Ik ben freelancer (2). maar ben ik ondernemer?

Gepubliceerd op 10 Augustus 2017

Nogal vaak hebben geschillen met de belastingdienst als onderwerp de vraag, of er sprake is van ondernemerschap. Meestal is erkenning van het ondernemer zijn gewenst in verband met verschillende ondernemersfaciliteiten, zoals de startersaftrek.  Soms stelt de belastingdienst de aanwezigheid van ondernemerschap vast, terwijl de belastingplichtige het daar helemaal niet mee eens is. Belangrijk is te weten dat de wet ook zoiets kent als ‘gewoon vermogensbeheer’. Als je bijvoorbeeld een huis verhuurt, ben je daarmee nog geen ondernemer. Een (tweede) huis is een vermogensobject dat in box 3 thuis hoort, en dit te verhuren is te vergelijken met het zoeken van de meest voordelige rente voor jouw spaargeld. Gewoon vermogensbeheer dus.

Wanneer is er sprake van een onderneming?

Bovenstaande illustreert dat de beoordeling of er sprake is van aanwezigheid van een onderneming gebaseerd is op een beoordeling van de feiten. Dat wil echter niet zeggen dat er geen objectieve maatstaven bestaan. Lang geleden is aan de hand van de jurisprudentie een definitie van winst uit onderneming ontstaan, die is gebaseerd op de belangrijkste kenmerken: 
  • een organisatie van kapitaal en arbeid,
  • die deelneemt aan het economisch verkeer en
  • gericht is op het maken van winst of continuïteit.

Het deelnemen aan het economisch verkeer is een belangrijk criterium. Een gediplomeerd schoonheidsspecialiste die alleen maar familieleden behandeld, werkt in de privé sfeer en neemt in beginsel niet deel aan het economisch verkeer, zelfs niet als zij daar een kleine vergoeding voor krijgt. Een ander voorbeeld: Jan bouwt modelvliegtuigjes als hobby. Af en toe verkoopt hij aan vrienden. Deze hobby kost hem handenvol geld. Een vriend overtuigd hem van dat hij zich als ondernemer moet registreren en het verlies (dat bestaat uit alle kosten, omdat hij geen opbrengst heeft) in zijn aangifte moet opvoeren.  Dit verlies wordt gesaldeerd met zijn loon, waardoor zijn box 1 inkomen lager uitvalt dan het loon waarover hij loonbelasting heeft betaald. Als gevolg daarvan krijgt Jan geld terug van de belastingdienst. Dit is echter onterecht, want hij is geen echte ondernemer. Je bent namelijk pas ondernemer als je daadwerkelijk de bedoeling hebt om bedrijfsmatige activiteiten te verrichten in het economisch verkeer Dat is niet het geval als je alleen in de privé sfeer bezig bent.

Verschillende soorten ondernemer

De belastingdienst maakt onderscheid in het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting en voor de omzetbelasting. Voor de omzetbelasting zijn de criteria om belastingplichtig te zijn lager. Aan het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting worden meer eisen gesteld. Dit laatste heeft ook te maken met het feit dat het soms erg voordelig kan zijn om ondernemer in de inkomstenbelasting te zijn. Met name als een bepaalde activiteit het karakter van een verlieslatende hobby heeft, probeert men dit vaak als een bedrijfsactiviteit te presenteren. Waarom? Omdat een verlies uit onderneming kan worden verrekend met ander inkomen, waardoor je dan minder belasting betaald.

Modelovereenkomsten

Recent is er veel gedoe geweest over de zogenaamde wet DBA. Dit is een wet die probeert een onderscheid te maken tussen ondernemers en personen die in loondienst zijn. Is er twijfel mogelijk over je ondernemerschap op het punt van de zelfstandigheid dan is het raadzaam om met opdrachtgevers overeenkomsten te sluiten die ofwel overeenkomen met een van de algemene modelovereenkomsten van de belastingdienst of specifieke modellen van de branche.

Let op! Alleen werken volgens een (model)overeenkomst geeft echter nog geen zekerheid over het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting. Er zijn nog andere criteria waarop je beoordeeld wordt. Laat je daarom bij twijfel adviseren door een deskundige.

Door: Marcel Persad

Marcel Persad is fiscaal jurist en schrijft graag over freelancers en belastingen. Hij is auteur van twee boeken over belastingen.

Marcel heeft een eigen belastingadvies- en administratiekantoor (adminimax.nl) en heeft vooral kleine ondernemers als klant, waaronder ZZP’ers in de zorg en in de bouw. Daarnaast helpt hij startende ondernemers met het schrijven van hun ondernemingsplan.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play