Goeie deal of niet?

Gepubliceerd op 27 Augustus 2019

Voor ontspanning mag best wat betaald worden. 

Wij freelancers brengen vaak heel wat tijd door ‘in ons hoofd’, thuis achter onze laptops. Soms voel ik me in de loop van de dag wel wat eenzaam. Mijn schouders en rug worden dan langzaam wat stijver en het creativiteitspeil daalt aanzienlijk. Zelf vind ik het wel fijn om al dat beeldschermwerk dan af te wisselen met af en toe wat fysieke klusjes. Even 30 trappen op en af voor een wasje in de wasmachine, de vaatwasser uitruimen of zelfs een rondje hardlopen. Je kent dat vast wel. 

Het allerliefst pak ik halverwege zo’n dag echter even de schoffel om mijn tuintje te wieden. Maar dat heb ik eind vorige week al grondig gedaan en de tuin ligt er nu prachtig bij. Een klusje moet wel zinvol zijn. En dus loop ik de voordeur uit en dwaal ik door de straatjes bij mij in de buurt op zoek naar tuintjes met achterstallig onderhoud. Ik vind er 2, direct naast elkaar. Ik spreek een van de bewoners aan. Het is een dame van middelbare leeftijd.

“Tuintje schoffelen: 20 Euro?” zeg ik. De vrouw kijkt of ik gek geworden ben en zegt dat zij haar eigen tuintje wel zal schoffelen. Ik kijk verbaasd dat zij mijn geweldige aanbod afslaat, dan naar al het onkruid van weken en beken haar dat ik dat waag te betwijfelen. Dan richt ik me op haar buurman, een wat oudere man die op een kruk leunt ter ondersteuning. “Mag ik úw tuintje dan schoffelen voor 20 Euro?”.Aan zijn ogen zie ik direct dat wij elkaar WÉL begrijpen. “Ja hoor. Normaal doe ik het zelf, maar door een operatie aan mijn heup ben ik er de laatste tijd niet aan toegekomen”.Dat zegt hij terwijl hij zijn kruk aan me toont.

Even later overhandigt hij me zijn schoffel en ik bedank hem er hartelijk voor. Ik ga aan de slag en voel al snel dat de ontspanning het van de mentale inspanning na al dat beeldschermwerk overneemt. Het zonnetje schijnt lekker en je ruikt de bloemen en het groen. Héérlijk is dit. Na een uurtje heb ik de tuin half gedaan en hou ik er mee op. “Zullen we dan maar even afrekenen?” zeg ik tegen de oudere bewoner. Zijn wantrouwige buurvrouw staat ook weer buiten en zegt: “Lekkere tuinman heb je daar buur. Hij zadelt jou op met een half geschoffeld perkje en het levert hem ook nog eens 20 Euro op”. We kijken haar allebei vragend aan. Ze begrijpt er duidelijk niets van.

Ik pak mijn portemonnee en trek er 20 Euro uit. Die overhandig ik aan de oudere man en zeg: “zo, héél, héélhartelijk bedankt dat ik even mocht schoffelen.”De buurvrouw kijkt vragend: “Ik snap er niets meer van, betaal JIJ HÉM nu en niet andersom?”.
“Inderdaad”zeg ik. “Ik was op zoek naar wat snelle ontspanning om weer door te kunnen met mijn werk. Dat vind ik in het werken in de tuin dus ik heb er graag wat voor over om dat te kunnen doen”.
De man kijkt blij. Want morgen kom ik terug voor de rest. En dan kan hij nog meer aan me verdienen.    


Door: Roel Verdonschot
www.ondernemersgevoel.nl
 
Roel is een breed inzetbare freelance tekstschrijver. Hij beschikt over inhoudelijke kennis- en adviesvaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Via de website van freelancer wil hij vooral zijn meer creatieve kant aanbieden. Dit doet hij in de vorm van het schrijven van wervende teksten zoals columns, subsidieaanvragen, ondernemingsplannen en (SEO) webteksten e.d. voor opdrachtgevers.
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play