50%

BLACK FRIDAY ACTIE

Korting op een premium jaarabonnement

{{ days }} Dagen
{{ hours }} Uur
:
{{ minutes }} Min
:
{{ seconds }} Sec
resterend tot de actie afloopt
JA, IK WIL DEZE EENMALIGE KORTING

Onze Black Friday promotie loopt van 26 Nov tot 5 Dec 2021.

Bekijk hier onze actievoorwaarden.
Terug

Hoe werkt mindmappen en hoe bevordert het je carrière als freelancer?

Online mindmappen (letterlijk: gedachten in kaart brengen) is een krachtig hulpmiddel om alle informatie over een project te verzamelen, organiseren en presenteren. Je maakt gebruik van grafieken, diagrammen en andere visuele hulpmiddelen en het is toepasbaar in een groot aantal situaties. Van bedrijfseigenaren en marketeers tot ondernemers en freelancers; mindmappen biedt iedereen die veel met andere partijen samenwerkt een verscheidenheid aan mogelijkheden. Je categoriseert willekeurige informatie, met als doel efficiënter en productiever te worden.

Met een mindmap stroomlijn je niet alleen je processen. Het levert ook nieuwe en innovatieve manieren aan waarmee je onderhandelt met klanten, zakelijke deals afsluit of je presentatie voorbereidt. Ben jij freelancer en gebruik je dit hulpmiddel nog niet, dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt om daar verandering in te brengen.

Hoe maak je een mindmap?

Voordat we ingaan op situaties waarin mindmappen jou als freelancer kan ondersteunen, is het misschien goed om toe te lichten hoe je dat doet. En dan zijn de mogelijkheden groot. Je kunt een mindmap maken simpelweg door je ideeën op papier of op een bord te zetten in een brainstorm. Het is handiger om dit online te doen, omdat je dan kunt schuiven en ordenen.

Er bestaat software specifiek voor het maken van mindmaps, maar je kunt het ook met de Mindmap functie van PowerPoint doen of een ander programma waar je al bekend mee bent. Je neemt een centraal thema en voegt daar alle informatie, aantekeningen, ideeën en problemen aan toe die je al hebt en die in je opkomen. Dat kun je met grafieken, diagrammen, tekstbalken, foto’s en op allerlei andere manieren doen. Het belangrijkste is dat jij de informatie ordent en logisch maakt. 

Met deze mindmap kun je vervolgens knelpunten en kansen aanwijzen, kun je actiepunten formuleren en ga je aan de slag. Wat begon als een idee is uitgegroeid tot een solide plan waarmee jouw doelen worden bereikt.

Als freelancer zijn er verscheidene manieren waarop je mindmaps bij je projecten betrekt. Hier vind je enkele voorbeelden van situaties waarin deze in je voordeel gebruikt.

1. Stel strategieën op voor klanten

Ondernemers die hun bedrijf uit willen breiden besteden regelmatig werk uit aan freelancers. Ze communiceren dan niet altijd even duidelijk en zijn soms niet in staat om de benodigdheden en doelstellingen goed over te dragen. Dit betekent dus dat ze jouw diensten nodig hebben, maar dat ze niet goed weten hoe ze je het beste betrekken bij het project.

Door in die situatie een mindmap op te stellen, maak je als freelancer direct een goede indruk. Je communiceert je plannen en doelen met zekerheid en bevordert daarmee de efficiëntie van het project. Je gebruikt mindmaps om over ideeën te brainstormen, om de gedachten van je klanten te documenteren en deze om te zetten naar dynamische resultaten. Werk je met een team, dan kun je de actiepunten die uit je mindmap naar voren komen toewijzen. Op die manier levert iedereen een waardevolle contributie, geef jij het project structuur en neem je initiatief.

2. Bevorder samenwerking in een online omgeving

Freelancers die van huis werken merken vaak dat er een grote communicatiekloof ontstaat met cliënten. Mindmappen verkleint deze kloof, bevordert de samenwerking en geeft freelancers de mogelijkheid om een probleem van alle kanten te bekijken. Iedere partij wordt in staat gesteld om een eerlijke en gelijkwaardige contributie te leveren. Mindmappen is dus bijzonder nuttig voor freelancers die samen moeten werken met meerdere afzonderlijke (online) partijen.

3. Versterk je carrièreplanning

Freelancen is een uitstekende keuze voor iedereen die van huis wil werken en verscheidene vaardigheden wil aanbieden. Veel freelancers beginnen hun carrière in een bepaald vakgebied, maar besluiten later om deze horizontaal of verticaal te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het schrijven van freelance artikelen voor ondernemers en dat langzaam uitbreiden naar andere gebieden, zoals marketing of design. 

Maar hoe maak je die beslissing zonder goede planning?

Door middel van een mindmap ben je in staat een gestructureerd overzicht te maken van de projecten die je al gedaan hebt en de projecten die je wil gaan uitvoeren om je carrière te bevorderen. Je kunt ook uitgebreid onderzoek doen rondom een nieuwe vaardigheid die je wilt aanbieden en een mindmap maken om vast te stellen hoe deze rol in jouw professionele situatie kan worden toegepast.

4. Onthoud je informatie beter

Het grootste nadeel van thuiswerk is dat je constant wordt afgeleid terwijl je werkt. Vooral als je geen vaste werkplek hebt, ben je soms omringd door chaos en daardoor wordt het lastig om je op kleine taken te concentreren. Dit beïnvloedt ook de manier waarop je informatie verwerkt en onthoudt.

Een mindmap helpt je informatie te structureren en ordenen omdat je al je aantekeningen op een visuele manier presenteert. Mindmappen is een effectieve techniek voor freelancers om essentiële informatie van overbodige informatie te onderscheiden. Zo kun je wel 10 tot 15 procent extra onthouden!

Conclusie

Als freelancer hoef je geen mindmaps te maken. Maar het is wel een handig hulpmiddel om te gebruiken ter ondersteuning van je freelance carrière, om effectiever en efficiënter te worden en om indruk te maken op je klanten. Met een mindmap leer je je ideeën te ordenen en genereer je betere resultaten in elke baan waarbij kritisch denken, analyseren en leren centraal staan. Daarbij helpt het je om ideeën beter te visualiseren, waardoor het uitvoeren ervan ook gemakkelijker wordt. Of je nu PowerPoint gebruikt, je vat de informatie samen in grafieken of je maakt gebruik van en simpele stift en papier, door je informatie te ordenen met mindmaps bereik je vast jouw freelance doelen.

-----------------------------------------

I'm JT Ripton, as the headline says, I'm a veteran business, tech and lifestyle writer. I write/have written for several publications like Entrepreneur.com, BusinessInsider.com, TheGuardian.com, GoDaddy.com, ReadWrite.com and dozens more.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten