Terug

Mijn ervaring met Freelancer.nl en handige tips voor het vinden van werk

 

Freelancers weten hoe lastig het is om werk te vinden. Vooral als je veel achter de computer zit en niet actief kan netwerken, lijkt het alsof jouw tijd voornamelijk wordt besteed aan “duimdraaien”. Je wilt je doelgroep laten zien hoe getalenteerd je bent, dat jij dé oplossing biedt en dat je plek hebt in je agenda. Een platform zoals Freelancer.nl is dan een ideale manier om in contact te komen met je toekomstige cliënten.

Ik zit zelf nu ongeveer negen maanden bij Freelancer en heb tot nu toe alleen maar goede ervaringen. Daarom kan ik iedereen aanraden zich aan te melden en een profiel aan te maken. Het is niet zo dat het werk dan automatisch op je schoot komt vallen; hier heb je de juiste houding en aanpak voor nodig. In dit persoonlijke artikel deel ik mijn Freelancer.nl ervaringen en krijg je mijn persoonlijke tips om dit platform succesvol te gebruiken.

 

Mijn reis naar Freelancer.nl

Ik woon in Servië en daar krijg je een jaar zwangerschapsverlof voor je eerste twee kinderen en twee jaar voor alle kinderen daarna. Ik had een vaste baan, maar toen ik zwanger werd moest ik dus twaalf maanden thuis zitten. Ook al is een jaar zwangerschapsverlof ideaal, ik ben niet iemand die geniet van zo lang niets doen. Ik besloot te gaan werken als freelance tekstschrijver om deze periode te overbruggen. Ik had een vaste opdrachtgever en terwijl mijn gezin groeide, werd mijn verlof steeds verder aangevuld en deed ik steeds meer ervaring op.

Na een aantal jaren besloot ik mijn baan op te zeggen, deze vaste opdrachtgever gedag te zeggen en echt voor mezelf te beginnen als freelancer. Ondertussen had ik over allerlei onderwerpen geschreven en wist ik veel over SEO, affiliate marketing en het aanleveren van website content. Ik liet een website maken, gaf mijn vaste baan op en meldde me aan bij Freelancer.nl. Ik heb daar nooit spijt van gehad, want ik heb een groot deel van mijn huidige inkomen te danken aan dit platform.

 

Hoe werkt Freelancer.nl

Als jij nog twijfelt of je een account gaat aanmaken bij Freelancer.nl, dan helpt het misschien als je weet hoe het platform werkt. Daarom ga ik hier kort verder in op de verschillende accounts, je profiel en reageren op opdrachten, voordat ik mijn vijf tips met jullie deel.

 

1. Verschillende accounts om uit te kiezen

Bij Freelancer.nl kan je kiezen uit drie accounts:

  • Gratis account: je ziet alle opdrachten, kan een beperkt profiel aanmaken en referenties verzamelen, maar niet op opdrachten reageren. Dit is een goede tijdelijke oplossing als je uit wilt vinden hoe het werkt en of het platform wat voor jou is.
  • Standaard account: met een standaard account zie je alle opdrachten, kun je een uitgebreider profiel aanmaken en kun je onbeperkt reageren. Dit is een uitstekende optie voor freelancers die al werk hebben, maar er af en toe een opdracht bij willen doen. Let wel op dat je in de juiste categorie bent aangemeld binnen jouw profiel. 
  • Premium account: een premium account geeft je alle mogelijkheden die het platform biedt. Daarbij wordt je premium status op je profiel vermeld, wat je meer werk oplevert. Let wel op dat je in de juiste categorie bent aangemeld binnen jouw profiel. 

Als je echt serieus werk wilt gaan verzamelen via Freelancer.nl, dan zou ik aanraden om voor een premium account te kiezen. Je maakt dan onbeperkt gebruik van het platform én komt serieus over op opdrachtgevers.

 

2. Een profiel aanmaken bij Freelancer.nl

Nadat je een account hebt aangemaakt, kan je beginnen. Je creëert een uitgebreid profiel, waarop je alles kwijt kan over jezelf, je ervaring, je portfolio en je vaardigheden. Het is belangrijk dat je veel tijd besteedt aan het samenstellen van je profiel, dus hierover vertel ik later meer. Je meldt je aan voor een bepaalde categorie of categorieën. Voor mij is dat Tekst en Vertaling. 

 

3. Reageren op opdrachten

Je hebt een account gekozen en een profiel aangemaakt, dus je bent klaar om te reageren op opdrachten. Met de filters kies je alleen de opdrachten uit die bij je passen. Bij mij zijn dat de ‘Tekst en Vertaling’ opdrachten die op afstand kunnen worden uitgevoerd. Zie je een opdracht waarop je wilt reageren, dan open je de opdracht en klik je op ‘Ik ben geïnteresseerd’. Daarna schrijf je je reactie, je klikt op verzenden en je bericht is verstuurd. Via je e-mail word je door Freelancer.nl op de hoogte gehouden van de voortgang.

 

Mijn eigen 5 Freelancer.nl tips

Ik moet zeggen dat ik zelf erg succesvol gebruik maak van de diensten van Freelancer.nl. Daarbij mag ik regelmatig een artikel schrijven voor publicatie op de blogpagina en dat doe ik graag. Jij kan ook optimaal van dit platform profiteren, als je de juiste aanpak hanteert. Daarom deel ik hier mijn 5 tips om succesvol zaken te doen via Freelancer.nl.


1. Laat je eigen website maken

Als freelancer kan je eigenlijk niet zonder website. Dit hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn, maar een pagina of vijf met informatie over wat je doet, met je tarieven, met contactmogelijkheden en iets over jou is onmisbaar. Je stuurt al je potentiële klanten naar je website, maar gebruik hem ook als referentie voor je Freelancer.nl contacten en op je profiel. 

Je website is je visitekaartje en is bedoeld om bezoekers over te halen klant bij je te worden. Daarbij is het veel gemakkelijker als je iemand kan verwijzen naar je ‘over mij’ pagina dan dat je dat hele verhaal elke keer opnieuw moet uitschrijven. Zorg voor een duidelijke website met alle informatie die je klanten nodig hebben. Deze fungeert als informatiebron én als bewijs van je eigen professionaliteit.

2. Besteed voldoende tijd aan het invullen van je profiel

Een groot voordeel van Freelancer.nl is dat je een zeer uitgebreid profiel kan maken. En je zou gek zijn als je daar niet van profiteert. Op jouw profiel kan de opdrachtgever zien wie je bent, wat je doet, wat je vaardigheden zijn, hoeveel ervaring je hebt, welke tarieven je hanteert en of je beschikbaar bent. Je complete CV kan erop, je kan referenties verzamelen en een uitgebreide portfolio pagina opstellen, waar je jezelf en het werk dat je doet promoot.

Dit profiel is wat opdrachtgevers zien als ze met je in contact komen. Dat is niet alleen als je op een opdracht reageert, maar ook als iemand op zoek is naar een freelancer met jouw skillset. Net als je website, is dit profiel je visitekaartje en de aanleiding voor een opdrachtgever om je te kiezen of niet. Neem dus de tijd om goede teksten te schrijven, om alles duidelijk en compleet in te vullen en om jezelf zo goed mogelijk naar voren te brengen.

3. Filter de opdrachten

Met een website en een duidelijk profiel kan je gaan reageren op opdrachten. Als je de lijst ziet, dan wil je misschien overal wel op antwoorden. Het is belangrijk om selectief te zijn. Zowel de opdrachtgever als jij hebben baat bij een goede match. Daarbij is de kans groter dat je de opdracht krijgt als je er geschikt voor bent. Wees dus kritisch en reageer alleen op opdrachten waarvoor je echt in aanmerking komt.

Daarbij zijn er opdrachtgevers die een kwalitatieve en duidelijke omschrijving geven en opdrachtgevers die daar minder aandacht aan besteden. Er zijn zelfs opdrachten die in een paar zinnen worden aangeboden en persoonlijk heb ik daar weinig vertrouwen in. Als een opdrachtgever echt graag een geschikte freelancer wil vinden en daar serieus over is, dan nemen ze ook de tijd om een goede omschrijving op te stellen. Ik reageer bijna nooit op incomplete of onduidelijke opdrachten.

4. Correct en compleet reageren

Juist reageren op opdrachten is net zo belangrijk als reageren op de juiste opdrachten. Door je reactie krijgt de opdrachtgever direct een bepaalde indruk van je en je wilt dat deze goed is. Een negatieve eerste indruk is bijna niet meer recht te draaien en betekent vaak dat de opdracht naar iemand anders gaat. Een goede reactie kan dus het verschil betekenen tussen een aanstelling of een afwijzing.

Volgens mijn persoonlijke ervaring voldoet een een goede reactie, waar opdrachtgevers positief op antwoorden, aan de volgende eisen:

  • Je antwoord exact op de opdracht. Lees de opdracht dus goed door, stel vast wat de opdrachtgever van je wil weten en welke vragen ze stellen. Dat is de informatie die jouw reactie minimaal moet bevatten met een persoonlijke toelichting van jou.
  • Zorg voor goede links, naar je website, naar voorgaand werk waar je trots op bent, naar je profiel op Freelancer.nl, enzovoorts. Laat zien wat je kan door te kiezen voor een paar uitmuntende voorbeelden.
  • Ik schrijf mijn antwoord eigenlijk altijd in de u-vorm, tenzij ik in de opdracht al met ‘je’ aangesproken wordt. Dat klinkt misschien ouderwets, maar mijn ervaring is dat klanten het fijn vinden als je manieren hebt.
  • Zorg ervoor dat je reactie foutloos is. Schrijffouten, spreektaal en slordige opmaak zijn funest als je gekozen wilt worden.
  • Wees er snel bij. Vaker wel dan niet heb ik een opdracht al toegewezen gekregen terwijl deze nog als ‘open’ op de website staat aangekondigd. Niet alle opdrachtgevers verzamelen eerst alle reacties voordat ze overgaan op de selectie.

 

5. Raak niet gedemotiveerd door een afwijzing

Ik heb een aantal hele succesvolle interacties gehad met opdrachtgevers, maar een aantal daarvan waren minder goed. Zo ben ik afgewezen omdat mijn schrijfstijl niet past bij wat ze zoeken of omdat ik niet secuur genoeg ben. Dit zijn geen afwijzingen omdat je slecht bent in wat je doet, maar omdat de opdrachtgever iemand zoekt die exact voldoet aan hun eisen. Het is goed mogelijk dat jij dat niet bent en in dat geval is het zelfs beter dat je de opdracht niet krijgt. Anders probeer je constant om aan hun verwachtingen te voldoen terwijl je dat misschien simpelweg niet kan. Dat is voor jou ook niet prettig en tijdverspilling voor beide partijen.

 

Succesvol zakendoen op Freelancer.nl

Toen ik mijn vaste opdrachtgever liet vallen en voor mezelf begon, gooide ik mezelf in het diepe. Ik had geen vast werk en geen inkomen waarop ik kon vertrouwen. Na een korte tijd bij Freelancer.nl heb ik een aantal klanten gewonnen die me elke maand een vaste hoeveelheid werk geven. Dit is werk dat gegarandeerd is en waar ik (en laten we wel wezen: ook zij) van op aan kan. Dit werk is mijn vaste inkomen.

Daarnaast reageer ik ook regelmatig op kleinere en losse opdrachten, voor wat extra geld. Dit is geld wat ik niet persé nodig heb, maar wat altijd mooi is meegenomen. Daarbij doe ik dan ook meer ervaring op, leer ik wat nieuws en werk ik aan mijn netwerk. 

Deze aanpak werkt voor mij erg goed en ik kan rondkomen van het werk dat ik de laatste negen maanden zelf en via Freelancer.nl heb verzameld. Hopelijk zijn mijn ervaringen en tips een inspiratie voor andere freelancers en helpen ze jou om ook het meeste te halen uit je lidmaatschap bij dit voor mij onmisbare platform.

-----------------------------


Janneke Mol werkt al meer dan 5 jaar als succesvolle en enthousiaste freelancer  tekstschrijver, vertaler en transcribent. Met haar taal- en tekstbureau biedt ze vanuit Servië diensten aan in het Nederlands en Engels, perfect voor iedereen die zoekt naar een schrijftalent met taalgevoel.

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten