Terug

Freelancers met een financieel plan hebben meer rust

Het voelt een beetje als balanceren. Zo lang het goed gaat, blijven we keurig op de lijn en houden we onszelf in evenwicht. We kunnen maandelijks ons salaris veiligstellen en de rekeningen betalen. Prima toch? Maar dan word je ziek of de opdrachten lopen terug. Je hebt, als je geluk hebt, een buffertje voor een paar maanden maar het begint als snel te knijpen. Want wat staat je te wachten als je inkomen wegvalt? Een uitkering kun je op je buik schrijven. Hoe lang houd jij het vol?

Als raszuivere ‘tweeling’ stort ik mij het liefst iedere maand in een nieuw project. Heerlijk vind ik het. En in de meeste gevallen pakt het ook nog goed uit. Van baan veranderen was voor mij nooit een issue. Ik kwam altijd weer op mijn pootjes terecht en ik maakte mooie stappen in mijn loopbaan. Nu ik als zzp’er werk – en waarschijnlijk ook doordat ik wat ouder en wijzer ben – ben ik me een stuk bewuster van de risico’s die ik soms neem. Want dat salaris, vakantiegeld en die eindejaarsuitkering zijn verre van vanzelfsprekend. Ik wil het liefst nog veel jaren met plezier werken en daarbij mijn huidige levensstandaard behouden. Dat vroeg dus om een serieus financieel plan. Vreselijk saai en ongelooflijk tijdrovend, maar wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan.

Administratie op orde

Mijn oude vriend Hans (belastingadviseur) heeft mijn man en mij af en toe tot wanhoop gedreven. Hij wilde echt alles weten over onze financiële situatie. En ken je dat gevoel? Je weet wel dat je ergens een map hebt waar je administratie in zit, maar waar zijn die polissen nou gebleven en hoeveel geef je nou werkelijk iedere maand uit. Onze administratie was duidelijk niet op orde. Het was af en toe een ware kwelling om alles boven tafel te krijgen en we waren regelmatig gefrustreerd en geïrriteerd, vooral over onze eigen laksheid. ‘Hadden we het nou maar netjes bijgehouden’. Maar de aanhouder wint en na vier weken zoeken en graven kon Hans de balans opmaken.

Rust en duidelijkheid

Uiteindelijk kwam Hans met een prachtig overzicht. Daarin lazen we hoe we er nu voor staan en wat we minimaal aan inkomen nodig hebben om in ons huis te kunnen blijven inclusief tips om onze hypotheek verder af te lossen. Een pensioen afsluiten heeft op mijn leeftijd (ik ben 52) geen zin meer. Aflossen: dat is het toverwoord voor ons. En we hebben een extra overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Een fijn gevoel dat we in ons huis kunnen blijven wonen als één van ons er niet meer is. Wat geeft dat een rust. We checken ons financieel plan regelmatig en baseren onze keuzes daarop.

Extraatje

Ga er dus voor en zorg voor een goede financiële planning. Natuurlijk kun je blijven balanceren, maar je kunt heel hard en ongelukkig vallen als er geen zachte mat is om te landen. En ja, het kost geld, maar het levert je zoveel op. En weet je wat nou zo leuk is? Een tijdje nadat Hans ons financieel plan had gemaakt nodigde hij me uit om mee te werken aan een campagne van de Registerbelastingadviseurs. Ontzettend leuk om te doen en een mooi voorbeeld van hoe je elkaar verder kunt helpen! 

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten