Terug

Het Tozo-krediet helpt je de Coronacrisis door

Recent was ik in de gelegenheid om andere ondernemers te helpen door het beoordelen van kredietaanvragen voor de Tozo-regeling. Deze regeling biedt onder andere de mogelijkheid om een krediet te verkrijgen wanneer je het als ondernemer lastig hebt tijdens de Corona-crisis. De regeling is er voor alle ondernemers, dus ook voor zzp’ers en freelancers. Mijn kennis m.b.t. het beoordelingsproces van een Tozo-kredietaanvraag deel ik natuurlijk graag.


Waar is een Tozo-krediet voor bedoeld?

Een Tozo-krediet is erop gericht om ondernemingen die zijn getroffen door de Coronacrisis en die daardoor hun omzet aanzienlijk hebben zien dalen, te helpen om hun vaste bedrijfslasten te kunnen betalen totdat de omzet weer op peil komt. Per onderneming kan een krediet worden verkregen van maximaal € 10.157. Daarmee kunnen achterstallige betalingen t.a.v. vaste lasten zoals huur van een bedrijfspand, leaseverplichtingen en andere zakelijke, doorlopende lasten worden gefinancierd. Ook wanneer men in de periode juni t/m september 2020 verwacht dat men niet meer over zakelijke geldmiddelen zal beschikken om die doorlopende lasten te blijven voldoen, kan een beroep op het Tozo-krediet worden gedaan.

Let op! Het Tozo-krediet is alleen bestemd voor financiering van de zakelijke doorlopende lasten, dus niet voor betaling van privé-lasten of voor de onttrekking van een inkomen aan de onderneming. Ook is het niet bedoeld om voorgenomen investeringen mee te doen of om lopende leningen met strenge verplichtingen te herfinancieren.

Het onvermogen om de zakelijke lasten te kunnen betalen dient aannemelijk voort te komen uit de Corona-crisis. Zo moet je duidelijk kunnen aantonen dat Corona een negatieve invloed heeft gehad op de omzet vanaf maart 2020. Wanneer er zakelijke liquiditeitsproblemen zijn die niet het gevolg zijn van de Corona-crisis dan zal je aanvraag worden afgewezen.Andere mogelijkheden op ondersteuning vanuit de Tozo

De rente- en terugbetalingsmogelijkheden van het Tozo-krediet zijn mild. Er is sprake van een zakelijk krediet. Als ondernemer kamp je naast de zorg van het doorbetalen van je zakelijke lasten waarschijnlijk ook met een gebrek aan inkomen. Daarom biedt de Tozo ook een mogelijkheid tot inkomensondersteuning op het minimumniveau zodat je toch een minimum inkomen ontvangt in deze moeilijke tijd. Vanaf juni 2020 wordt daarbij wel rekening gehouden met overige inkomsten van bijvoorbeeld je privépartner. Komen die boven het minimumniveau uit dan kun je geen Tozo-uitkering krijgen.
Wees je bij het aanvragen van een Tozo-krediet goed bewust van het doel van de Tozo-regeling, dat scheelt onnodig werk. Maak bovendien je maandelijkse vaste lasten goed inzichtelijk en maak ook aantoonbaar dat de omzet a.g.v. Corona is ingezakt.

Een aanvraag voor een Tozo-krediet doe je bij de gemeente waar je woonachtig bent.

Door: Roel Verdonschot

www.ondernemersgevoel.nl

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten