Hoe plaats ik een goede opdracht?

Gepubliceerd op 27 November 2017

De geknipte persoon voor een opdracht vinden blijkt niet altijd een sinecure. Geld, ervaring en de juiste klik zijn maar een paar factoren die meespelen. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn.
Of je nu een out-of-the-box webdesigner, een boekhouder met kennis van buitenlandse taksen, een binnenschilder of een Griekse vertaler zoekt, via een freelancewebsite plaats je in een paar klikken je opdracht. Uiteraard zijn er wel een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.


Kort maar duidelijk

“Creatieve webdesigner gezocht voor bouwen van nieuwe website” krijgt waarschijnlijk honderden reacties want de omschrijving geldt voor een heel breed publiek. Als je op al die reacties moet reageren om de juiste persoon te vinden, ben je al snel een paar uur bezig. En time is money. Zorg er dus voor dat je je opdracht duidelijk maar bondig omschrijft. 
Geef je niet graag alle details? Geen probleem maar maak je vraag concreet. “Een nieuwe pop-up store die warme appeltaart en chocomelk verkoopt zoekt een niet-standaard website. We zouden ze graag over 3 weken lanceren. Kan jij ons helpen?”


Goede afspraken maken goede vrienden

Ok, je hoeft niet meteen beste vrienden te worden maar er schuilt wel een bron van waarheid in. Bespreek jouw verwachtingen en die van de opdrachtnemer vooraf duidelijk door. Wil je je hele huis geverfd of alleen de benedenverdieping? Kan de opdrachtnemer per afgerond onderdeel of alleen per maand factureren? Wanneer wil je die nieuwe website lanceren?


De geldkwestie

If you pay peanuts, you will get monkeys. De vertaling naar het Nederlands is niet zo voor de hand liggend maar je begrijpt ‘m wel. Heb je nood aan een specialist, zoek er dan een. Als je tandpijn hebt ga je toch ook niet naar het neefje van de buurman die toevallig goed met een tang overweg kan?! Nee, je gaat naar een tandarts. Omdat hij de expert ter zake is. Ga niet voort op wat hij vertelt dat hij kan maar wél op basis van referenties en prestaties. Het geld dat deze expert je kost, zal je dubbel en dwars terugverdienen. En dat doe je zeker niet met een amateur.


“Bedankt voor je reactie maar …”

Het wordt vaak over het hoofd gezien, vergeten of gewoon genegeerd maar het geeft je als opdrachtgever wel dat ietsje meer: een korte reactie waarin je zegt waarom je keuze niet op hem/haar gevallen is. Niet alleen is dat wel zo netjes om te doen (uiteindelijk hebben freelancers ook moeite gedaan om op jouw verzoek te reageren), misschien help je hem/haar met jouw feedback wel verder.

Door: Birgit Roosen
www.maatadvies.be

Als zelfstandig taaltrainer Nederlands, Frans en Engels vult Birgit haar dagen met haar passie: alles wat met talen te maken heeft. Voornamelijk geeft zij op maat gemaakte taaltrainingen aan particulieren of in bedrijven en daarnaast vertaalt en redigeert ze ook graag.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play