Freelancen is gewoon hartstikke agile

Gepubliceerd op 10 Januari 2018

Onze taal kent steeds meer woorden waar je je als ‘gewone’ Nederlander vertwijfeld bij kunt afvragen wat het betekent. De verkiezing van het woord van het jaar is niet voor niets in het leven geroepen. Ook in 2017 zetten woorden als lokterrorist, duo minister en klimaatpauper ons weer stevig aan het denken. De winnaar van 2017 was ‘Appongeluk’. Helaas gebeurt het steeds vaker. Ook in ons werk maken we steeds vaker kennis met (Engelstalige) uitdrukkingen en woorden als ‘Agile werken’, ‘scrummen’ en uit je comfortzone stappen.
 
Hoe komt het nou toch dat we steeds vaker woorden en termen gebruiken die nadere uitleg nodig hebben om ze te begrijpen? Is onze maatschappij dan werkelijk zo ingewikkeld geworden of maken we het gewoon zo ingewikkeld? Mijn man is bijvoorbeeld ‘Agile Coach’ terwijl ik al een jaren als ‘coach’ werk. Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of ik nog wel hip genoeg ben. ‘Agile’ betekent wendbaarheid, heb ik me laten vertellen. Zeg dat dan gewoon! En dan gaan ze in dat Agile werken ook nog scrummen. Dat betekent volgens mij je planning in stukjes opdelen en op basis van de uitkomsten daarvan je lange termijnplanning aanpassen.  
 

Jeukwoorden

Ik zal het wel niet begrijpen. Wendbaar zijn in je werk en een goede planning (realistisch en haalbaar) maken: dat is in mijn beleving volkomen normaal. En oh ja, dan moet je ook nog UIT je comfortzone stappen, want dat maakt je sterker en flexibeler. Gewoon eens wat anders doen, bedoelen ze. Heel leuk hoor, maar toch niet iedere dag hoop ik? In haar wekelijkse columns in NRC schrijft Japke D. Bouma op hilarische wijze over deze zogenoemde ‘jeukwoorden’.  En ik ben het roerend met haar eens. We zijn een beetje op hol geslagen met z’n allen.
 

Geruststelling

Afgezien van de nodige ergernis die ik ervaar stellen deze woorden en ontwikkelingen me op een bepaalde manier gerust. Volgens mij is de gemiddelde freelancer namelijk hartstikke ‘Agile’. We zijn constant aan het schakelen en zeer flexibel als het gaat om het tevreden stellen van onze opdrachtgevers (Wendbaarheid). Plannen kunnen we als de beste, want we worden geacht ons aan deadlines te houden en zaken op te leveren, vaak in korte tijd (Scrummen). En we moeten wel af en toe wat anders doen en proberen, anders red je het gewoon niet (Uit je comfortzone). Als zelfstandig ondernemer ben je namelijk continu op zoek naar nieuwe wegen en mogelijkheden.
 
Ik heb het jaar afgesloten met een goed gevoel. Ik laveerde in 2017 redelijk ontspannen door alle veranderingen en ontwikkelingen heen. Vond steeds weer mijn weg en ik verstond en versta nog steeds de taal van mijn opdrachtgevers. Het was heerlijk om een poosje IN mijn comfortzone bij de kerstboom te zitten. Ik wens alle freelancers een ‘agile’ nieuwjaar. 

Door: Elisa Salentijn
 
Elisa heeft o.a. gewerkt voor Achmea, Wageningen UR, Jeen bureau voor communicatie en Involve. Ze helpt graag om communicatie op de rails te zetten en te houden. Met meer dan 20 jaar ervaring in bedrijfsleven, (semi) overheid en aan bureauzijde zorgt zij ervoor dat communicatie het gewenste effect oplevert en aankomt! 
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play