Terug

Het leed dat netwerkevenementen heet

Een netwerkevenement klinkt op papier als een fantastische kans om mensen te ontmoeten. Toch kun je op het moment zelf je ontzettend overvallen voelen. Zo moet je er bijvoorbeeld maar net lekker in zitten die dag, worden je onzekerheden misschien getriggerd of loop je vast in je introductie pitch. Je ervaart druk om jezelf te bewijzen, kunt jezelf overschreeuwen of juist onzichtbaar opstellen. Hoe bewaak je je eigenheid op zo’n moment en zorg je dat je in de juiste energie zit?

Check yourself before you wreck yourself

Blijf je ademhalen? Neus in, mond uit. Neem af en toe een momentje voor jezelf en check in welke energie je zit. Trainer Marco Pesch werkt bijvoorbeeld met 3 soorten energieniveaus. Hoe jij je voelt staat in directe verbinding met jouw contact met de ander. Energie 1, zoals hij dat noemt, is bijvoorbeeld een naar binnen gekeerde energie. Als je je in stand 1 bevindt, kun je de neiging hebben om jezelf onzichtbaar te maken. Je kijkt de kat uit de boom en staat er niet om te springen om jezelf op de voorgrond te plaatsen. Dat kan natuurlijk super onhandig zijn als je een duur kaartje voor een netwerkevenement hebt aangeschaft. Energie 3 is een naar buiten tredende energie. Je kunt jezelf overschreeuwen, of te veel ruimte innemen in gesprekken. Het is volgens Marco de kunst om in energie 2 terecht te komen, dat is namelijk waar verbinding plaatsvindt. Je comfortzone dus. Probeer een middenweg te vinden tussen hoe jij je voelt en hoe de mensen die jou omringen zich uiten. Zijn mensen heel heftig, praten ze luid en veel of zijn ze lacherig? Level dan met ze door een rustpunt te zijn. Ga niet mee schreeuwen en luister goed. Is iedereen heel ingetogen, gesloten en rustig, neem ze dan mee in je enthousiasme door bijvoorbeeld vragen te stellen.

Handel vanuit je persoonlijke waarden en zoom uit

Als je handelt vanuit je kernwaarden ben je jezelf en dus authentiek. Daar houden mensen van. Authentiek zijn is wel ontzettend spannend, je stelt je namelijk enigszins kwetsbaar op. Blijf dus altijd uitzoomen als je je overweldigd voelt op een netwerkevenement. Vraag je af wat je op dat moment ongemakkelijk maakt en wat je nodig hebt om jezelf te zijn. Wie triggert je onzekerheden en waarom denk je dat dat gebeurt? Accepteer die triggers als kwetsbaarheden en ga niet in gevecht met jezelf. Kwetsbaar zijn maakt je mens en geeft mensen het gevoel dat zij dat ook mogen zijn. Je kunt mensen toch niet overtuigen als zij zich op niet hun gemak voelen. Verwelkom ze daarom in de veilige plek die jij voor jezelf hebt gecreëerd. 

Een gesprek is tweerichtingsverkeer, emoties zijn besmettelijk 

Wees tot slot niet alleen maar bezig met het overtuigen van anderen. Knoop een gesprekje aan en kijk of het klikt. De gedachte ‘Ik MOET opdrachtgevers’ vinden, legt veel druk op het evenement en blokkeert verbinding met anderen. Vind jij die potentiële opdrachtgever zelf eigenlijk wel prettig? Je wilt namelijk niet werken voor mensen die je bij voorbaat al niet liggen. Je wilt ook niet werken voor mensen die jou niet leuk vinden wanneer je jezelf bent. Vertrouw er dus op dat er genoeg opdrachtgevers bestaan waar het wel mee klikt, en sla degene over waar dat niet zo bij is.  Als jij je niet op je gemak voelt breng je dat over, jouw emoties zijn namelijk besmettelijk. Check deze TEDtalk van Vanessa Van Edwards eens over het effect van jouw emoties op anderen.

Door: Dionne Hallegraeff

Dionne is een Copywriter, Schrijver en Content Creator wie van verhalen vertellen haar werk heeft gemaakt.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten