50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 5 Dec 2021.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Freelancen vanuit het buitenland: zo maak je er een succes van

Bij Freelancer.nl zijn een aantal professionals aangesloten die werken vanuit het buitenland. En in principe maakt dat geen verschil, zolang het werkzaamheden betreffen die op afstand kunnen worden uitgevoerd. Sterker nog, als jij in het buitenland woont kan het soms zelfs een beter idee zijn om als freelancer te gaan werken, omdat het vaak lastig is om als buitenlander werk te vinden in een ander land. Mijn ervaring is, na bijna 20 jaar niet meer in Nederland gewoond te hebben, dat veel Nederlanders in het buitenland of al een baan hadden waarvoor ze zijn verhuisd of werken in een sector waar hun Nederlandse taalvaardigheden benodigd zijn, zoals customer service of vertaalwerk. Maar wat als je dat niet wilt?

Ik heb in Schotland regelmatig gesolliciteerd op banen waarvoor ik meestal niet eens werd uitgenodigd en ik vermoed dat dat te maken had met het feit dat ik geen Brit ben. Het kan dus erg lastig zijn om de baan van je dromen te vinden als je niet in je eigen land woont. 

Ga je als freelancer aan het werk, dan is alles mogelijk. Zo lang je een computer hebt, internet en een geregistreerd bedrijf, staat de hele wereld voor je open. Zonder dat je een grote investering moet maken, kun jij je diensten aanbieden aan een Nederlands en zelfs wereldwijd publiek. De onderstaande informatie is gebaseerd op mijn ervaring als freelancer in het buitenland en bedoeld je te helpen om van jouw bedrijf een succes te maken!

 

Online zichtbaarheid is extra belangrijk

 

Het grootste probleem voor Nederlandse freelancers die in het buitenland wonen, is dat ze zich niet onder hun doelgroep bevinden. Dat betekent dat je moet netwerken op afstand en dat gebeurt voornamelijk via het internet. Wil jij freelancen vanuit het buitenland, dan is het extra belangrijk dat je een perfecte website laat maken (of zelf maakt, want dat is tegenwoordig ook niet moeilijk meer en zelfs gratis) die op de eerste pagina komt te staan van de zoekresultaten als iemand jou zoekt. Daar zorg je voor door regelmatig aandacht te (laten) besteden aan zoekmachine optimalisatie.

Allereerst is het dus belangrijk dat je website er perfect uitziet en dat deze ingericht is volgens de SEO-regels. Vervolgens kun je je afvragen op welke manier je jouw bedrijf nog meer zichtbaar wilt maken. Je stelt een marketingstrategie op die voornamelijk zal bestaan uit online marketing methodes. Er is dan veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan sociale media marketing, zoekmachine adverteren, remarketing en affiliate marketing. Het is belangrijk dat jij een marketing mix uitkiest die niet te ambitieus is en die past bij wat je aanbiedt.

 

Netwerken op afstand

 

Als freelancer in het buitenland moet je dus netwerken op afstand. Je kunt niet in de hoofdstraat gaan staan om je brochure uit te delen, deelnemen aan conferenties en congressen in jouw vakgebied of een stand huren op een beurs. Gelukkig is netwerken op afstand door het internet helemaal niet moeilijk meer en zijn er verscheidene manieren waarop je jouw bestaande netwerk kunt uitbreiden zonder dat je hen persoonlijk onder ogen moet komen.

Het begint met het bestaande netwerk dat je al hebt, dus bijvoorbeeld je professionele contacten op LinkedIn, je familie en vrienden, je voorgaande klasgenoten of ex-collega’s. Iedereen heeft al een netwerk dat alleen nog maar groter kan worden. Je moet de mensen in je netwerk gaan zien als je ambassadeurs die reclame voor je maken en jouw diensten of producten aanraden aan anderen. Deze moet je dus tevreden houden en uitbreiden. Hier vind je enkele voorbeelden van hoe je dat kunt doen.

 

Schrijf een blog

Gebruik je professionele kennis om interactie met je netwerk te bevorderen. Door een blog bij te houden over een onderwerp in je vakgebied, deel je niet alleen je expertise, je trekt ook lezers en abonnees aan. Plaats een link naar je website en je geeft deze lezers een laagdrempelige manier om klant van je te worden. Zorg dat je regelmatig nieuwe artikelen plaatst, want dan bouw je een vaste groep met aanhangers op die jouw blog met plezier lezen, die commentaar beginnen te leveren en die je artikelen gaan delen onder hun eigen netwerk. Een blog is overigens ook een uitstekende toevoeging aan je social media marketing. Het potentiële bereik is enorm.

 

Een e-maillijst en nieuwsbrief

E-mail marketing is een andere uitstekende manier om je netwerk uit te breiden en te belonen. Je geeft je doelgroep op je website en via je sociale media kanalen de optie om een e-mailadres achter te laten en zo informatie van jou te ontvangen. Het voordeel daarvan is dat je een e-maillijst opbouwt met mensen die al in jouw product of dienst zijn geïnteresseerd. Vervolgens stuur je deze geïnteresseerden periodiek een e-mail met het laatste nieuws, nieuwe producten, acties en aanbiedingen en met andere interessante informatie. Zorg er ook voor dat je ze beloont, omdat zij zich bij jou hebben ingeschreven door ze bijvoorbeeld unieke kortingscodes te geven.

Let op: er zijn wettelijke regels verbonden aan e-mail marketing in verband met privacy. Zo moet je altijd een optie aanbieden waarmee iemand zich van jouw e-maillijst kan laten uitschrijven en moet je iedereen die zich wil inschrijven vertellen hoe je ervoor zorgt dat hun e-mailadres niet zal worden gebruikt voor andere doeleinden of worden gedeeld met derde partijen. Lees deze regels dus goed door en zorg dat je daaraan voldoet.

 

Je inschrijven bij een platform

Een online platform zoals Freelancer.nl is voor freelancers in het buitenland niet alleen een manier om aan werk te komen. Het is ook een uitstekende tool om je netwerk mee uit te breiden en te versterken. Als opdrachtgevers tevreden zijn met het werk dat je geleverd hebt, geven ze je een beoordeling. Deze klanten zullen in de toekomst weer bij je komen en je aanraden bij anderen terwijl goede recensies en beoordelingen je meer werk opleveren. Verder kun je contacten leggen met andere freelancers en referenties opbouwen. Dit soort platforms zijn bijzonder handig voor beginnende freelancers, maar ze geven je later ook nog een stabiel werkaanbod waarop je kunt vertrouwen. Daarbij zijn ze ideaal voor freelancers in het buitenland, omdat het werkaanbod voor iedereen toegankelijk is.

 

Wees eerlijk over waar je gevestigd bent

 

Ik heb in Schotland gewoond en woon nu in Servië waar ik ook mijn online taal- en tekstbureau heb opgericht. Als ik contact maak met nieuwe klanten en in overleg met ze ga over wat ik voor ze kan doen, vertel ik ze altijd eerst dat ik niet in Nederland gevestigd ben. Dat is belangrijk, omdat ze uiteindelijk een factuur zullen ontvangen uit het buitenland. Je wilt voorkomen dat dat problemen of frustraties oplevert nadat je het werk al hebt uitgevoerd. Ik leg nieuwe klanten altijd netjes uit dat het een Servisch bedrijf betreft, waar een Servische bankrekening aan is gekoppeld. Vervolgens vertel ik ze ook hoe dat belastingtechnisch invloed op ze heeft. Op die manier weet iedereen waar ze mee te maken hebben en waar ze aan toe zijn.

Uiteindelijk zijn de verschillen klein, behalve dat je vraagt betaald te krijgen op een buitenlandse rekening en je de btw moet verleggen. Ben je daar van tevoren open en duidelijk over, dan zal je merken dat weinig klanten daarop afhaken. Het wordt pas een probleem als ze er op een later tijdstip achter komen en daar niet op hadden gerekend. Wees dus altijd eerlijk, want als jij gewoon kwalitatief werk levert, betrouwbaar bent en je afspraken nakomt, is het land waarin je gevestigd bent veel minder relevant.

 

Maak er een succes van!

 

De pandemie heeft freelancers in het buitenland een gunst gedaan, want er gebeurt meer dan ooit online. Lesgeven, schrijven, vertalen, websites ontwerpen, coaching, marketing; het zijn slechts enkele voorbeelden van branches waarin je het werk volledig op afstand kunt uitvoeren. En de pandemie heeft ervoor gezorgd dat er veel minder nadruk meer ligt op persoonlijk contact en dat videobellen eigenlijk de norm is geworden. Dit is dus hét moment om als freelancer in het buitenland aan de slag te gaan. Volg ook je droom; nu weet je hoe je er een succes van maakt.

---------------------------------------------

Janneke Mol werkt al meer dan 5 jaar als succesvolle en enthousiaste freelance tekstschrijver, vertaler en transcribent. Met haar taal- en tekstbureau biedt ze vanuit Servië diensten aan in het Nederlands en Engels, perfect voor iedereen die zoekt naar een schrijftalent met taalgevoel.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten