Terug

Kom ik in aanmerking voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo)?

Vrijdag heeft het kabinet de regels rondom de eerder aangekondigde Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) bekend gemaakt. Zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) kunnen een maandelijkse bijstandsregeling aanvragen die de inkomsten aanvult tot maximaal 1.050 euro netto voor alleenstaanden en 1.500 euro voor gehuwden en samenwonenden. De overheid heeft 250 miljoen euro uit het noodpakket voor de Tozo-regeling gereserveerd.

Minder opdrachten door Corona-maatregelen

Sinds de regels die het kabinet heeft doorgevoerd om het coronavirus (COVID-19) te bestrijden, zijn we allemaal een stuk voorzichtiger geworden. Niet alleen horeca, scholen en sportcentra zijn gesloten, er wordt ook massaal thuisgewerkt. De maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Als freelancer merk ik dat er minder opdrachten zijn en dat een aantal van mijn opdrachten tijdelijk stil worden gelegd. Ondertussen lopen mijn vaste kosten gewoon door.

Ondernemersrisico

Gelukkig heb ik een buffer opgebouwd, maar ik hoor van veel collega’s dat zij het niet lang uit zullen houden op deze manier. Minister Wiebes noemde het eerder nog een ondernemersrisico en joeg met die uitspraak veel boze ondernemers tegen zich in het harnas. Het kabinet kondigde een dag later de overbruggingsmaatregel aan. Kom je als ondernemer door de Corona-maatregelen in financiële nood? Dan kun je aanspraak maken op de regeling.

Kom ik als freelancer in aanmerking voor Tozo-regeling?

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om bijstand aan te vragen. Hieronder vind je een overzicht: - Je verwacht de komende drie maanden minder dan bijstandsniveau te verdienen - Je vraagt de bijstand voor 1 juni aan (dit kan met terugwerkende kracht tot 1 maart) - Je werkt minimaal 24 uur per week (1.225 uur per jaar) - Je werkzaamheden vinden hoofdzakelijk in Nederland plaats

Heb je personeel? Dan kun je in aanmerking komen voor een eenmalige gift van 4.000 euro.

Hoe vraag ik Tozo bijstand aan?

Je kunt de Tozo-bijstand tot 1 juni aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het kabinet heeft de verwerkingsperiode verkort naar 4 weken. Bovendien is de toekenning versoepeld: er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van je onderneming of de inkomsten en bezittingen van je partner.

Omdat de regeling net pas bekend is gemaakt, hebben nog niet alle gemeente een digitaal loket geopend. Kijk dus op de website van jouw gemeente hoe je deze specifieke bijstand aanvraagt.

Wat kan ik doen als ik geen Tozo bijstand krijg?

Als je niet in aanmerking komt voor de bijstand, maar toch in nood komt kun je een aantal andere acties ondernemen: - Je kunt een bedrijfslening bij Qredits afsluiten van maximaal ruim 10.000 euro tegen 2 procent rente met een looptijd van 3 jaar. De rest van 2020 is de lening aflossingsvrij. - Je kunt uitstel bij de Belastingdienst aanvragen voor het betalen van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en nu ook de omzetbelasting. - Je kunt de voorlopige aanslag verlagen.

Stay healthy!

Het is een bijzondere, ongekende periode. Ik adviseer iedereen om niet te focussen op de nadelen en beperkingen die de Corona-maatregelen met zich meebrengen, maar wees positief en focus je op de dingen die je wél kunt doen. Wees creatief, houd contact met klanten en leveranciers en pak eens die klussen op waar je anders geen tijd voor hebt. Maar bovenal: stay healthy! Jouw gezondheid en die van de mensen om je heen zijn nu even belangrijker dan je werk.

Door: Chris Peters Chris is oprichter van Crisp Communications, een bureau voor merkpositionering, contentcreatie en PR.

Reacties

Categorie├źn freelancers

Operatie mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten