De terreur van de groepsapp

Gepubliceerd op 28 November 2016

Het geluid van mijn IPhone staat al uit, als het om berichtgeving in groepsapps gaat. Zo langzamerhand verandert mijn enthousiasme over de uitvinding van de groepsapp in een groeiende weerstand. Ik begrijp werkelijk niet waarom middelen die worden ingezet om elkaar te informeren en snel te kunnen schakelen steeds vaker ‘vervuild’ worden met de meest onzinnige informatie en gesprekken die werkelijk nergens over gaan. Waar komt toch die behoefte vandaan om alles met elkaar te willen delen? Ik word er zo langzamerhand een beetje wanhopig van.
 
Handig die groepsapp
Alweer een tijdje geleden werd in onze sportgroep geopperd om een groepsapp te starten. Als instructeur kon ik daar informatie over de les in vermelden en de groep kon bijvoorbeeld aangeven of ze aan- of afwezig zouden zijn tijdens de lessen. Heel handig, hoefden we elkaar niet meer te bellen en was iedereen meteen op de hoogte. Ik zag het helemaal zitten. En ook in mijn werk maakte ik af en toe gebruik van de groepsapp. Bijvoorbeeld voor een gezamenlijk project of evenement. Fijn om even wat te checken en de laatste stand van zaken te delen.
 
Glijdende schaal
En toen, heel langzaam, ging het helemaal mis. Omdat ik als freelancer voor diverse opdrachtgevers werk zat ik, voordat ik het wist, in tien groepsapps. Steeds vaker kwamen foto’s voorbij van vakanties of leuke momenten. Of zomaar ‘iets leuks’. Of een ‘gesprek’ tussen twee groepsleden waar de rest van de groep, gewenst of ongewenst, getuige van was. En steeds vaker worstelde ik met gevoelens van irritatie, wanhoop en schaamte. Ik miste de informatie die er wel toe deed. Ik volgde gesprekken die ik helemaal niet wilde volgen! Ik hoorde dingen die ik niet wilde horen! Vreselijk vond ik het.
 
Kaf en koren
We moeten echt het ‘kaf van het koren scheiden’. Houd op met oeverloze discussies en het uitwisselen van informatie waar men (ik in ieder geval) niet op zit te wachten. Ontzettend leuk dat je op vakantie bent en dat je het naar je zin hebt, maar ik moet ook nog werken. Deel dat vooral met je familie en vrienden maar niet in een ‘groepsapp’ van je sportclub of werk. Houd het bij de kern en zorg dat de groepsapp ook werkelijk bijdraagt aan de communicatie door er alleen relevante informatie in te delen. Ik ben inmiddels zover dat ik niet meer aansluit bij een groepsapp tenzij ik echt geloof dat het bijdraagt. Zodra de aanleiding voor de app verdwijnt stap ik eruit, zodat ik weer rust heb en de dingen kan doen die ik moet doen.
 
Spelregels
Ooit zijn er spelregels opgesteld die zouden moeten voorkomen wat ik zojuist heb geschetst. Ik zet ze hieronder nog maar eens op een rij. Misschien is het een idee om ze als ‘voorwaarden’ te accepteren voordat je überhaupt een groepsapp kunt starten. Zou het helpen? Ik betwijfel het.
 
1. Gekeuvel
Gebruik de groep waarvoor hij is bedoeld. Een groepje dat is gestart voor lastminute-mededelingen, zoals afgelasting van een hockeywedstrijd, is er niet voor gekeuvel. Dus niet om dochterlief voor de training ziek te melden en al helemaal niet voor gesprekken die niets met het groepsonderwerp te maken hebben.
 
2. Bilateraal
Niet één-op-één in de groep. Net zoals het in de fysieke wereld storend is als twee mensen zich in de groep afzonderen en smoezen, is dat op WhatsApp ook zo. Dus: geen bilateraaltjes in de groep, graag. Get a room.
 
3. Kinderen
Kinderen en WhatsApp. Zoals bij elk sociaal medium: houd uw kinderen in de gaten en leg ze uit wat de gevaren zijn. Net zoals op het schoolplein pesten en buitensluiten voorkomen, gebeurt dat ook op WhatsApp. Met als belangrijkste verschillen dat digitaal delen razendsnel gaat en internet, dus ook WhatsApp, niets vergeet: dus ook niet die gênante foto.
 
4. Verlaten
Als een beheerder u ongevraagd toevoegt aan een appgroep, hebt u uiteraard het recht deze groep ook weer te verlaten. Maar het kan een botte indruk maken. Is een groep opgezet om bijvoorbeeld een datum te prikken, dan kunt u de groep verlaten zodra die datum is gevonden. Stuur een afsluitend ­berichtje (‘Ik kijk ernaar uit. Tot dan.’) en verlaat de groep.
 
5. Emoticons
Wees bij zakelijk gebruik spaarzaam met het gebruik van emoticons, die grappige symbooltjes die nogal kinderachtig zijn en ook tot verwarring kunnen leiden. Feitje: nergens schijnt het symbool van het glas wijn zo veel te worden gebruikt als in Nederland.
 
6. Stil
Wordt het heel druk en gezellig in de appgroep, dan hoort u voortdurend berichtjes binnenkomen. Als dat u stoort, is het handig om te weten dat u elke appgroep apart op ‘stil’ kunt zetten.
 
7. Rekening
Opmerkelijke, spontaan gegroeide functie: de afrekengroepsapp. Na een avondje uit wordt de rekening via WhatsApp verspreid. Verlaten van de groep mag pas nadat er is betaald. Dat zet wat handige sociale druk op wanbetalers.
 
8. Profielfoto
Scheid privé en werk. Een profielfoto van uw hond of baby is privé prima, maar bedenk dat die foto ook prijkt in de groep met uw collega’s als u daarvoor hetzelfde account gebruikt.
 
9. Juiste groep
Instinker: plaats uw bericht in de juiste groep. De fout is sneller gemaakt dan bij e-mail of sms.
 
Tip! Gebruik deze spelregels ook in je werk als zelfstandig communicatiespecialist. Ik zie het echt als een taak om mijn opdrachtgevers te wijzen op hun manier van communiceren. Ik merk namelijk dat veel mensen zich onvoldoende bewust zijn van de impact daarvan. 
 

Door: Elisa Salentijn
 
Elisa heeft o.a. gewerkt voor Achmea, Wageningen UR, Jeen bureau voor communicatie en Involve. Ze helpt graag om communicatie op de rails te zetten en te houden. Met meer dan 20 jaar ervaring in bedrijfsleven, (semi) overheid en aan bureauzijde zorgt zij ervoor dat communicatie het gewenste effect oplevert en aankomt! 
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play