Terug

Klein maar fijn

Klein maar fijn

Zeker toen ik mij net had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel droomde ik ervan om ooit een groot pand te bezitten en meerdere teams aan te sturen. Niet zozeer om dan de baas te kunnen zijn, maar omdat ik op de een of andere manier in mijn hoofd had dat een succesvolle onderneming groot moest zijn. Vandaag de dag streef ik ernaar om klein te blijven. In de praktijk komt dat erop neer, dat ik niet de ambitie heb om ooit personeel in dienst te nemen.

Groeien in de lengte of de breedte

Om als ondernemer succesvol te worden hoeft jouw onderneming niet groter te worden. Meer locaties, personeel, materiaal en andere fysiek meetbare onderdelen: het is allemaal niet per se nodig. Groeien als ondernemer kan ook heel goed alleen. Zo kun je als freelancer steeds meer kennis en ervaring opdoen, een groter netwerk opbouwen, je omzet en winst vergroten en daarnaast nog steeds een eenmanszaak zijn.
Dat betekent niet dat je álles alleen hoeft te doen. Juist voor eenmanszaken zijn samenwerkingen met freelancers heel interessant. Je hoeft dan geen grote investering te doen door iemand vast aan te nemen, maar kan wel groeien met je bedrijf. Bovendien weet jij als geen ander dat freelancers specialisten zijn. Waarom zou je dus je mede-freelancers geen opdrachten gunnen als zij bepaalde werkzaamheden beter en sneller kunnen uitvoeren dan dat jij dit kunt?

De voor- en nadelen van een eenmanszaak

Net als aan alle andere dingen in het leven zitten er voor- en nadelen aan een eenmanszaak. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je niemand hebt om op terug te vallen wanneer je om welke reden dan ook tijdelijk echt niet kunt werken.
Gelukkig zijn veel andere nadelen tegenwoordig makkelijk op te lossen. Zo zou je het als nadeel kunnen ervaren dat je niemand hebt om even mee te sparren of dat je simpelweg de gezelligheid om je heen mist. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een goede flexwerkplek uitzoeken of een kantoor huren in een pand met meerdere ondernemers. Op die manier kun je elkaar helpen bij problemen, met feedback én het is natuurlijk gezelliger dan de hele dag alleen thuis werken.
Een groot voordeel van een eenmanszaak is dat jij aan niemand verantwoording hoeft af te leggen over je keuzes. Daarnaast zal je geen problemen hebben met het regelen van verlof van personeel, het op tijd overmaken van salarissen en misschien wel het belangrijkste en moeilijkste: het tevreden houden van je personeel.
Ik ben ervan overtuigd dat personeel een hele grote meerwaarde voor een onderneming kan zijn, maar het vereist ook een grote inspanning. Zeker wanneer je het idee hebt dat die inspanning niet aan jou is besteed doe je er goed aan om niet aan personeel te beginnen.

Hoe denk jij over groeien en personeel?

Ben jij van mening dat een succesvolle onderneming altijd groot moet zijn of kun je als freelancer ook succesvol zijn? Ik ben voorlopig hartstikke tevreden; klein maar fijn.
Door: Robin Peek Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hierbij zet hij onder andere SEO, Google Analytics, Copywriting en E-mailmarketing in.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten