6 tips om je als front-end developer verder te ontwikkelen | Freelancer.nl

6 tips om je als front-end developer verder te ontwikkelen

Gepubliceerd op 6 September 2016

Zal ik deze plug-in of deze tool gebruiken? Is het handig om het project vooraf te plannen of zal ik gelijk beginnen met programmeren? Zal ik hulp vragen of zal ik het eerst zelf uitzoeken?

Klinkt dit je als front-end developer bekend in de oren? Soms weet je even helemaal niet meer hoe je de dingen aan moet pakken. Maar niet getreurd. Of je nu net gestart bent of al een aantal jaren ervaring hebt met onderstaande tips zal je jouw carrière naar het volgende niveau tillen.

1. Maak een planning
Een veel voorkomende fout, zelfs van senior developers is dat de meesten nog steeds niet goed plannen. Het is saai, soms best moeilijk en je hebt het gevoel dat het niet tot jouw taken behoort. Om deze reden wordt deze belangrijke stap al snel overgeslagen.

Maar door een gestructureerde planning te maken:
-          Win je een hoop tijd
-          Voorkom je veel stress
-          Kan je met een goed gevoel naar de deadline toeleven

Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn. Een eenvoudige to-do-list zorgt ervoor dat je georganiseerd en gefocust blijft. Op deze manier kan je makkelijk schakelen met je opdrachtgever en blijft ook hij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

2. Wees eerlijk
Het komt wel eens voor dat je een opdrachtgever moet vertellen dat het je freelance opdracht wat vertraging heeft opgelopen en dat je het item pas later kan opleveren.  Dit is natuurlijk hartstikke vervelend maar het kan iedereen wel eens gebeuren. Het is oke als dingen wat langer duren dan gepland maar het is niet goed als je dit voor jezelf houdt.

Licht de opdrachtgever op tijd in en leg uit wat er precies aan de hand is. Loop je vast met een bug of weet je gewoon echt niet hoe je het aan moet pakken? Niet getreurd... iedereen, zelfs de meest ervaren developers hebben hier wel eens last van. Je bent echt niet de enige, zo lang je het maar aangeeft.  

Door eerlijk te blijven:
-          Laat je een professionele indruk achter
-          Verhoog je jouw geloofwaardigheid
-          Bouw je een vertrouwensrelatie op
 
3. Blijf nieuwsgierig
De ontwikkelingen op het gebied van front-end development gaan erg snel. Daarom is een van de belangrijkste dingen in het vak jezelf steeds maar weer te ontwikkelen door nieuwsgierig te blijven. Dagelijks worden er zoveel nieuwe tools, technieken en plug-ins gereleaset. Zorg ervoor dat je open staat voor deze nieuwigheden en span je in om ze te leren begrijpen zodat je up-to-date bent en blijft.

4. Zeg niet overal “JA!” tegen
Opdrachtgevers kunnen veeleisend zijn, iedere freelance developer heeft daar wel eens mee te maken gehad. Het is dan ook niet handig om overal ‘Ja’ op te zeggen. Dit kan uiteindelijk tegen je werken en je wordt er vooral heel gestrest van.  
Analyseer het project en kijk of de eisen in lijn liggen met jouw vaardigheden. Geef eerlijk aan bij welke delen van het project je assistentie nodig hebt. Hoe eerde je dit aangeeft hoe soepeler het proces zal verlopen.

5. Zoek een coach/mentor
Zoals eerder besproken ontwikkel je jezelf steeds meer op front-end vlak. Maar wat is het volgende wat je wil leren? En wat als je met veel vragen blijft zitten voordat je iets nieuws op pakt? Een ‘mentor’ kan je hier perfect bij helpen. Zoek een front-end developer met meer ervaring die bereid is jou te helpen groeien. Daar leren zij uiteindelijk ook weer van. Denk bijvoorbeeld aan je opdrachtgever, een concullega of iemand die je online volgt.

Een mentor:
-          Geeft je advies
-          Stuurt je een bepaalde richting op
-          Helpt je problemen te voorkomen
 
6. Blijf energiek
Als developer spendeer je het grootste deel van je tijd achter de computer. Soms wel 40 – 70 uur per week. Daarom is het goed om op je gezondheid te letten. Met een gezond lichaam en een gezonde geest schrijf je een veel betere code.

Als je aan het begin van de week een planning maakt vergeet dan niet om een aantal non-digitale activiteiten in te plannen. Zoals een bezoekje aan de sportschool of een afspraak met vrienden. Zo blijf je energiek en zorg je voor een goede afwisseling.

Heb jij nog tips om je carrière naar een hoger niveau te tillen? Laat het ons weten! 

Ben jij een freelance developer en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste opdrachten binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Robin Peek

Robin Peek is dagelijks bezig met het vergaren van kennis met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en contentmarketing. 

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play