Terug

Hoe afwijzing je vriend wordt

Dit jaar ben ik de strijd aangegaan met mijn grootste demon, afwijzing. De angst voor afwijzing kan je bevriezen, in de houdgreep nemen en je headspace domineren. Het is een angst die we allemaal kennen en kunnen omarmen. Hoe je dat doet? Door het je kracht te maken!

Ga aan de slag met je overtuigingen


Ik ben dit jaar begonnen met het vervangen van de vraag: ‘waarom gebeurt dit mij’ met ‘wat kan dit me leren’?. Ik ging aan de slag met mijn overtuigingen, ook wel ‘het weerbericht’ zoals Nicoline Smalbraak dat noemt. Het weerbericht is een overtuiging die jij over jezelf hebt en als absolute waarheid verkondigt. Overtuigingen zoals ‘ik ben niet fotogeniek’ of ‘ik heb altijd pech’. Ik vond bijvoorbeeld dat ik meer ongeluk heb dan anderen. Dat mijn leven enkel bestaat uit problemen oplossen en ik alles alleen moet doen. Ik zag op sommige momenten het nut er niet meer van in, omdat ik toch al wist wat er ging gebeuren. Ik vulde de toekomst in met informatie uit het verleden. En dat, kan ik je vertellen, is glad ijs. Funest voor je carrière en je onderneming. Tijd om de strijd aan te gaan met die overtuigingen. Tijd om het weerbericht links te laten liggen en de dag op zijn beloop te laten. 

Zoek afwijzing op

Denk na over kansen die je kunt grijpen met een hoog risico op afwijzing. Dingen die je wilt bereiken maar waarvan je verwacht dat ze niet (meteen) zullen lukken. Als je afwijzing verwacht kunnen ze namelijk alleen maar meevallen. Ze kunnen je zelfs doen verbazen. Door de angst voor afwijzing weg te nemen en het te verwachten, voel je de sociale pijn minder. We kunnen ons sociale pijn namelijk levendiger herinneren dan fysieke pijn. Als we ervaringen met afwijzing verzamelen die niet zo’n pijn doen, is het risico ook niet zo beangstigend. Toen ik besloot stukken in te sturen (ik ben schrijver) naar platformen die ik als onbereikbaar achtte, gebeurde er iets onverwachts. Ik werd niet afgewezen. Ik werd gepubliceerd. Ik bereikte iets waar ik naar mijn verwachting nog jaren naartoe moest werken. Ik deed het steeds vaker en benutte mogelijkheden die ik eerder niet zag. En dat veranderde de waarde die ik hing aan afwijzing. Afwijzing was mijn vriend, niet mijn vijand. Afwijzing gaf mij richting en opende nieuwe deuren. Toen ik vervolgens afgewezen werd op momenten dat ik het absoluut niet verwachtte, deed het minder pijn. Het deed minder pijn omdat ik wist dat er zoveel andere opties en kansen waren, dat het mij zou sturen naar wat wel voor mij is weggelegd.

Als je afgewezen wordt is dat niet iets wat fout gaat, het verscherpt je blik. Het is een essentieel onderdeel van je ontwikkeling. Als je bang voor afwijzing bent, ben je bang voor groei. En groei is iets wat je nodig hebt om je bedrijf tot een succes te maken. Maak het belangrijk en help jezelf vooruit.Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten