Life hacks voor de (beginnende) freelancer

Gepubliceerd op 31 December 2018

Freelancen betekent veel vrijheid hebben en lekker je eigen baas zijn. Maar het kan soms ook voor de nodige onzekerheid zorgen. Over je inkomsten, nieuwe klanten werven, je toekomst… Deze tips maken je leven als freelancer net een beetje gemakkelijker.


Maak altijd een to-do-list

Je wilt ’s morgens misschien het liefst meteen aan de slag. Toch is het beter om even de tijd te nemen om een lijstje te maken met dingen die je die dag moet doen. Of wilt doen. Het geeft niet alleen rust in je hoofd, maar je werkt ook sneller en efficiënter. Je kunt voor je dagelijkse takenlijstje een ouderwets papieren blok en pen gebruiken of je computer (bijvoorbeeld met Wordpad). 

Zorg voor back ups 

Na een dag hard werken zet je met een tevreden zucht je laptop uit. Maar wacht! Heb je wel van al je documenten een back up gemaakt? Zet die laptop maar weer aan. Want je zult niet de eerste freelancer zijn die na uren hard zwoegen teksten, rapporten of planningen kwijtraakt door een gecrashte computer of virus. Maak niet alleen back ups van documenten en andere dingen waaraan je werkt op je computer. Zorg ook dat je regelmatig facturen, btw-aangiftes, je digitale agenda, e-mails, namen van contactpersonen en andere werkdingen veilig opslaat. 

Schrijf opdrachten en projecten goed uit

Het lijkt een open deur, maar toch gaat het in de praktijk nogal eens mis. Je wilt natuurlijk niet dat een opdrachtgever tegen je zegt: “Oh, maar dát bedoelde ik niet” of “Zo wilde ik het juist niet!” Daarom is het verstandig om opdrachten en projecten altijd zorgvuldig uit te werken. Noem dus niet alleen je tarief of het budget, maar ook de doelstellingen, de aanpak, de planning enzovoort. Hoe uitgebreider de beschrijving is, hoe minder groot de kans op misverstanden. 

Haastige spoed… 

De meeste opdrachtgevers zeggen dat ze een tekst, nieuwe website of ontwerp voor een logo zo snel mogelijk nodig hebben. Je wilt niet het risico lopen dat de opdracht aan je neus voorbij gaat, dus zeg je al snel dat dat geen probleem is. Tot je in je agenda kijkt en beseft dat de deadline wel erg krap is. Dus denk goed na voor je een deadline afspreekt. Vaak zit er echt wel wat speling in.   

Plan je toekomst

Als beginnende freelancer ben je vaak al blij dat je genoeg opdrachten hebt om enigszins comfortabel van te leven. Of een leuk extraatje naast je vaste baan te hebben. Je bent dan waarschijnlijk helemaal niet bezig met groei en doelstellingen. Maar juist doelen geven richting en zorgen dat je makkelijker beslissingen neemt. Een voorbeeld van een doelstelling is dat je over precies een jaar 10% meer euro’s wilt verdienen met freelancen. 

Zet je pluspunten op een rij

Bedenk eens goed wat jouw pluspunten zijn en maak een top 5. Waarom zou een opdrachtgever voor jou moeten kiezen? Als je deze pluspunten eenmaal goed helder hebt, vertel ze dan ook! Tijdens een oriënterend gesprek, in e-mails en natuurlijk op je website. Bedenk ook argumenten waarmee je eventuele twijfels kunt wegnemen.

 
Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play