Als zelfstandige kan ik risico’s spreiden en ultieme vrijheid ervaren

Gepubliceerd op 26 Februari 2018

Waarom kiezen mensen ervoor om freelancer te zijn? Wil jij ook geïnterviewd worden? Laat het ons weten!
 

Freelancer.nl interviewt freelancer en digital nomad Nicole Öhlmann

 
Naam: Nicole Öhlmann
Bedrijf: Think But Why
Werkzaamheden: Website development en projectmanagement. “Ik werk graag samen met bedrijven die waarde willen toevoegen.”
 
Sinds wanneer en waarom werk je als freelancer?
 
7 jaar geleden ben ik vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. Na mijn studie heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt, maar het voelde nooit 100% goed. Ik miste de passie bij de bedrijven en wilde echt iets waardevols leren. In maart 2016 ben ik voor mezelf begonnen. Inmiddels ben ik erachter wat mijn ideale klanten zijn: bedrijven die gek genoeg zijn om de wereld te willen veranderen, al 2-3 jaar bezig zijn, ooit een website hebben laten maken en nu toe zijn aan een volgende stap.

In december 2016 heb ik deelgenomen aan een Nomad Cruise. Daar ontmoette ik Vigh Bori van de populaire reisblog backpacker.hu. Ze vertelde over haar leven en ik kreeg echt tranen in m’n ogen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik meer wilde reizen en dit met freelancen wilde gaan combineren als digital nomad. Ik heb al mijn spullen weggegeven en alleen meegenomen wat op mijn motor paste.
 
Mijn uiteindelijke doel is namelijk om met mijn motor van Nederland naar Australië te reizen. Dat hoeft niet achter elkaar, tussendoor wil ik ook andere avonturen ondernemen. Eind 2017 ben ik namelijk in 5 weken tijd van Phuket naar Chang Mai gefietst. Ik heb het eerste stuk naar Australië al afgelegd met de motor, van Nederland naar Lissabon waar de motor nu ook is gestald. In 2018 wil ik verder reizen naar Marokko, daarna Spanje, Italië, Griekenland en Turkije. Maar tussendoor werk ik natuurlijk ook als freelancer dus het loopt hoe het komt.  
 
Zijn je drijfveren om freelancer te zijn hetzelfde gebleven of veranderd sinds de start?
 
Mijn drijfveren zijn alleen maar sterker geworden. Ik geniet van iedere plek waar ik ben. Op termijn denk ik dat ik me wil settelen op 2 à 3 plekken in de wereld, maar op dit moment heb ik daar nog geen behoefte aan. Als freelancer ben ik me ook verder aan het ontwikkelen. Op dit moment ben ik samenwerkingen aan het opzoeken met andere digital nomads om onze opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn. Zo werk ik nu samen met een partner die heel sterk is in de technische kant van websiteontwikkeling, waarbij ik me meer toeleg op het design en de communicatie. Het is enorm fijn om zo te kunnen sparren en samen te werken.
 
Wat zijn voor jou redenen om nooit meer in loondienst te werken?
 
De echte vrijheid die het me brengt is voor mij heel belangrijk. Dat ik zelf kan bepalen waar ik naartoe ga en met wie ik samenwerk. In loondienst had ik die beslissingen niet. Daarnaast denken veel mensen dat loondienst zekerheid brengt. Ik denk daar juist tegenovergesteld over, want als je wordt ontslagen valt je hele inkomstenbron weg. Met mijn eigen onderneming kan ik juist risico’s spreiden door voor verschillende bedrijven aan verschillende projecten te werken. Een derde reden is dat ik als zelfstandige meer geld kan verdienen dan wanneer ik in loondienst werk.
 
Wat vind je het leukste aan freelancer zijn?
 
De continue veranderingen: ik krijg er enorm veel nieuwe inspiratie van. Het voelt alsof ik altijd in een goede flow zit. Daarnaast vind ik de vrijheid dus heel belangrijk. Toen ik nog in een vast patroon zat ervaarde ik veel meer angsten, beïnvloed door mensen om me heen. Nu heb ik dat niet meer en probeer ik veel sneller nieuwe dingen uit. Dat komt ook door het rondreizen in m’n eentje, ik heb daardoor veel meer vertrouwen in mijn eigen kunnen gekregen.
 
Welke inspirerende quote/gedachte wil jij meegeven aan andere freelancers?
 
“In the end everything will be ok. If it's not ok, it's not the end.” Het komt altijd ergens goed, soms moet je gewoon durven springen.
 
Zijn er andere zaken die je nog kwijt wilt binnen dit onderwerp?
 
Ik geniet enorm van mijn leven als digital nomad, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Inmiddels ben ik er wel aan gewend geraakt om altijd op een andere plek te slapen en me snel thuis te voelen, maar in het begin moest ik daar erg aan wennen. Daarnaast heb ik een eigen ritme moeten vinden in productiviteit. Dat is en blijft immers een uitdaging. In een nieuwe omgeving wil ik alles zien, ontdekken en leuke dingen doen. Maar ik heb tegelijkertijd ook opdrachten en deadlines lopen. Ik heb dan ook discipline moeten ontwikkelen om goed en productief te blijven werken. De laatste uitdaging is het internet. In Thailand waar ik nu zit is dat bijvoorbeeld heel goed geregeld, maar in Latijns- en Zuid-Amerika was dat heel slecht. Daar moet je creatief mee omgaan en maar zien te accepteren.
 
Door: Nanda Appelman, freelancer in Woorden en Beelden (www.woordenenbeelden.com).
 
Nanda is inzetbaar voor werkzaamheden in creatie, advies en onderzoek op het gebied van marketing en communicatie.
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play