Terug

Geef je freelance carrière een ommezwaai en word weer succesvol

 

Als freelancer ben je er waarschijnlijk aan gewend dat drukke en rustige periodes zich afwisselen. Soms heb je momenten waarop alles op rolletjes lijkt te lopen en je alle klanten die zich aanbieden binnen weet te halen. In andere tijden zit het tegen, raak je gefrustreerd en begin je aan jezelf te twijfelen. Door als freelancer te werken geef je jezelf meer vrijheid, maar stel je je ook kwetsbaar op. Het is leuk als het goed gaat, maar wat als je vastloopt? Je carrière heeft dan een draai nodig, een zetje in de juiste richting of een kleine aanpassing waardoor jij weer succesvol wordt.

 

Heeft jouw carrière een ommezwaai nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw freelancer carrière kan profiteren van een ommezwaai. Hier vind je enkele voorbeelden van situaties waarin het tijd is om actie te ondernemen en iets nieuws te proberen.

  • Je werkt al tijden samen met dezelfde klanten, maar nieuwe klanten vinden is lastig.
  • Je inkomsten zijn gestagneerd en het lukt je niet om deze te vergroten.
  • Je bent overwerkt en niet in staat nog lang zoveel werk te blijven steken in je bedrijf.
  • Je verveelt je. Je doet al jaren hetzelfde werk, je lost al jaren dezelfde problemen op en je biedt al jaren dezelfde diensten aan.

 

3 manieren waarop je jouw freelancer carrière weer succesvol maakt

De bovenstaande vier situaties zijn slechts enkele voorbeelden van momenten waarop een ommezwaai een positieve verandering teweeg kan brengen. Als jij het gevoel hebt vast te zitten, weet je waarschijnlijk wel dat het tijd is om hier wat aan te doen. Hier geven we 3 ideeën waarmee jij weer de goede kant op gaat.

 

Verander je dienstenpakket

Het is logisch dat je je gaat vervelen als je al jaren dezelfde diensten aanbiedt. En omdat je nu ook vele jaren meer ervaring hebt, is het goed om eens nauwkeurig te kijken naar wat je precies doet. Door hier een verandering in aan te brengen maak je het werk niet alleen leuker voor jou, maar het bedrijf interessanter voor klanten. Je kunt je dienstenpakket op verschillende manieren wijzigen:

  • Bied een extra dienst aan: misschien heb je nieuwe vaardigheden geleerd en is het tijd om deze ook aan te gaan bieden. Je kunt ook jezelf bijscholen in een nieuw onderwerp, een diploma halen en deze aan je dienstenpakket toevoegen om deze interessanter te maken.
  • Specialiseer jezelf: het tegenovergestelde is ook mogelijk. Heb je tijden standaard diensten aangeboden, dan kun je ook kiezen voor een specialisatie. Daarmee onderscheid je jezelf van je concurrenten en kun je je tarieven verhogen.
  • Je huidige diensten uitbreiden: als laatste kun je ook de huidige diensten die je nu aanbiedt uitbreiden. Je blijft dan hetzelfde doen, maar geeft je klanten een bredere keuze.

 

Doe je tarieven omhoog

Waarom zijn je winsten gestagneerd? Doe je al een lange tijd hetzelfde werk voor dezelfde tarieven, dan is het niet vreemd dat je niet meer verdient. Alles om je heen wordt duurder, maar jij staat stil. Kijk even kritisch naar de tarieven die je nu vraagt en beoordeel of deze omhoog kunnen. Daar zijn een aantal methoden voor:

  • Doe een analyse van de tarieven die je concurrenten vragen en beoordeel of jij vergeleken met hen nog steeds goed zit.
  • Wat zijn je unique selling points? Deze zijn vast veranderd tussen het moment dat je je tarieven vaststelde tot nu. Specialisaties, ervaring, klanttevredenheid, diploma’s en certificeringen zijn allemaal punten waarmee je best meer mag vragen voor wat je aanbiedt.
  • Bekijk hoeveel de kosten voor het runnen van je freelancer bedrijf de afgelopen tijd zijn gestegen. Je tarieven zijn waarschijnlijk nog gebaseerd op uitgaven van een aantal jaar terug. Nu is alles duurder en het is niet meer dan normaal dat je tarieven daarin meegroeien.

 

Je bedrijf uitbreiden

Als freelancer heb je een bedrijf zonder personeel. Wil je deze uitbreiden, dan kun je overwegen om mensen in dienst te nemen. Uiteraard betekent dat wel een boel extra administratie en onzekerheid, maar als je voldoende werk hebt en je bedrijf naar het volgende niveau wilt tillen, is het wel een logische volgende stap. Beoordeel of jij iemand anders van voldoende werkuren kunt voorzien of dat winst oplevert voor jou. Misschien kun je dan zelf wel een stapje terug doen en het werk aan je personeel overlaten.

 

Welke verandering heb jij nodig?

De eerste stap die je neemt, is jezelf afvragen welke verandering voor jouw successen oplevert. En dat doe je het beste door even de tijd te nemen om de doelen aan te wijzen die jij het komende jaar wilt bereiken. Vervolgens bepaal je welke ommezwaai daar het beste bij past. Verveel je je? Neem dan je dienstenpakket eens onder de loep. Wil je meer verdienen? Kijk dan eens kritisch naar je tarieven. En kom je om in het werk en weet je niet meer hoe je het allemaal moet doen? Overweeg dan iemand in dienst te nemen, zodat jij ontlast wordt.

Door je carrière een ommezwaai te geven breng je een positieve verandering teweeg. Je kunt je winsten verhogen, je werk weer interessant maken en een logische volgende stap zetten in je freelancer carrière. Daarbij houd je jezelf scherp en actueel. Het is dé manier om een loopbaan die vast zit nieuw leven in te blazen.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten