Terug

Laat je niet afleiden! Tips voor een betere concentratie

Even snel je privé-mail checken. Of vlug kijken of er nog iets belangrijks is gebeurd aan de andere kant van de wereld. Als je op een kantoor werkt met collega’s om je heen of een baas die elk moment over je schouder meekijkt, kun je de verleidingen nog wel weerstaan. Maar als je als freelancer veel alleen of vanuit huis werkt, kan het lastiger zijn om geconcentreerd te blijven.
Zeker tijdens een saai klusje is de verleiding groot om even over je sociale media tijdlijnen te scrollen en nieuwswebsites te openen. De voordelen van een bestaan als freelancer kunnen een nadeel zijn als je bijvoorbeeld een deadline hebt. Laat jij je ook regelmatig afleiden en vind je dat diep in je hart zonde van je tijd en productiviteit? Lees dan deze tips voor een betere concentratie en minder afleiding.

Goed voorbeeld

Je kent ze misschien wel: de livestreams waarin studenten…ja, studeren. Ze zijn populair bij studenten en scholieren. Maar ze zijn natuurlijk ook heel geschikt voor hardwerkende freelancers die op hun thuiswerkplek de kost moeten verdienen. Het idee erachter is: als je iemand geconcentreerd ziet werken, doe je dat zelf ook. Het is een leuk alternatief voor een flexibele werkplek, een hippe maar dure koffietent of de bibliotheek. Wel moet je zelf even je cappuccino of espresso maken.

Maak een to-do list

Maak een to-do list met een aantal punten die je die dag echt moet afronden of starten. Een to-do list zorgt voor een goede focus gedurende de dag. Zo weet je precies wat je die dag moet doen en laat je je minder snel afleiden door minder belangrijke taken. Als je per punt aangeeft hoeveel minuten je er ongeveer voor nodig hebt, heb je een realistische planning voor de dag. Het beste is om 3 grotere prio’s in te plannen op een dag en daarnaast wat kleinere to-do’s in te plannen. Kleine en simpele werkzaamheden zorgen voor wat luchtigheid, zodat je hersenen een beetje uit kunnen rusten tussen moeilijke werkzaamheden door. Dan kan je daarna weer fris aan de gang met de volgende belangrijke prio, die wat moeilijker uit te voeren is. Zo heb je een afwisselende en productieve dag waarin je veel werkzaamheden af kunt vinken.

Lockdown

Even snel tussendoor voor een vliegticket kijken of je Instagram checken is verleden tijd als je een programma downloadt dat bepaald internetgebruik tijdelijk onmogelijk maakt. Het voelt misschien alsof je de koektrommel achter slot en grendel moet zetten voor iemand die aan het lijnen is, maar het werkt wel. Er zijn verschillende (gratis) programma’s op dit gebied beschikbaar, dus je kunt er eentje kiezen die aansluit bij wat je wilt of niet wilt in het geval van sociale media. Een paar voorbeelden van deze programma’s zijn StayFocusd en ColdTurkey. Liever niets downloaden? Minutes.at is een website waar je kunt aangeven hoeveel minuten je op een bepaalde website mag blijven.

Muziek om te concentreren

Zolang je heel geconcentreerd bezig bent, kun je je vaak wel afsluiten voor de verleidingen van het internet. Maar ja, als freelancer ben je ook wel eens bezig met een wat minder uitdagende opdracht. Of een administratieve klus zoals de btw-aangifte. Merk je dat je concentratie zakt? Zet dan eens ‘concentratiemuziek’ aan. Het is rustige, wat monotone muziek. Misschien niet je eerste keuze op muziekgebied, maar het helpt je wel concentreren. Op Spotify of YouTube vind je concentratiemuziek in alle soorten en maten. Zoek maar eens op ‘studiemuziek’, ‘focusmuziek’ of ‘meditatiemuziek’ en kijk wat jou het beste bevalt.

Gun jezelf micropauzes

Mensen op kantoor werken ook niet uren achter elkaar zonder pauzes, dus waarom zou je dat als freelancer wel moeten doen? Gun jezelf regelmatig een korte pauze. Waarin je dan als je wilt Instagram, het weerbericht of blogs van Freelancer.nl checkt. Daarna kun je er weer met volledige concentratie en volle moed tegenaan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten