Freelancer én digitale nomade. de ideale combinatie?

Gepubliceerd op 22 Juni 2017

Natuurlijk kan ik alleen maar beamen dat je als Freelancer je eigen tijd kunt indelen en dat het de beste keuze is geweest die ik ooit gemaakt heb, anders was ik er allang mee gestopt. Toen wij als Freelancers óók nog eens de keuze maakte om Nederland achter ons te laten en te gaan reizen, leek het voor de thuisblijvers de ideale combinatie, al trok menigeen ook een wenkbrauw op: Digitale Nomades zijn toch jonge, net-van-de-opleiding-afkomende starters, sportieve waterratten die de wereld intrekken om alles te ontdekken en vooral te genieten? Ja en nee. Het merendeel voldoet aan voorgaande beschrijving maar er zijn er ook die al wat werkzame jaren achter de rug hebben en met de nodige ervaring aan het Digitale Nomade leven beginnen. Wij bijvoorbeeld. Als schrijvers- en vertaalduo, DTP-er en fotograaf zijn we in 2012 aan een leven als Digitale Nomade begonnen.

Luieren en werken – de ideale combinatie….

Ik kan een heel blog vullen met de meest ideale verhalen over opdrachtgevers die geen problemen hebben met het verschil van tijdszones, over facturen die keurig betaald worden en opdrachten die je binnensleept vanaf een terrasje op een pittoresk pleintje in het binnenland van Verweggistan. Maar die kan je zelf ook bedenken. Ook waren de opmerkingen niet van de lucht.
Wauw….Op het strand luieren en af en toe werken voor je eten’, ‘Zo hey, lekker reizen en de wereld zien’ en ‘Heerlijk hoor, maar in mijn situatie is dat echt niet mogelijk’ Het waren woorden die wij maar al te vaak hoorden toen we onze plannen wereldkundig maakten. Het werk als reizende Freelancer schept bij velen een ideaalbeeld op van (inderdaad) de voetjes in het zand, een verse smoothy van ananas, papaja en kokos op een tafeltje naast je, je laptop op schoot en de wuivende palmbomen boven je voor de nodige schaduw.
Toch zijn er een aantal zaken die je je goed moet realiseren als je als Freelancer buiten de grenzen gaat kijken en die je moet regelen om niet in de problemen te komen. Niet alleen voor je verblijf in het buitenland maar ook voor het moment als je weer naar Nederland terug wilt.

Neem je financiële verantwoordelijkheid

Als Freelancer heb je besloten om zelfstandig en onafhankelijk je geld te verdienen. Daarbij hoort de vrijheid maar ook de verantwoordelijkheid dat je je eigen zaakjes kunt regelen. Het getuigt nou niet bepaald van zelfstandigheid en onafhankelijkheid als je in tijden van financiële nood op anderen moet terugvallen.
Zorg daarom als eerste voor een goede financiële back-up. Je hoeft geen tienduizenden euro’s achter de hand te hebben maar er moet een ‘grab-bag’ zijn die je aan kunt spreken in nood. Kan je drie maanden overbruggen zonder enige vorm van werk? Heb je voldoende achter de hand om morgen een ticket te boeken terug naar Nederland? Wees reëel. Het is jezelf voor de gek houden (en m.i. je plannen niet serieus voorbereiden) met argumenten dat een prijsvechters-ticket niet zoveel kost en dat het leven in Azië maar een fractie kost vergeleken bij Nederland. Daar wil je niet aan denken als je voor ernstige familieaangelegenheden terug moet. Dan wil je gewoon een ticket voor het eerste vliegtuig wat beschikbaar is. En heb je even wat minder opdrachten? Dan is er niets fijner dan – terwijl je je stinkend best doet voor nieuwe opdrachten – even terug te kunnen vallen op je reserves.
Niet geheel onbelangrijk: Vul je reserves aan als je ze aangesproken hebt! (pffff….ja, ik weet het, het vraagt discipline en is niet altijd even makkelijk maar je hebt er zóveel lol van..!)
Vraag jezelf af wat je kunt/gaat doen als een opdrachtgever niet betaald. Natuurlijk bouw je een goede offerte op, maak je heldere afspraken en zorg je dat je de officiële handtekening binnen hebt onder je opdrachtbevestiging. Maar wat nou als die opdrachtgever niet betaalt ‘omdat je toch in het buitenland zit’? Geloof me, ze zitten er tussen, opdrachtgevers die denken daarmee weg te kunnen komen! Een goed boekhoudprogramma doet dan wonderen. Je betaalt dan wel wat meer maar een aanmaning of een incassoprocedure wordt dan probleemloos opgestart. Daarnaast heb je met een goed online-boekhoudprogramma tijdwinst en is het met enkele klikken aan het eind van het jaar zó bij de Belastingdienst of accountant.


De wereld aan je voeten

De wereld ligt aan je voeten als je als Freelancer Digitale Nomade wordt. Zolang je regelmatig de beschikking tot internet hebt en jezelf voorziet van voldoende opdrachtgevers, zijn er veel verschillende mogelijkheden. En juist dat is iets om tevoren over na te denken. Want wil je echt alle uithoeken van de wereld zien en trek je er een jaar voor uit om ervaring op te doen als Digitale Nomade of wil je liever af en toe een paar maanden op pad en blijft Nederland je thuisbasis?
Als je in Nederland je thuisbasis houdt, is het mogelijk om je huis legaal onder te verhuren. Elke woningbouwvereniging heeft daar een eigen beleid over. Vaak is het een kwestie van een aantal formulieren gezamenlijk invullen en ondertekenen. Bespreek wat er mogelijk is met je verhuurder/woningbouwvereniging. Is dat niet mogelijk of wil je oneindig veel langer over de wereld zwerven, is de huur opzeggen waarschijnlijk de beste oplossing. Ga je de inboedel verkopen, opslaan of breng je deze onder bij familie en vrienden?
Eenzelfde doet zich voor bij je (zorg)verzekering. Als je voor een afgebakende tijd gaat reizen, is je zorgverzekering en een uitgebreide reisverzekering vaak voldoende. Ga je veel langer of voor onbekende tijd uit Nederland weg, zal je misschien op zoek moeten gaan naar een andere verzekering. Ook hiervoor geldt: neem contact op met de betrokken instanties en leg je plannen uit.  Het is heel vervelend als je met een gebroken pols in het ziekenhuis staat en je verzekering blijkt niet dekkend te zijn – en dan druk ik mij nog voorzichtig uit!


Een goede voorbereiding

Voor regelmatig naar Nederland terugkerende Digitale Nomades zijn de zaken nog redelijk te overzien. Voor de Digitale Nomade die niet van plan is om naar Nederland terug te gaan, liggen de zaken veel gecompliceerder, zeker als je besluit om je ‘nergens’ te vestigen. Goede raad is dan lastig te vinden omdat elke situatie weer anders is en elke Freelancer weer andere plannen heeft. Vaak maakt een zoektocht op internet het allemaal nog ingewikkelder of onoverzichtelijker.
Voor alle variaties is mijn allereerste advies: neem de tijd. Schets voor jezelf wat je wilt. Maak overzichtjes van instellingen waar je regelmatig mee te maken hebt zoals bijvoorbeeld je bank, de Belastingdienst, (zorg)verzekering en woningbouw. Ga in overleg, vraag om informatie en mogelijkheden. Betrek familie of vrienden. Meedenken geeft soms heel verrassend goede oplossingen!
Neem de tijd. Dat betaalt zich eenmaal reizend dubbel en dwars terug. Over één nacht ijs gaan is vragen om moeilijkheden. Natuurlijk zijn er de succesverhalen van mensen die gisteren nog op kantoor werkten en morgen met een rugzakje op Schiphol staan om de zon achterna te reizen en ondertussen te werken maar die zijn op één hand te tellen. Geloof me, ik heb genoeg mensen gezien die de meest gekke dingen doen om geld bij elkaar te sprokkelen voor de reis terug naar huis. En dat was geen fijne aanblik…

Door: Mirjam Polman
www.virtueelsupport.com
 
Virtueel Support werkt voor drukke ondernemers die teveel ‘to-do’ lijstjes hebben liggen. Vertaalwerk, het schrijven van teksten, beeldbewerking en dataverwerking kan eenvoudig uitbesteed worden waardoor dat ‘to-do’ lijstje een stuk korter wordt! 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play