Terug

Motivatie kwijt? Zo krijg je het terug!

Voor jezelf werken heeft leuke en minder leuke kanten. Soms word je vooral met die minder leuke kanten geconfronteerd en lijkt het of er niets goed gaat. Het is dan niet zo vreemd dat je minder gemotiveerd raakt of zelfs zin krijgt om het bijltje erbij neer te gooien. Natuurlijk doe je dat niet echt, want mindere periodes horen er nu eenmaal bij. Maar hoe zorg je er in de tussentijd voor dat je motivatie niet tot het nulpunt daalt? 

Hou vast aan je ritme

Mocht je überhaupt nog geen ritme hebben, zorg dan dat je het ontwikkelt. Een vaste structuur in je dag helpt je om door te gaan. Je hoeft er dan niet over na te denken wanneer je wat gaat doen, maar kunt vasthouden aan vaste werktijden. Daar horen ook pauzemomenten bij, zodat je even op kunt laden en ruimte in je hoofd creëert voor nieuwe inspiratie. Het beste is om er in je pauze even helemaal tussenuit te knijpen. Ga bijvoorbeeld een blokje om voor wat frisse lucht. 

Stel jezelf deadlines

Meestal krijg je van een opdrachtgever wel een deadline voor een project. Is dit niet het geval, of ligt de deadline nog ver weg, dan kun je voor jezelf deadlines stellen. Dit zorgt ervoor dat je het werk niet voor je uit blijft schuiven, omdat je toch nog genoeg tijd hebt. Uiteindelijk ga je je daar waarschijnlijk niet beter door voelen. Heb je een groot project? Probeer dit dan in stukken te hakken en zet voor elk deel een aparte deadline. Dit geeft overzicht en voorkomt dat je alles in de laatste week moet proppen. 

Geef niet toe aan je onzekerheid

Onzekerheid kan ervoor zorgen dat je bepaalde opdrachten niet aan durft te pakken, omdat je denkt dat je het toch niet kunt. Je gaat geen nieuwe uitdagingen aan, maar blijft in je comfort zone. Dat voelt misschien ‘veilig’, maar het is niet al te best voor je motivatie. Iedereen heeft van tijd tot tijd een beetje uitdaging nodig in zijn werk, anders ga je op de automatische piloot. Waarschijnlijk heb je echt wel genoeg kennis en ervaring voor die opdracht waar je onzeker over bent. Gewoon aanpakken en aan de slag gaan dus. Dan is de kans groot dat je de opdracht prima aan kunt en dat je jezelf misschien wel overtreft. En daar krijg je dan natuurlijk weer energie en motivatie van.

Door: Tessa Ditvoort Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten