Terug

Freelancen zonder KvK inschrijving, kan dat?

Er zijn momenteel in Nederland ruim 1,9 miljoen zelfstandig ondernemers. In werkelijkheid zijn het er meer, want dit is het aantal zzp’ers dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Het is echter niet altijd nodig om je in te schrijven als ondernemer. Er zijn dan ook veel mensen die ervoor kiezen om freelance werk te doen zonder KvK-nummer. Hoeveel dit er zijn, is niet bekend. Ze staan immers niet geregistreerd. Maar wanneer heb je nu wel of geen KvK-nummer nodig als zelfstandig ondernemer?

Geen KvK nummer nodig

Of je wel of niet ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel als ondernemer, is afhankelijk van een aantal principes. Als je een serieus bedrijf wilt starten om (het grootste deel van) je inkomen te genereren, dan is het verstandig om je in te schrijven. Gaat het vooral om klusjes op opdrachten waarmee je ‘iets’ bijverdient, dan kun je dit doen zonder KvK-nummer. Daarbij zijn er verschillende organisaties die de mogelijkheid bieden om te freelancen zonder KvK registratie. Zij fungeren als tussenpersoon tussen opdrachtgever en freelancer. Als ondernemer sta je bij de organisatie op de loonlijst; het Payroll principe.

Ondernemer of niet?

De belastingdienst en de KvK hebben een aantal criteria opgesteld die bepalen of je daadwerkelijk als ondernemer wordt beschouwd of niet. Als ‘ondernemer’ maak je deel uit van het economisch verkeer. 

Je wordt gezien als ondernemer als: - Je als doel hebt om winst te maken - Je regelmaat hebt in je werkzaamheden; je besteedt dus wel wekelijks tijd aan je onderneming - Je minimaal 15 uur per week aan je werk besteedt  - Er sprake is van een “duurzame combinatie van kapitaal en arbeid”  - Je een minimale omzet van ongeveer 10.000 euro hebt op jaarbasis. 

Als je niet al bovenstaande criteria kunt afvinken, word je niet gezien als ondernemer en is het niet nodig om je in te schrijven bij de KvK. Dit betekent niet dat je geen aangifte hoeft te doen van je inkomsten bij de belastingdienst. Alles wat je verdient met je werkzaamheden als freelancer, kun je bij de belastingdienst aangeven als “inkomsten uit overige werkzaamheden”. Om problemen te voorkomen is het verstandig dit goed bij te houden. Er is een grote kans dat je anders over een langere periode belasting terug zult moeten betalen. Dit bedrag kan hoog oplopen. 

Als je niet zeker weet of jouw inkomsten onder “bijverdiensten” vallen, dan kun je dit voor de zekerheid beter even goed uitzoeken. Kijk voor meer informatie op de website van de KvK.

Door: Tessa Ditvoorst

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten