Terug

Heb jij nog genoeg tijd voor jezelf?

Kan jij grenzen stellen aan het aantal uren dat je werkt, of ga je vaak maar door? Als freelancer doe je (als het goed is) werk dat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het kan ook een valkuil zijn. Je bent gedreven en wilt je onderneming laten slagen, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf over de kop werkt. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd efficiënt indeelt en dat je elke week nog genoeg vrije tijd overhoudt om aan jezelf te besteden?

Meer vrije tijd als zelfstandige?

Een belangrijke reden voor veel mensen om als freelancer aan de slag te gaan, is omdat ze dan zelf hun tijd kunnen indelen. Als je efficiënt kunt werken, dan kun je meer doen in minder tijd, waardoor je meer tijd overhoudt, toch? Waarom werkt ruim de helft van de zzp’ers dan meer dan 40 uur per week?  Als je veel opdrachten binnen sleept als freelancer, dan kun je door blijven werken. Vrije tijd moet je maken, want anders komt er waarschijnlijk weinig van terecht. Je wil dan vaak toch nog even dit regelen of dat afmaken en voor je het weet ben je weer twee uur verder. En hoe leuk je je werk ook vindt, het is toch wel belangrijk om nog een leven te hebben naast je onderneming. 

Plan het in!

Als je van jezelf weet dat time management niet je sterkste kant is, dat je maar door knalt terwijl de tijd ongemerkt voorbij gaat, dan kun je baat hebben bij een strakke planning. Mits je je daaraan houdt natuurlijk. Als het goed is kun je wel een redelijke inschatting maken van de tijd die je kwijt bent aan bepaalde opdrachten en zaken zoals je administratie en contact met opdrachtgevers. Aan de hand hiervan kun je een (realistische) weekplanning maken. De kunst hierbij is om niet elke minuut vol te plannen. Laat wat ruimte over voor onverwachte dingen, anders loop je alsnog achter de feiten aan.

Plan niet alleen het werk in dat gedaan moet worden, maar blok ook daadwerkelijk je vrije tijd. Zet er desnoods bij wat je wil doen in je vrije uurtjes. Als het zwart op wit staat is de kans net iets groter dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Of het nu sporten, winkelen of bankhangen is, als het maar voor ontspanning zorgt zodat je even je gedachten kunt verzetten. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je weer beter je werk kunt doen, win-win dus! 

Door: Tessa Ditvoorst Tessa is een ervaren digitaal/commercieel vertaler en copywriter voor het creëren van unieke teksten en artikelen van hoge kwaliteit. Gepassioneerd, gedreven door deadlines en gericht op details in elk aspect van het werk. http://www.textbytess.nl

Reacties

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten