Terug

Kun jij goed tegen alleenzijn?

Toen vorig jaar de corona-crisis Nederland bereikte, kreeg ik af en toe bezorgde vragen van vrienden en kennissen: ‘Hoe gaat het met je werk? Heb je nog opdrachten?’ Maar ook: ‘Vind je dat nou niet moeilijk – altijd alleen werken?’ In feite heb ik, sinds ik als fulltime freelancer ben begonnen, altijd al alleen gewerkt vanuit mijn eigen huis. Toen veel werknemers een jaar geleden nog aan thuiswerken moesten wennen, veranderde voor mij eigenlijk niets. 

Thuiswerken kan juist leuk zijn

Eerlijk gezegd vind ik het juist fijn. Ik hou ervan, mijn eigen baas te zijn en mijn werk zelf in te delen. Veel freelancers zullen zich hierin wel herkennen. Ik werk voornamelijk met teksten en word daarbij niet graag gestoord. Wanneer er niemand anders thuis is, kan ik mij veel beter concentreren. 

Tijdens de eerste lockdown van vorig jaar raakte ik dus best wel geïrriteerd, omdat ik voor mijn gevoel continu werd onderbroken door mijn jongste, die hulp nodig had met zijn rekenwerk, en de bijhorende juf, die informeerde waarom het nog niet was ingeleverd. Ondertussen kan hij zijn schoolwerk prima zelfstandig online maken, en ben ik eraan gewend geraakt dat er ook onder mijn ‘werktijden’ altijd wel iemand thuis is.

Wat ik minder leuk vind, is dat ik de laatste tijd mijn oudste kinderen, die niet meer thuis wonen, en veel van mijn vrienden amper zie. Wanneer ik niet aan het werk ben, hou ik namelijk wel van gezelligheid en mensen om mij heen. Dat mis ik, en het begint mij een beetje op te breken. Ook dat zullen velen wel herkennen.

Quarantaine

Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik in quarantaine. Wees niet gealarmeerd, het gaat goed met mij, en ook met mijn kinderen. Iedereen voelt zich fit, niemand is verkouden. Wij zitten noodgedwongen samen 10 dagen binnen, omdat mijn dochter onlangs haar studie in Engeland heeft afgebroken en naar huis is gekomen. 

Uiteraard kan ik haar niet 10 dagen lang alleen ergens hier in huis opsluiten, en daarom blijven wij maar samen de voorgeschreven dagen binnen. Wij wisten van tevoren dat zij zou komen en hebben voldoende boodschappen in huis. Ik vind het alleen jammer van het mooie lenteweer, want ik hou van wandelen.

‘Ik mag toch zeker even naar buiten, als ik ergens heenga, waar ik niemand tegenkom?’ heb ik eerst nog hoopvol geopperd. ‘Nee, Mam, dat mag echt niet. Je moet gewoon BINNENBLIJVEN!’ De bewuste dochter en mijn 17-jarige zoon zijn best wel streng, en dus hou ik het braaf bij ‘wandelen’ op het balkon en gym-oefeningen in de huiskamer. Ik ben in feite heel trots op hen, want ik weet dat zij zich zo goed aan de regels houden, omdat zij geen risico voor anderen willen zijn. 

Het licht aan het einde van de tunnel

Over een aantal dagen zit deze quarantaine er alweer op, maar de algemene situatie in ons land zal dan nog niet veel veranderd zijn. Ik denk terug aan een grote crisis in mijn eigen leven van een aantal jaren geleden en realiseer mij dat veel mensen het nu net zo moeilijk hebben als ik toen. 

Iemand, die veel voor mij betekent, gaf mij toen de goede raad: ‘Als het leven voelt als een donkere tunnel, of als een duister dal, ga dan op die plek niet zitten! Ga er al helemaal niet je kamp opslaan! Blijf doorgaan, stapje voor stapje, totdat je het licht aan het einde kunt zien!’ 

Hoe doe je dat? Door elke dag weer te kiezen om dat te doen, wat wel mogelijk is, al lijkt het maar iets heel kleins. Ongeacht of je financiële zorgen hebt, of je in de rouw bent, of je gewoon eenzaam voelt. Trek aan de bel, als je hulp nodig hebt, en wacht niet tot iemand anders de eerste stap neemt. Soms kan dat heel zwaar voelen, maar het licht aan het einde van de tunnel is er echt wel. Ook deze crisis zal uiteindelijk weer overgaan.

Geschreven door: Ute de Vries

Freelance vertaler Engels-Duits-Nederlands
Schrijver
Taalcoach
www.fromwordtowordtranslations.comReacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten