Terug

Ondernemen is het beste excuus om eigenwijs te zijn

Ondernemen is het beste excuus om eigenwijs te zijn

Ken je dat? Advies vragen voor dingen die je eigenlijk al besloten hebt? En dat diegene waar je advies aan vraagt dan ook nog eens het verkeerde antwoord geeft? En je opeens realiseert dat je helemaal niet op zoek was naar een andere mening maar naar bevestiging? Ik ben hier om je te vertellen dat daar helemaal niets mis mee is, je mag namelijk best eigenwijs zijn, je bent niet voor niets ondernemer!

Jij bepaalt zelf of het woord een negatieve of positieve lading heeft

Of je eigenwijs zijn nou als positief of negatief ervaart, het is allebei waar. De waarheid bestaat namelijk vrijwel niet, wij labelen wat we als waar achten en wat niet. Dat spreken we gezamenlijk af of vullen we zelf in. Blijf dus met jezelf inchecken over de dingen die je vindt. Voelen die nog steeds als waar? Voelt het in deze situatie waar? Wanneer is eigenwijs zijn stoer en wanneer is het oliedom? Dat verschil weet je namelijk echt wel, je bent niet van gisteren! (Wie de origine van dit gezegde kent en met mij deelt krijgt een zak met oliebollen)

Anderen kunnen je niet altijd helpen

Hoe goed ze het ook bedoelen, anderen zijn niet altijd in staat om jou te helpen. Dat kan zijn omdat hun referentiekader dat niet toelaat, of omdat ze jouw niche niet begrijpen. Het kan ook dat zij met bepaalde angsten en onzekerheden leven en dus nooit de risico’s zouden nemen die voor jou nodig zijn om succesvol te worden.
Ze zullen niet altijd begrijpen wat jij kunt en wat je van plan bent. Hoe goed je het ook uitlegt. Als zij geen referentiepunt hebben, of het niet kunnen visualiseren, zal hun advies gegarandeerd niet passend zijn voor jouw vraag. Word dus niet boos als ze jou niet begrijpen. Ze proberen net als jij de puzzel te leggen. En misschien hebben zij op hun beurt ook weer een hele goede reden om eigenwijs te zijn. Ze zijn jou niet en daarom weten zij het waarschijnlijk ook niet beter.

Jij hebt zelf de meeste context

Hoewel om advies vragen, een goede oefening voor je Elevator Pitch is, is het tegelijkertijd lastig om de juiste context mee te geven aan jouw raadsmensen. Wanneer je iemand om advies vraagt deel je niet meteen je hele plan van aanpak, het is vaak een vluchtig gesprek waarin je de sleutelelementen van jouw idee probeert te verwoorden. Jij bent daarentegen op de hoogte van alle voors en tegens, hebt nachtenlang liegen piekeren over dit onderwerp, bezit de motivatie en passie om de stip op de horizon te kunnen bereiken en ziet voor welke vraag jouw idee het antwoord is. Stop met jezelf te onderschatten, je weet echt wel wat je aan het doen bent!

Jij denkt als een ondernemer, zij niet altijd

Het feit dat jij ondernemer bent zegt al veel over jouw persoonlijkheid. Je denkt anders dan een grote groep mensen in onze samenleving. Je durft buiten de gebaande paden te denken en jouw huidige bestaan is gebaseerd op een berg aan risico’s. Sommige beslissingen die jij neemt of hebt genomen zijn niet logisch, de stappen die jij maakt liggen niet voor de hand, anders zou je er namelijk niets mee verdienen.
Succes vloeit voort uit al die ‘nee’s die door merg en been gingen, al die dingen die anders liepen dan je gehoopt had, al die mensen die boe riepen onderweg omhoog en al die keren dat je alle reden had om de handdoek in de ring te gooien maar dat niet deed. Je bent veel stoerder dan je denkt en het wordt tijd dat je dat toegeeft. Je weet namelijk dat als het fout gaat, je dat aankan en met jouw ondernemersbrein wel weer een oplossing weet te fabriceren, dat is namelijk wie jij bent. Je kunt het niet helpen.


Door: Dionne Hallegraeff Dionne, Make it a story. Dionne is een Copywriter, Schrijver en Content Marketeer wie van verhalen vertellen haar werk heeft gemaakt.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten