Terug

Hoe je het nieuwe jaar richting geeft

Als jouw jaar ook maar een beetje op die van mij lijkt, was het op zijn zachts gezegd intens. Of je dit jaar nou als een succes hebt ervaren, veel hebt verloren of bent gestagneerd, sta er bij stil. Neem de tijd om te reflecteren en bepaal of je jouw koers wilt wijzigen, specificeren of blijven volgen. Hoe bepaal je wat jouw toewijding verdient in 2021?

Ga op zoek naar indrukwekkende beelden

Wanneer je groot droomt kun je verdwaald raken in je eigen ambities. Het is daarom soms moeilijk om te overzien wat je allemaal in een jaar wilt en kunt bereiken. Begin met filteren op een laagdrempelige manier en ga aan de slag met beeld en tekst. Of je nou creatief bent of niet, plaatjes uitknippen en plakken kun je. Stroop je mouwen op, steel tijdschriften van je buren en doe je telefoon een middag op ‘niet storen’. Pak een groot wit vel papier of plak je muur vol met nauwsluitende a4’tjes en ga aan de slag. 

Ik vind het fijn om te beginnen op de grond, bladerend door tijdschriften. Ik scheur alle bladzijden of stukjes uit die ik mooi vind, mij aanspreken of intrigeren. Alles wat mijn aandacht trekt of indruk maakt, neem ik mee en gooi ik op een stapel naast me (laten we eerlijk zijn, strooi ik door mijn huis). Vervolgens blader ik door de stukken heen en bedenk ik waarom het indruk op me maakt. Was het de kleur? Het charisma van een persoon? Het onderwerp? De woorden? Ik probeer een patroon te herkennen. 

Of je selectie nou ergens op lijkt te slaan of niet, je bent aan het doen. En doen is alles wat je nodig hebt om je gedachten op papier te krijgen. Op zijn allerminst heb je je creativiteit gestimuleerd.

Herzie of bedenk je visie, missie, purpose en why

Laat het stapeltje beelden en teksten even voor wat het is en ga aan de slag met je verhaal. Of je nou al een visie, missie en why hebt of niet, begin bij nul. Vraag je af waarom je bent wie je bent, doet wat je doet en wilt wat je wilt. Schrijft dit in grote lijnen op, je hoeft nog niet specifiek te zijn. Ik werk graag met kernwoorden als ik het moeilijk vind om te beginnen. Bedenk hoe jij met jouw persoonlijkheid, talent en inzichten, waarde kunt toevoegen aan de levens van anderen en wat dat voor nut heeft. Neem jezelf serieus, zonder plannen en doelen zul je altijd meegevoerd worden met de waan van de dag. Je hebt richting nodig om iedere dag weer opnieuw voor jezelf te kunnen kiezen. 

Kijk wat jouw visie, missie en why gemeen hebben met de beelden die je hebt verzameld. Deel de beelden op in groepjes, link ze aan je doelen en zet wat binaural beats op. Begin met plakken op je witte vel en doe dit vooral op gevoel. Tevreden over wat je ziet? Gefeliciteerd, je hebt een vision board gemaakt!

Bepaal (nieuwe) omzetdoelen

Omzetdoelen bepalen kan erg motiverend werken. Je neemt je bedrijf en je inkomsten serieus en hebt een duidelijke stip op de horizon om naartoe te leven. Durf groots te denken. Bereken wat jij in een ideale situatie denkt nodig te hebben in een maand. Neem daar alles in mee: woon en leefkosten, spaargeld, beleggingen, persoonlijke ontwikkeling en educatie, kantoorkosten, wellness, alles! Doe dat bedrag x2 (maak het ruimschoots bruto) en deel het door het aantal uur dat je gemiddeld facturabel bent. Klinkt het onbereikbaar? Denk na over inkomstenbronnen die je nog niet eerder overwogen hebt. Bestudeer concurrenten, de markt en kijk welke kansen je nog laat liggen. Je hoeft niet exact te weten hoe je die nieuwe omzetdoelen kunt bereiken, zolang je maar weet dat er kansen zijn om ze te behalen. Laat ze je in ieder geval richting geven. Durf buiten je comfortzone te denken. Maak het visueel en plak het doel op het vision board dat je eerder hebt gemaakt. 

Hang je vision board met omzetdoelen op een plek waar je ‘m dagelijks ziet. Als je jezelf iedere dag bewust en onbewust herinnert aan je richting, weet je waar je naartoe moet wanneer je de deur uitloopt.Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten