Terug

Ook freelancers halen voordeel uit het toegeven van fouten

 

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Als freelancer maak jij ook fouten, anders ben je geen mens. Pas als je accepteert dat fouten maken menselijk is, dan kun je het omtoveren naar iets positiefs. Te veel mensen hebben moeite met toegeven dat ze iets verkeerd gedaan hebben en blijven dan zitten in een situatie waarin ze zichzelf continu moeten blijven verdedigen. Dat terwijl het toegeven van die fout juist bevrijdend is. Waarom hebben we zoveel moeite met het erkennen van onze fouten? Lees hier over het antwoord op die vraag en de voordelen waarvan jij direct profiteert als jij dit sneller doet.

 

Waarom is fouten toegeven zo moeilijk?

Waarom hebben we toch zoveel moeite te erkennen dat we iets verkeerd gedaan hebben? Het toegeven van een fout is persoonlijk en het brengt een gevoel van schaamte met zich mee. Dat heeft bijna iedereen en dat is ook normaal. Als je geconfronteerd wordt met het feit dat je fout zat, moet je leren leven met het feit dat je al die tijd verkeerd hebt gedacht. Je geloofde in een leugen, in iets wat niet waar is. Dat is moeilijk toe te geven en daarom hebben we allemaal wel een beetje moeite met erkennen dat we verkeerd zaten. Dat is eigenlijk jammer, want dan kom je nooit verder.

 

Snel je fouten toegeven: dit zijn de voordelen

Politici hebben erom moeten aftreden en anderen werken zichzelf in steeds grotere problemen alleen maar door koppig te zijn. Ook freelancers maken fouten en deze geef je het beste zo snel mogelijk toe. De onderstaande redenen vertellen je waarom.

 

Je kunt verder en zoeken naar een oplossing

Als je blijft volhouden dat je de fout niet gemaakt hebt, dan zit je vast in een situatie waar je nooit uitkomt. Jij zegt dat het niet zo is, iemand anders zegt dat het wel zo is en de situatie stagneert. Heb je wel door dat die andere persoon gelijk heeft, dan is er niets bevrijdender dan te erkennen dat dat ook zo is. Er valt een last van je schouders af en je hoeft jezelf niet langer te bewijzen. Nu kun je actief zoeken naar een oplossing.

 

Je leert iets nieuws

Er zijn verschillende soorten fouten en de meeste daarvan maak je echt niet expres. Het gebeurt ook regelmatig dat je een fout maakt zonder dat je je daarvan bewust was. Misschien wist je iets niet of doe je al een tijdje onbewust iets verkeerd. Op het moment dat iemand je daarop wijst, gebruik je dat in je voordeel. Je leert iets nieuws en maakt deze fout nooit meer.

 

Betere beslissingen maken

Soms zijn er meerdere oplossingen voor een situatie. En dan zat jij misschien niet direct fout, maar was er een andere (betere) manier om hetzelfde te bereiken. Door ook de meningen van anderen te respecteren dwing je jezelf om iets opnieuw en vanuit een ander standpunt te bekijken. Je beoordeelt de situatie van alle kanten en niet alleen vanuit jouw gedachten. Zo maak je betere beslissingen.

 

Maak van je fouten toegeven iets positiefs

Geef je fout toe, en je leert direct iets nieuws. Je staat open voor nieuwe ideeën, want die van jou zijn toch maar tijdelijk. Door fouten te erkennen en direct naar een oplossing te zoeken stel je je flexibel op in plaats van consistent. Daar kun je vervolgens weer zelfvertrouwen en zekerheid uit halen. Kom jij als freelancer in een situatie waarin iemand iets anders denkt dan jij, gebruik dit dan in je voordeel. Heeft een klant een foutje gevonden in het werk dat je hebt geleverd, geef dit dan toe en bied een oplossing aan. 

 

Tevreden klanten

Door je positieve en professionele houding is een situatie die zou kunnen escaleren dan direct geblust. Je klant begrijpt ook wel dat een foutje snel gemaakt is en het is de manier waarop je daarmee omgaat die je waarde bewijst. Pak het professioneel op, kom met een oplossing en je maakt indruk. De kans is groot dat je deze klant dan gewoon tevreden achterlaat.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten