Terug

“Ik werk waar en wanneer ik wil als freelancer (en digital nomad)”

Waarom kiezen mensen ervoor om freelancer te zijn? Wil jij ook geïnterviewd worden? Laat het ons weten!

Freelancer.nl interview freelancer en digital nomad Janneke Dijkhuis

Naam: Janneke Dijkhuis Bedrijf: JannekeDijkhuis LLC Werkzaamheden: Virtueel assistent: ondersteuning voor online bedrijven om online zichtbaarheid te vergroten (SEO teksten schrijven, website optimalisering, nieuwsbrief management, social media postings, etc.)   Sinds wanneer werk je als freelancer?   In april 2016 ben ik voor mezelf begonnen als freelancer.   Waarom ben je voor jezelf begonnen?   Het is eigenlijk een beetje vanzelf gegaan. Ik had me al weleens aangemeld op freelance platforms online, maar meer dan een profiel aangemaakt had ik niet. Gaandeweg werd ik benaderd door bedrijven en voordat ik het wist werkte ik voor mezelf. Ik was op dat moment nog erg zoekende naar een nieuwe invulling om mezelf financieel te kunnen onderhouden. Ik had mijn baan opgezegd en was reizende. Om mijn bankrekening aan te vullen werkte ik als serveerster in Oostenrijk tijdens het wintersportseizoen.   Pas toen mensen mij benaderden begon ik in te zien dat ik heel goed een locatie onafhankelijk bedrijf op kon zetten en met reizen kon combineren. Mijn grootste motivatie voor mijn eigen locatie onafhankelijke bedrijf is de vrijheid die het me geeft. Ik ben niet gebonden aan een locatie en ik heb geen vaste werktijden. Maar ook de samenwerkingen met verschillende klanten vind ik super. Ik leer overal van en van iedereen en dat houdt het ontzettend leuk.   Zijn je drijfveren om freelancer te zijn hetzelfde gebleven of veranderd sinds de start? Indien veranderd: wat zijn je drijfveren nu?   Mijn drijfveren zijn gelijk gebleven en zijn eigenlijk alleen maar sterker geworden. Ik kan me niet voorstellen ooit weer voor een baas te werken.   Wat zijn voor jou redenen om nooit meer in loondienst te werken?   Werken voor een baas biedt ook zo zijn voordelen, echter de voordelen van het hebben van je eigen bedrijf wegen daar voor mij niet tegenop. De vrijheid die je hebt en de ruimte om dingen uit te proberen wegen zijn voor mij zo belangrijk. Het allermooiste is misschien nog wel dat wat je in je bedrijf stopt qua tijd, geld en energie je er ook uit krijgt. Bij een baas liggen die dingen vast en heb je wellicht 1x per jaar een financieel voordeel, maar wanneer je voor jezelf werkt is elke stap onderdeel van je eigen vooruitgang. Hiermee doel ik overigens niet alleen op financiële successen maar misschien nog wel meer op efficiency successen: het werken op tijden dat ik daadwerkelijk productief kan zijn. En het werken op plekken waar ik creatief van word of energie van krijg. Op die manier werk ik minder qua uren maar is het rendement/productiviteit groter.   Wat vind je het leukste aan freelancer zijn?

Leven op mijn eigen voorwaarden: werken waar en wanneer ik wil en daar de vruchten van plukken. Ervoor kiezen om even offline te zijn om bijvoorbeeld een mooie zeilreis te maken en dan dus even geen inkomen te hebben doet daar voor mij niet aan af. Juist niet, want ik maak beslissingen om offline te zijn veel bewuster. Ik kan daardoor ook extra genieten van het niets moeten wanneer ik op de oceaan ronddobber zonder wifibereik.    Welke inspirerende quote/gedachte wil jij meegeven aan andere freelancers?   Het liedje van Daniel Lohues ‘Angst is maar voor even, spijt is voor altijd’ heeft me het verst gebracht denk ik. Ik heb mijn goed bedeelde expat leventje op Bali vaarwelgezegd, ben de oceaan overgestoken met zeilboten, heb een eigen bedrijf opgezet en gaan bungeejumpen van een 165 meter hoge brug in Nepal met altijd Daniel Lohues op de achtergrond: “Haol joe mar nie in, stort joe dapper in de stried. Angst is mar veur eben, spiet is veur altied”.

Zijn er andere zaken die je nog kwijt wilt binnen dit onderwerp?   Denken in oplossingen, je omringen met mensen die doen wat jij wilt doen c.q. gelijkgestemden en positiviteit zijn voor mij essentieel om een succes van je leven te maken. Wil je locatie onafhankelijk werken? Focus je dan niet op wat je allemaal bindt aan je huidige locatie, maar zoek naar mogelijkheden om het te veranderen.    Door: Nanda Appelman, freelancer in Woorden en Beelden (www.woordenenbeelden.com).   Nanda is inzetbaar voor werkzaamheden in creatie, advies en onderzoek op het gebied van marketing en communicatie. 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten