Terug

Hoe word je een grafisch ontwerper zonder ervaring?

 

Als jij degene bent die een goed ontworpen homepage op een website op prijs stelt, dan ben je waarschijnlijk een grafisch ontwerper in hart en nieren.

Of het nu gaat om een in het oog springende Instagram-post of een tijdschriftadvertentie voor een lokaal bedrijf, grafisch ontwerpers gebruiken een artistieke benadering om boeiende stukken content samen te stellen die mensen verleiden om actie te ondernemen. En misschien ben je zelf geïnspireerd geraakt door het werk van een andere ontwerper, wat je ertoe zette dit artikel te vinden! 

Maak je geen zorgen, als je ervan droomt om grafisch ontwerper te worden, zelfs als je geen ervaring hebt, het is een stuk makkelijker dan je denkt!

 

Wat doet een grafisch ontwerper?

Voordat je Photoshop downloadt en nieuwe klanten begint te werven, is het goed om te begrijpen wat een grafisch ontwerper precies doet:

Een grafisch ontwerper werkt in de grafische industrie en maakt gebruik van typografie, bewegende beelden, foto’s en andere ontwerpelementen om inhoud voor klanten te creëren – met name die in de reclame en gepubliceerde of gedrukte media. 

Gemiddeld verdient een grafisch ontwerper zo’n €44.000 per jaar, maar wie freelance grafisch ontwerpt, kan nog veel meer verdienen. Dit komt omdat, als freelance grafisch ontwerper, je de mogelijkheid hebt om je eigen tarieven te bepalen en te werken met een verscheidenheid aan klanten, in plaats van te worden ingehuurd door slechts één bedrijf tegen een vast tarief.  Nu denk je misschien dat het moeilijk is om door te breken in de grafische industrie of dat je een hoog niveau van vaardigheden nodig hebt om te beginnen, maar raad eens? Dat is niet zo.

De enige grafische kwalificaties die je nodig hebt, zijn een creatief oog en de bereidheid om nieuwe toepassingen en ontwerpmethoden te leren. En bovenal heb je een solide plan nodig om je te helpen door te breken in de industrie. 

Hieronder volgt een algemeen overzicht van hoe je zonder ervaring kunt beginnen met grafisch ontwerpen.

 

Bouw aan een grafisch ontwerp portfolio

Ook al heb je geen ervaring als grafisch ontwerper, dat hoeft niet te betekenen dat je niet kan beginnen met het opbouwen van een portfolio voor werk dat je kunt delen met potentiële klanten.  

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het maken van je eigen ontwerpen en specifieke ontwerpen voor merken of bedrijven waar je in bent geïnteresseerd. Begin met het kiezen van vijf merken waar je fan van bent en creëer vijf verschillende grafische ontwerpen voor elk merk. 

Dit kan zijn:

  • Instagram berichten
  • Een website homepage
  • Infographics
  • Productbrochures
  • Covers voor tijdschriften
  • Logo’s

Zodra je de ontwerpen hebt gemaakt kun je ze delen met potentiële klanten en beginnen met aannemen van opdrachten!

Pro tip: als je beperkte vaardigheden hebt in Photoshop of andere high-end grafische ontwerptoepassingen, biedt Canva.com een eenvoudig te gebruiken platform dat je grafische ontwerpvaardigheden naar een hoger niveau kan tillen. Kijk maar eens.

Wees niet bang om gratis te werken

Met je nieuwe voorbeelden van grafisch ontwerpen in de hand, kun je nu je diensten aanbieden aan klanten. 

Houd in gedachten dat je een amateur grafisch ontwerper bent, dus je wilt klanten geen exorbitante bedragen vragen voor een opdracht. Integendeel, je wilt eerst de ervaring opdoen in het werken met klanten en het maken van ontwerpen binnen een deadline. Dus, in plaats van te proberen in korte tijd rijk te worden, moet je niet bang zijn om gratis te werken en je reputatie op te bouwen.

Het belangrijkste is dat je je diensten vrijwillig aanbiedt of goedkoop werkt, omdat je je creatieve stijl en vaardigheden moet ontwikkelen. On-the-job training is de beste manier om vertrouwen op te bouwen en te leren door vallen en opstaan. Maar nog belangrijker is dat, wanneer je voor anderen gaat werken, je je creatieve vrijheid uitdrukt, je eigen projecten en ideeën ontwikkelt, en je portfolio versterkt met echte werkvoorbeelden in plaats van specificaties. 

Nadat je een paar kleinere klanten hebt gekregen of je portfolio hebt opgebouwd met echte klanten en ontwerpen, kun je beginnen met freelancen op grotere platforms die je betere kansen kunnen bieden.

 

Begin met freelancen op Freelancer

Het kan moeilijk zijn om zelf grafisch ontwerp opdrachten te vinden, maar met een Freelance vacature platform zoals Freelancer, ben je in staat om een profiel aan te maken en je grafisch ontwerp bedrijf te starten in je eigen tempo. 

Door middel van verschillende pakketten kun je aanbiedingen maken voor klanten op verschillende niveaus. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een lagere prijs overwegen om je reputatie op te bouwen. Nadat je zoveel opdrachten hebt uitgevoerd, kun je je pakketten langzaam uitbreiden tot een tarief dat in verhouding staat tot je werk. 

 

Maak er een gewoonte van om grafisch ontwerper te worden

Het diploma van grafisch ontwerper ligt nooit buiten bereik als er middelen beschikbaar zijn om je carrière als grafisch ontwerper een kickstart te geven. 

Het enige wat je nodig hebt is een gezond perspectief en een vastberadenheid om je creativiteit te ontwikkelen. Ervaring komt vanzelf als je verder komt, maar net zo belangrijk als ervaring is het om er een gewoonte van te maken om elke dag grafisch ontwerper te zijn. Neem de tijd om dingen voor jezelf te ontwerpen, bestudeer het werk van anderen dat je bewondert, netwerk met andere grafisch ontwerpers online, en gebruik Freelancer om je werk te beheren en nieuwe klanten te krijgen.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten