Terug

Ook freelancers zijn wel eens ziek; zo ben je daarop voorbereid

 

Het leven van een freelancer gaat over rozen; je bent flexibel, bepaalt je eigen werktijden, kiest je eigen klanten en opdrachten uit en kunt je werk perfect inpassen in jouw leven. Lang leve freelancen! Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn, want als freelancer moet je je eigen administratie bijhouden, aan marketing werken en een oplossing vinden als het allemaal een keer niet op rolletjes loopt. Ook als je ziek bent heb je een probleem, want als jij er niet bent, is er niemand meer.

Werknemers in loondienst hebben collega’s die het werk van ze over kunnen nemen en krijgen gewoon betaald. Iedereen kan zomaar ziek worden en bedrijven houden er rekening mee. Ook al heb jij deze luxe niet, je kunt je wel op ziekte voorbereiden. Als je dat goed doet, dan krijg je de rust en de tijd om beter te worden. Ziekte is deel van het leven en mag geen extra stress opleveren. Hier lees je meer over hoe je daar als freelancer het beste mee omgaat.

 

Een duidelijke communicatie is essentieel

Als je ziek bent, dan geef je daar het beste gewoon aan toe. Het laatste wat je moet doen is verbergen dat je je niet goed voelt. Een goede communicatie is essentieel en klanten zullen je begrijpen. Kijk dus naar het werk dat je de komende dagen hebt staan en schrijf een korte e-mail waarin je vertelt dat je even niet beschikbaar bent. Je hoeft je niet te verontschuldigen, want af en toe ziek zijn is normaal. Je klanten vinden de komende dagen vast een oplossing en jij kunt met een gerust hart en een schoon geweten beter worden.

Nadat je al je klanten hebt ingelicht van je situatie, is het tijd om je computer, telefoon, tablet en andere apparaten uit te zetten. Dat betekent dat je ook nieuwe klanten die contact met je opnemen even moet negeren. Het beste zet je een out of office reply aan. Daarin vertel je de zender simpelweg wat er aan de hand is, dat dit een uitzondering is en dat je zo snel mogelijk contact met ze opneemt. Als je je weer beter voelt, bekijk je wat er binnen is gekomen en schrijf je je reacties.

 

Zorg voor een gezonde financiële situatie

Als jouw bedrijf winst oplevert en jij goed van je freelancer werk kunt leven, dan zit je financieel goed. Maar hoe goed zijn je financiën geregeld als je een tijd niet kunt werken? Het is bijzonder belangrijk om er voor te zorgen dat de ziekte je niet in financiële problemen brengt. Dat betekent dat je geld apart zet voor dit soort situaties. Als je elke maand de touwtjes aan elkaar moet knopen of al je inkomsten over de balk gooit, dan zal een weekje ziekte je hard raken. Is alles in orde en heb je wat extra geld achter de hand voor dit soort situaties, dan is er geen probleem.

Loopt jouw bedrijf goed en zit je financieel in een mooie situatie, overweeg dan een boekhouder aan te nemen. Deze kan er niet alleen tijdens ziekte voor zorgen dat je financiën in orde blijven, maar het geeft je ook zekerheid als je wel kunt werken. Eventueel bouwen ze kosten voor ziekte in je model, net als een werkgever dat zou doen. Je maakt je dan veel minder zorgen als je je een keer niet goed voelt.

 

---------------------------------

 

Janneke Mol werkt al meer dan 5 jaar als succesvolle en enthousiaste freelancer  tekstschrijver, vertaler en transcribent. Met haar taal- en tekstbureau biedt ze vanuit Servië diensten aan in het Nederlands en Engels, perfect voor iedereen die zoekt naar een schrijftalent met taalgevoel.

 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten