Terug

Maak je werkplek energiezuiniger..

Maak je werkplek energiezuiniger

We moeten allemaal op het milieu letten, van particulier tot ondernemer. Ook als freelancer kun je je steentje bijdragen met een energiezuinigere werkplek. Of dat nou op locatie bij je opdrachtgever is of je werkplek thuis. 

Bij je opdrachtgever

Ben je als freelancer vooral aan de slag op de locatie van je opdrachtgevers? Daar zijn vast genoeg zaken die beter kunnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het gebruik – of verspilling in dit geval – van stroom. Op kantoren en andere plekken waar veel mensen aan het werk zijn, zie je vaak dat er onnodig lampen branden. Denk maar eens aan toiletten en de kantine. De hele dag zijn daar lampen aan, terwijl er lang niet altijd iemand is. Adviseer je opdrachtgever om op zulke plekken een bewegingssensor te hangen. 

Graadje lager of hoger

Als je dan toch bezig bent om het milieu te sparen: hoe staat het met het verwarmen en koelen van de ruimte waarin je aan het werk bent? De centrale verwarming kan best een graadje lager en de airco een graadje hoger. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou. Als het te warm is op je werkplek, kun je je minder goed concentreren. Maar als in de zomer de airco op standje ijsfabriek staat en je een vest moet aantrekken, is dat natuurlijk ook niet prettig. Frisse lucht is dat wel, dus zet eens een raam open. Klagen je collega’s dat ze het koud hebben? Wijs ze dan op het feit dat regelmatig ventileren goed is voor het milieu. De lucht wordt dan sneller warm, dus is er minder stroom of gas nodig. En dat is natuurlijk goed voor het milieu. 

Groene stroom

Steeds meer bedrijven en huishoudens kiezen voor groene stroom.  Misschien is dat in het pand van je opdrachtgevers en bij je thuis dus al dik in orde. Twijfel je nog omdat je denkt dat groene stroom duurder is? Meestal is dat niet geval, dus check het even. Wie weet blijkt dan dat duurzame energie niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En natuurlijk kun je ook zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Als je dat een stap te ver vindt gaan, zet dan in ieder geval de verwarming voortaan iets lager en stap over op duurzame energie. Dan ben je al behoorlijk goed bezig.

Yvonne Horsselenberg is freelance tekstschrijver. Ze schrijft teksten voor websites, artikelen voor gedrukte vakbladen en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.tekstgenoot.nl.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten