Opdracht?! Er is helemaal geen opdracht! | Freelancer.nl

Opdracht?! er is helemaal geen opdracht!

Gepubliceerd op 8 Juni 2017

Je bent niet de enige. De opdrachtgever zegt na ontvangst van de factuur van geen opdracht of contract af te weten. Terwijl jij ondertussen al je uurtjes hebt gemaakt kan je ineens gaan fluiten naar je centen. Lees nu wat jij eraan kan doen
 
Een man een man, een woord een woord
 
Veel mensen denken dat je een contract moet ondertekenen om een rechtsgeldige (en dus in rechte afdwingbare) overeenkomst te hebben. Zonder handtekening, geen contract. Niets is minder waar. Voor de totstandkoming van een rechtsgeldige overeenkomst is vereist het aanbod van de ene persoon en de aanvaarding daarvan door de andere persoon. Hoe dit gebeurt, maakt niet uit. De wijze waarop is vormvrij, tenzij de wet in een specifiek geval wel eisen stelt. Een overeenkomst kan dus ook mondeling of digitaal geschieden. Een man een man, een woord een woord dus.
 
Afspraak is afspraak?
 
Het lastige van een mondelinge overeenkomst is, is dat het moeilijk af te dwingen is. Als de andere partij niet meewerkt, is het lastig om het bestaan van de mondelinge overeenkomst te bewijzen. Degene die stelt dat er een mondelinge overeenkomst is, dient te bewijzen dat partijen een mondelinge overeenkomst zijn aangegaan en wat de inhoud daarvan is.
 
Om die reden is het handig om in ieder geval de belangrijkste afspraken zwart op wit te hebben. Wanneer dit, gelet op de omstandigheden, onpraktisch is, stuur achteraf een bevestiging van de afspraak en laat de andere partij ook even een bevestiging sturen.
 
Laat maar een handtekening zien?
 
Veel opdrachtgevers/klanten roepen op zo een moment: ‘laat maar een handtekening van mij zien, dan betaal ik’. Dat is dus niet per se nodig. Heb je iemand die het bestaan van de overeenkomst betwist? Probeer zo veel mogelijk bewijs te verzamelen, zoals e-mails, resultaten van werkzaamheden en eerdere betalingen. Voorkomen is beter dan genezen, dus werk zoveel mogelijk met contracten, opdrachtbevestigingen, e-mailbevestigingen en gespreksverslagen.

Door: Adil Tariki

Adil Tariki is naast probleemoplosser ook freelance jurist. Hij staat vooral mkb’ers bij om ondernemingen op te zetten, Algemene Voorwaarden en contracten te schrijven, en cases op te lossen. Natuurlijk procedeert hij ook. Maar hij voorkomt liever voor jou problemen dan dat hij ze voor je geneest. Voor een goed contract of voor problemen bij een mondelinge afspraak kun ook bij hem terecht.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Robin Peek

Robin Peek is dagelijks bezig met het vergaren van kennis met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en contentmarketing. 

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play