50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 5 Dec 2021.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Hoe duurzaam ben jij?

Duurzaamheid. Sommige freelancers zijn er al veel mee bezig, andere niet of nauwelijks. Was duurzaamheid eerst nog een toverwoord voor hippe startups, inmiddels zijn veel bedrijven en organisaties er druk mee bezig. Duurzaamheid betekent dat we in de behoeften van onze maatschappij voorzien, maar zonder dat het ten koste gaat van mens, milieu en economie. Om daar nu en in de toekomst voor te zorgen, moeten we allemaal meedoen. Hoe kan jij als freelancer je steentje bijdragen?

Duurzaam schrijven

Gebruik jij veel notitie- en schrijfblokken? Bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen tijdens een overleg met een opdrachtgever of tijdens brainstormsessies? Of voor het uitwerken van ideeën, plannen of interviews? Dan heb je waarschijnlijk een flinke stapel volgeschreven blokken of mappen in je kast liggen. Echt duurzaam is het gebruik van schrijfblokken niet. Maar er is een prima alternatief: herbruikbare schrijfblokken. Deze zien eruit als gewone schrijfblokken, maar de bladzijden zijn gemaakt van speciaal papier. De bladzijden kan je na gebruik eenvoudig schoonvegen en het blok is weer klaar voor de volgende schrijfklus. Als je aantekeningen wilt bewaren, maak je een foto of scan je ze in. Dan staat alles ook meteen op je laptop en kan je de aantekeningen archiveren.

Duurzaam autorijden

Veel mensen hebben de afgelopen tijd hun auto verkocht of de aankoop van een nieuw exemplaar uitgesteld. Als je thuiswerkt heb je immers minder behoefte aan een auto, maar de kosten lopen wel door. Maar straks heb je misschien weer vaker een auto nodig. Om naar opdrachtgevers te gaan voor een overleg of om op locatie te werken. In plaats van een nieuwe auto te kopen, is een deelauto misschien een betere optie voor jou. Het is zeker een duurzamere optie! Er zijn verschillende aanbieders van deelauto’s. Om het je gemakkelijker te maken, zijn er vergelijkingssites. 

Duurzaam thuiswerken

Als je werkt op locatie bij een opdrachtgever, heb je meestal weinig invloed op de duurzaamheid van je werkplek. Maar op die van je werkplek thuis wel. Laten we beginnen met je laptop of computer. Let bij het kopen van een nieuwe laptop op het stroomverbruik en hoe lang de accu meegaat. Zet verder je laptop in slaapstand als je gaat pauzeren of lunchen. Aan het eind van je werkdag zet je je laptop of pc uit. Niet in slaapstand, echt uit. Anders gaat het stroomverbruik heel langzaam toch door. Natuurlijk doe je ook eventuele lampen meteen uit. Haal verder na het opladen je laptop, tablet en smartphone zo snel mogelijk van de lader. Sommige accu’s begeven het sneller als je ze te vaak blijft opladen terwijl ze al helemaal opgeladen zijn. Je moet ze dan dus sneller vervangen en dat is niet duurzaam. 

Duurzaam lunchen

Wanneer je als freelancer de hele ochtend druk bezig was met opdrachten, heb je rond lunchtijd wel zin in wat. Een lekkere lunch kan ook duurzaam zijn! Kies eens wat vaker voor biologische producten of voor yoghurt of melk op basis van haver in plaats van koemelk. Eet geen fruit dat ingevlogen is vanuit een ver land, maar dat gekweekt is op Nederlandse bodem. Dat geldt natuurlijk ook voor groente, als je kiest voor een warme maaltijd tijdens je lunchpauze. 

Geschreven door: Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites en nieuwsbrieven, artikelen voor vakbladen en online nieuwssites, en nog veel meer.Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten