Freelancers: de ultieme atleten

Gepubliceerd op 23 Juli 2018

Iedereen kent ze wel, die mythische afbeeldingen van atleten uit de Griekse oudheid. Afbeeldingen van helden met een breedgeschouderd maar tegelijkertijd slank lichaam dat optimaal is voor het beoefenen van verschillende disciplines. Misschien doe jij als freelancer niet aan sport, of naar jouw eigen inzicht nog te weinig. En toch zie ik een zeer sterke overeenkomst tussen jou en deze iconische figuren. Wil je weten wat dat is?


Even wat minder zelfvertrouwen?

Als freelancer sta je er toch vooral alleen voor. Misschien ben je een heel positief ingesteld persoon maar zittend op je zolderkamer slaat soms de twijfel toch toe. Bijvoorbeeld net nadat je per mail vernomen hebt dat die opdracht die je zo hard nodig had aan je neus voorbij is gegaan. De moed zakt je dan in de schoenen en je weet misschien even niet waar je de energie vandaan moet gaan halen om de weg omhoog weer terug te kunnen vinden. Een ‘boost’ van je ego is hard welkom maar ja, er is niemand om je op te peppen. Hopelijk helpt dit dan een beetje.

Jij bent multidisciplinair

Zelf heb ik jarenlang aan atletiek gedaan. De zogenaamde decatlon oftewel de tienkamp. Ik wilde niet voor een onderdeel kiezen. Ik had wel mijn voorkeuren maar ik vond het allemaal leuk en specialisatie leek me maar saai. Bovendien wilde ik mijn eigen prestatie voornamelijk zelf in de hand hebben. Niet te afhankelijk zijn van teamleden voor wat betref het te behalen resultaat. Inmiddels zijn onderdelen als hardlopen, verspringen en speerwerpen voor mij als freelancer vervangen voor disciplines als verkoop, administratie en projectuitvoering. Ik regel ook mijn eigen, bescheiden ICT en bedenkt iemand de AVG, dan zoek ik zelf uit wat dat voor mijn bedrijf betekent. Dat doe jij toch ook? Nou dan ben jij dus ook zo’n multidisciplinaire atleet.
 

Je hebt doorzettingsvermogen en drive

En om nog maar even terug te komen op die AVG, die ICT-problemen en al die administratieve verplichtingen. Nee natuurlijk vind je die dingen niet allemaal leuk. Maar je doet het voor jezelf en dus moet het goed. Want je bent kritisch, erop gericht om jezelf te verbeteren en je wil er het maximale uithalen. En dus geef je niet op zo lang als dat werk niet gedaan is. Want net als die topatleet beschik jij over een flinke dosis doorzettingsvermogen. En op het moment dat een ander tevreden zou zijn met het eindresultaat en het werk naar de klant stuurt, lees jij de hele riedel nog een keer door. Dat is dat stukje perfectionisme dat je net die ene centimeter verder of hoger brengt.

En je bent nog meer

Maar zelfs de tienkamp in al zijn veelzijdigheid begon mij op enig moment een beetje te vervelen. Ik miste iets. Het waren weliswaar 10 onderdelen, maar het waren wel telkens dezelfde kunstjes die je moest flikken. In het freelancen vond ik vervolgens wat ik in de atletieksport nog miste, namelijk een uitlaatklep voor mijn creativiteit. Want “creativiteit” dat is iets wat jij als freelancer bovenop dat veelzijdig atletisch vermogen vast en zeker ook nog hebt. En daar mag je allemaal best wel trots op zijn.

Door: Roel Verdonschot

www.ondernemersgevoel.nl

 
Roel is een breed inzetbare freelance tekstschrijver. Hij beschikt over inhoudelijke kennis- en adviesvaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Via de website van freelancer wil hij met name zijn meer creatieve kant aanbieden. Dit doet hij in de vorm van het schrijven van wervende teksten zoals columns, subsidieaanvragen, ondernemingsplannen, brochureteksten en webteksten e.d. voor opdrachtgevers.
 
Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play