50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 4 Dec 2020.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Hoe kom je de zomer door als je niet op vakantie kunt

De zomervakantie staat al bijna voor de deur, een tijd voor rust en ontspanning of juist voor leuke activiteiten. Wij hebben dit allemaal nodig om weer even bij te tanken van de drukte van het alledaagse leven. Voor sommigen is het nog niet duidelijk of de geplande reis naar het buitenland wel doorgaat. Anderen hebben al besloten dit jaar vakantie in eigen land te vieren, of zelfs in eigen tuin.

Veel freelancers staan nu voor een lastige beslissing, want als je niet werkt, komt er ook geen geld binnen. Wie de afgelopen maanden door de corona-crisis verliezen heeft geleden, moet nu bepalen: Ga ik wel een paar weken vakantie nemen, of ga ik deze zomer doorwerken om zo de financiële schade wat te beperken?

Mocht jij je in de situatie bevinden dat een vakantie er dit jaar niet in zit, denk er dan aan dat je wel goed voor jezelf moet zorgen. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je toch een leuke zomer hebt en niet overspannen raakt.

Plan vrije dagen en uren in

Maak een planning voor je werk, en zet daar ook heel bewust in je vrije dagen en/of dagdelen in. Probeer, als het even kan, in de zomermaanden wat minder te werken of in ieder geval geen overuren te maken. Wees ‘streng voor jezelf’ en hou je aan je planning.

Het kan verleidelijk zijn om extra hard en veel te willen werken, maar als je oververmoeid raakt, zal je werk er uiteindelijk onder leiden. Een lang weekend vol ontspanning en leuke activiteiten geeft vaak juist nieuwe energie, om op maandag ochtend weer aan de slag te kunnen gaan.

Zorg voor ontspanning

Maak van je vrije dagen ook echte ‘vakantiedagen’. Jij weet zelf het beste, waar jij van ontspant, en waar jij blij van wordt. Geniet je van een dag op het strand of in de duinen? Hou je van fietsen, vissen of wandelen? Kun je helemaal losgaan in een pretpark of lig je het liefst met een spannend boek in de tuin?

Probeer minstens één keer per week een dag lang iets te doen, waar je blij van wordt en waardoor jij je werk helemaal kunt vergeten. Dan komt er ook al een beetje vakantiestemming op.

Op warme zomeravonden kun je nog heerlijk lang buiten zijn. Probeer zo veel mogelijk in deze periode geen overuren te maken, maar in de avonden iets leuks te doen.

Zoek de zon op

Zonlicht is uiterst belangrijk voor onze gezondheid, niet alleen voor de vitamine D, maar ook voor een opgewekt humeur. Helaas hebben wij er in Nederland niet zo veel van. Daarom is het eigenlijk nodig om elke dag minstens een half uur naar buiten te gaan, ongeacht welk weer het is. In de zomermaanden kun je extra zonlicht ‘bijtanken’.

Moet je werken, kijk dan naar mogelijkheden om dat buiten te doen: Met je laptop op een terrasje, of, als je rust nodig hebt om je te concentreren, in je eigen tuin of op je balkon.

Kies je ervoor om wel binnen te werken, ga dan in je lunchpauze lekker buiten zitten. Of ga eens vroeg in de ochtend een half uurtje hardlopen of in de avond na het eten nog een wandeling maken. Alle beetjes helpen.

Beweging

Veel freelancers doen hun werk aan de computer. Dat betekent dat we te veel zitten. Als je niet toch al regelmatig iets aan sport doet, is dit een goed moment om te beginnen. Je hoeft daarvoor niet naar de sportschool. In de zomer kun je lekker bewegen in de natuur. Maar er zijn ook allerlei apps en programma’s die je helpen om thuis in beweging te komen.

Minstens een half uur per dag bewegen is noodzakelijk voor onze gezondheid. Het voorkomt dat je stijf wordt van al het zitten, je voelt je fitter en het heeft ook een positieve invloed op de stemming.

Maak plannen voor je volgende vakantie

Wacht niet tot het volgende jaar, maar ga nu alvast bedenken, wanneer je wel weer vakantie kunt nemen. Misschien lukt het om een week vrij nemen in oktober of rond de Kerst. Zet dit in je agenda en bedenk wat je dan gaat doen. Zo voorkom je een gevoel van: ‘Het gaat nog eindeloos duren tot de volgende zomer.’ Als je iets hebt om naar uit te kijken, helpt dat om een positieve houding te bewaren.

Ute de Vries. Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands, Schrijver, Taalcoach www.fromwordtowordtranslations.com

Reacties

Categorieën freelancers

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten