Terug

In loondienst naast je freelance werk?

Je hebt besloten om voor jezelf te beginnen, of bent al een poosje bezig. Maar krijg je ook genoeg opdrachten om rond te kunnen komen? Het antwoord zal vooral in het begin vaak “nee” zijn. Dit kan een reden zijn om naast je freelance werk parttime in loondienst te gaan. Een andere reden om zowel voor jezelf te werken als in loondienst, is de afwisseling. Of misschien vind je het prettig om niet de hele week vanuit huis te werken en wil je graag af en toe collega’s om je heen. Kortom, genoeg redenen om een baan te zoeken naast je freelance werk. Maar hoe zorg je ervoor dat dit te combineren is? En hoe werkt dat eigenlijk met de belasting?

Hoeveel uur ga je werken?

Als je op zoek gaat naar een parttime baan, dan is het natuurlijk belangrijk dat je kritisch kijkt naar het aantal uren dat je wilt werken. Je wilt dat er genoeg geld binnenkomt, maar je wilt ook voldoende tijd overhouden voor je opdrachten. Als je gebruik wilt (blijven) maken van de zelfstandigenaftrek, dan moet je minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden op jaarbasis. Dit komt neer op zo’n 24 uur per week. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan is dit geen ramp. Je kunt sowieso gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling over het inkomen dat je verdient met je opdrachten als freelancer. 

Loonheffingskorting aanvragen

Als je in loondienst gaat werken, dan kun je gebruik maken van loonheffingskorting. Hiermee betaal je iets minder belasting, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Het formulier voor loonheffingskorting kun je krijgen van je werkgever. De korting geldt niet voor de werkzaamheden die je verricht als zelfstandig ondernemer. 

Werkgever op de hoogte brengen

Het is belangrijk om open kaart te spelen met je werkgever. Laat in principe zo snel mogelijk weten dat je ook als ZZP’er werkzaam blijft. Bij sommige werkgevers is het niet toegestaan om nevenactiviteiten te verrichten. Dit geldt natuurlijk vooral als je als zelfstandige dezelfde werkzaamheden uitvoert. Als je in loondienst heel ander werk gaat doen dan als freelancer, dan kom je in elk geval niet in de knoop met het concurrentiebeding. Alsnog is het verstandig om eerlijk te zijn over je werk als ZZP’er, al is het alleen maar om misverstanden te voorkomen. 

Persoonlijke en zakelijke rekening

Het salaris dat je verdient in loondienst, kun je het beste laten storten op je persoonlijke rekening. Voor het geld dat je uit je opdrachten haalt zou je een zakelijke rekening kunnen openen, of misschien had je die al. Door gebruik te maken van twee verschillende rekeningen, kun je goed onderscheid maken. De boel blijft overzichtelijk en dit is ook fijn wat betreft de belastingaangiften.

Tessa is een ervaren digitaal/commercieel vertaler en copywriter voor het creëren van unieke teksten en artikelen van hoge kwaliteit. Gepassioneerd, gedreven door deadlines en gericht op details in elk aspect van het werk. http://www.textbytess.nl

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten