk pas naar een duurder optrekje als je een grote financiële buffer hebt opgebouwd.

Gebruik extra tijd slim

Als je net als veel andere freelancers even wat meer tijd over hebt, verspil deze dan niet met netflixen of virtueel alle kledingswinkels aflopen. Gebruik deze tijd nuttig. Ga bijvoorbeeld een cursus doen, kijk eens kritisch naar je website of schrijf alvast een aantal blogs om later online te zetten. Daar heb je nu tijd voor. Als over een tijdje je agenda weer volloopt met afspraken en opdrachten, kan je voor zulke dingen veel minder gemakkelijk tijd vrij maken.

Door: Yvonne Horsselenberg Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites en nieuwsbrieven, artikelen voor vakbladen en online nieuwssites, en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op wwww.tekstgenoot.nl

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten