Heb jij goede voornemens?

Gepubliceerd op 3 Januari 2019

Rond de jaarwisseling maken veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Die hebben vaak te maken met gezonder leven, of meer tijd besteden aan mensen of zaken die er echt toe doen. Voor een freelancer is dit een mooi moment om er ook even bij stil te staan, hoe je in het nieuwe jaar je onderneming gezond houdt (of maakt).
Het is al lang een bekend gegeven dat een onderneming de grootste kans op succes maakt, wanneer het goed gaat met de medewerkers. Een goede baas zou zich voornamelijk bezig moeten houden met ervoor te zorgen dat zijn werknemers goed kunnen functioneren. Ben je je eigen baas, dan moet je dus goed voor jezelf zorgen! 

Dilemma 

Toen mijn eigen onderneming nog in de opstartfase zat kreeg ik in december, net voor de feestdagen, ineens twee leuke opdrachten. Die nam ik natuurlijk gretig aan, want ik moest nog een vaste klantenkring opbouwen en ‘nee’ verkopen was geen slimme zet. Maar toen stond ik ineens voor een dilemma.
Ik was al bezig met een grote opdracht. Samen met de twee nieuwe opdrachten zou dat die maand al mijn tijd in beslag nemen. Maar ik wilde eigenlijk wel een paar dagen vrij nemen rond de Kerst en de rest van de schoolvakantie maar halve dagen werken.

Prioriteiten stellen

Soms zijn er tijden wanneer je offers moet brengen om een bepaald doel te halen. Zeker wanneer je nog bezig bent met het opstarten van je bedrijf. Dat zouden echter uitzonderingen moeten zijn, en niet de regel. 
Hoe verleidelijk het soms ook mag lijken om in drukke tijden extra hard en veel te gaan werken – als je gestrest raakt, als de mensen die je dierbaar zijn of je eigen gezondheid eronder gaan lijden, dan doe je jezelf daar op de lange termijn geen plezier mee. En je onderneming dus ook niet.

Oplossing

In de boven genoemde situatie bleek uiteindelijk dat één van de opdrachten niet zo veel haast had, omdat de opdrachtgever zelf op vakantie ging. Daarnaast kon ik een deel van de grote opdracht uitstellen tot januari, en zo heb ik toch nog van de kerstvakantie met mijn familie kunnen genieten.
Ik heb me toen voorgenomen om in het nieuwe jaar mijn vrije dagen vast in te plannen en vaste opdrachtgevers ruim van tevoren van mijn vakanties op de hoogte te stellen, zodat we samen een goede planning konden maken. 
Als je je op deze manier vriendelijk assertief opstelt, zullen mensen dat waarderen en je als ondernemer serieus nemen. Ze weten dan, waar ze aan toe zijn, en lopen ook van hun kant niet het risico dat ze je benaderen op een moment, wanneer je op vakantie of helemaal uitgeboekt bent.

Maak je goede voornemens SMART

Is er dit jaar iets niet helemaal lekker gelopen, waarvan je achteraf dacht: dat had ik heel anders moeten aanpakken!? Dan is dit het moment om een concreet goed voornemen te formuleren, zodat je in het nieuwe jaar niet dezelfde fout weer maakt. Als je dat SMART doet (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), dan gaat het je zeker lukken, om het ook waar te maken.
 
 
 
Ute de Vries
Freelance vertaler Duits – Engels – Nederlands 
www.fromwordtowordtranslations.com
 
 
 
 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play