In loondienst naast je freelance werk?

Gepubliceerd op 13 Februari 2020

Je hebt besloten om voor jezelf te beginnen, of bent al een poosje bezig. Maar krijg je ook genoeg opdrachten om rond te kunnen komen? Het antwoord zal vooral in het begin vaak “nee” zijn. Dit kan een reden zijn om naast je freelance werk parttime in loondienst te gaan. Een andere reden om zowel voor jezelf te werken als in loondienst, is de afwisseling. Of misschien vind je het prettig om niet de hele week vanuit huis te werken en wil je graag af en toe collega’s om je heen. Kortom, genoeg redenen om een baan te zoeken naast je freelance werk. Maar hoe zorg je ervoor dat dit te combineren is? En hoe werkt dat eigenlijk met de belasting?

Hoeveel uur ga je werken?

Als je op zoek gaat naar een parttime baan, dan is het natuurlijk belangrijk dat je kritisch kijkt naar het aantal uren dat je wilt werken. Je wilt dat er genoeg geld binnenkomt, maar je wilt ook voldoende tijd overhouden voor je opdrachten. Als je gebruik wilt (blijven) maken van de zelfstandigenaftrek, dan moet je minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden op jaarbasis. Dit komt neer op zo’n 24 uur per week. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan is dit geen ramp. Je kunt sowieso gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling over het inkomen dat je verdient met je opdrachten als freelancer. 

Loonheffingskorting aanvragen

Als je in loondienst gaat werken, dan kun je gebruik maken van loonheffingskorting. Hiermee betaal je iets minder belasting, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Het formulier voor loonheffingskorting kun je krijgen van je werkgever. De korting geldt niet voor de werkzaamheden die je verricht als zelfstandig ondernemer. 

Werkgever op de hoogte brengen

Het is belangrijk om open kaart te spelen met je werkgever. Laat in principe zo snel mogelijk weten dat je ook als ZZP’er werkzaam blijft. Bij sommige werkgevers is het niet toegestaan om nevenactiviteiten te verrichten. Dit geldt natuurlijk vooral als je als zelfstandige dezelfde werkzaamheden uitvoert. Als je in loondienst heel ander werk gaat doen dan als freelancer, dan kom je in elk geval niet in de knoop met het concurrentiebeding. Alsnog is het verstandig om eerlijk te zijn over je werk als ZZP’er, al is het alleen maar om misverstanden te voorkomen. 

Persoonlijke en zakelijke rekening

Het salaris dat je verdient in loondienst, kun je het beste laten storten op je persoonlijke rekening. Voor het geld dat je uit je opdrachten haalt zou je een zakelijke rekening kunnen openen, of misschien had je die al. Door gebruik te maken van twee verschillende rekeningen, kun je goed onderscheid maken. De boel blijft overzichtelijk en dit is ook fijn wat betreft de belastingaangiften.


Tessa is een ervaren digitaal/commercieel vertaler en copywriter voor het creëren van unieke teksten en artikelen van hoge kwaliteit. Gepassioneerd, gedreven door deadlines en gericht op details in elk aspect van het werk.
http://www.textbytess.nlWil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!   

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play