Terug

Jezelf in de kijker spelen als freelancer

Zodra je aan het werk bent voel je je als een vis in het water. Je bent freelancer dus je hebt het werk enigszins naar je hand kunnen zetten, werkt misschien wel vanuit huis op tijden die je handig uitkomen, en met de inkomsten zit het met deze klus ook wel goed. Als deze klus erop zit neem je even een paar dagen vrij of ga je direct verder met de volgende opdracht. Als je al niet aan twee opdrachten tegelijk werkt. 

Ja, dat freelancen is echt op je lijf geschreven. Er is alleen één klein dingetje...
De opdrachten waar je zo’n lol in hebt, die zijn er niet. Het lukt je, ondanks je enthousiasme, niet om een opdrachtgever te vinden, laat staan meerdere. Hoe kan je ervoor zorgen dat JIJ in die grotere vijver freelancers degene bent die wordt uitgekozen door een opdrachtgever? 

Laat iedereen weten dat je bestaat

Makkelijk gezegd voor de extraverte freelancers, iets moeilijker voor de introverte collegae. Toch is het belangrijk om iedereen te laten horen dat je freelancer bent, en dat je open staat voor werk.
Bedenk van tevoren een paar zinnen die duidelijk maken wat jij kunt als freelancer en vertel dat tegen iedereen die het maar wil horen. Dat mag ook gewoon je eigen familie zijn. Laat visitekaartjes drukken met al je gegevens erop en druk die bij iedereen even in de hand. Of leg er wat op tafel tijdens een verjaardag. Je hoeft echt niet een kwartier jezelf de hemel in te prijzen (dat mag natuurlijk wel), maar als iemand niet weet wat jij kan, dan zullen ze je ook niet snel inhuren. 

Bezoek netwerkborrels en open coffees

Zeker als je net begint als freelancer is het belangrijk om te netwerken. Je netwerk moet immers een beetje opgebouwd worden. Hiervoor zijn netwerkborrels en open coffees in het leven geroepen. Kijk voordat je zo’n netwerkbijeenkomst bezoekt even of het je wel ligt, want als je je op je gemak voelt is het een stuk makkelijker om een gesprek aan te knopen. 
Het voordeel van netwerkbijeenkomsten is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en elke bezoeker openstaat voor een praatje. Misschien komt er niet meteen een opdracht uit, maar op het moment dat jij een paar maanden later nodig bent, weet die ene man of vrouw, waar je zo gezellig mee hebt gekletst, je meteen te vinden. 

Vermijd de Ctrl+C Ctrl+V

Zoek je werk via platformen, zoals Freelancer.nl, dan wordt er van je gevraagd te ‘solliciteren’ naar een opdracht. In een paar zinnen moet je de opdrachtgever kunnen overtuigen van het feit dat jij de beste kandidaat bent voor de klus en niemand anders. Dat doe je niet door alleen te vermelden dat je geïnteresseerd bent. Of de tekst te copy-paste die je net aan een andere opdrachtgever hebt gestuurd. Het is beter om origineel te zijn. Schrijf voor elke opdrachtgever een unieke tekst waarin je duidelijk laat merken dat je interesse hebt en dat JIJ de juiste persoon bent voor de opdracht.

Is de opdracht niet helemaal duidelijk? Schroom dan niet om meer informatie te vragen. Hiermee toon je namelijk oprechte interesse. 

Krijg meer opdrachten door simpelweg jezelf te zijn 

Misschien een cliché, maar daarom niet minder waar: wees jezelf. Als je altijd op sneakers loopt, ga dan niet op hakken naar een netwerkborrel. Als je van jezelf een serieus persoon bent, ga dan niet de clown uithangen om aandacht te krijgen. Als je jezelf bent, ben je op je best en straal je zelfvertrouwen uit. En als er iets is waar opdrachtgevers op zitten te wachten, is het iemand die zeker is van zijn zaak. 

Toen ik op mijn hakken al struikelend via de berm in de sloot belandde, en met kleddernatte pumps al glijdend quotes moest halen op een evenement, besloot ik de hakken uit te gooien en voortaan gewoon op sneakers mijn werk te doen. Of het nou toeval was of niet, vanaf dat moment schoot het aantal opdrachten omhoog. 

 

Mijn naam is Karin Leijen. Ik ben afgestudeerd aan de school voor journalistiek in 2005, en sinds 2007 werkzaam als freelancer. Met mijn productiebedrijf Pecto Productions voorzie ik bedrijven al jaren van (online) content.  Momenteel doe ik dit vanuit het prachtige Andalusië, met mijn vaste team aan collega freelancers in Nederland. 


Kijk voor meer info op www.pectoproductions.nl, of stuur mij gewoon een berichtje via karin@pectoproductions.nl, als je het leuk vindt om een keer online samen koffie te drinken.

Want to receive daily new projects in your field? Subscribe here for free.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten