Vijf redenen waarom ook jij aan personal branding moet doen

Gepubliceerd op 23 September 2019

Personal branding, ofwel: jezelf zien als merk en jezelf zo ook aan anderen presenteren, is nog niet zo ingeburgerd in Nederland. "Werkt dat wel hier?" of "Is dat niet heel Amerikaans?" zijn vragen die regelmatig aan mij worden gesteld. Ik ben van mening dat personal branding voor iedereen, waar ook ter wereld, kan werken.   Waarom? Daarover zal ik je zo meer vertellen, laten we eerst bekijken wat een merk nu precies is. Daarvoor duiken we even in de marketing boeken: professor Giep Franzen (een van Nederlands bekendste marketeers zegt dat een merk een netwerk is van associaties tussen elementen in het geheugen van een mens. Hoe meer de associaties elkaar versterken, hoe sterker het merk. Simpeler gezegd: een merk bestaat alleen in de hersenen van mensen en wordt gevormd door wat het merk (jij dus) zegt en doet, hoe jij je gedraagt en hoe de ontvanger dit interpreteert. Dus ook als je er niet bewust mee bezig bent, vormen jouw (potentiële) klanten zich een beeld van jou en jouw business op basis van wat jij doet, zegt en hoe je overkomt. En daarmee komen we tot de redenen waarom jij aan personal branding zou moeten doen:

Waarom personal branding?

• Personal branding is laten zien waar jij voor staat
• Het helpt je richting te bepalen (ben je bijvoorbeeld alleskunner of juist specialist)
• Je kunt je waarde verhogen
• Om 'eruit te springen' en jezelf te kunnen onderscheiden van de rest
• Je bepaalt zelf hoe anderen jou zien

Laat zien waar je voor staat

Heb je wel eens nagedacht over wat jouw kernwaarden als freelancer zijn? Stel je bent een freelance tekstschrijver met als kernwaarden: hip, ambitieus en ondernemend, dan ben je waarschijnlijk ook op zoek naar een bepaald type klant dat daarbij past. Als je jouw kernwaarden hebt vastgesteld, dan kun je ook bepalen hoe je dat gaat door vertalen. In het geval van de hippe, ambitieuze tekstschrijver zou het niet passen als hij in een sjofele trui een acquisitiegesprek gaat voeren en zijn notities bijhoudt op een paar smoezelige A4'tjes. Daarbij verwacht je eerder dat hij in een hip kostuum zijn aantekeningen noteert op zijn IPad. Ook van zijn website en andere manieren waarop hij zich presenteert verwacht je dat die aansluiten bij zijn kernwaarden. Er wordt ook wel gezegd dat kiezen voor een merk gelijk staat aan de selectieprocedure bij sollicitaties. Een opdrachtgever kiest voor degene die het beste bij hem past en daarom helpt het als jij duidelijk laat zien wie je bent als freelancer en waar je voor staat.

Bepaal welke koers jij vaart

Een mooi voorbeeld hierbij is een gesprek dat ik had met een freelance boekhouder die ik ontmoette tijdens de nieuwjaarsborrel van Freelancer.nl. Deze man was jarenlang eigenaar geweest van een groot accountantskantoor. Uiteindelijk had hij zijn bedrijf verkocht en werkte nu als freelancer. Zijn belangrijkste drijfveren: weer bezig zijn met zijn vak, in plaats van met het managen van een bedrijf en het aansturen van personeel. Door na te denken over jouw personal brand en wat jouw vaardigheden, eigenschappen en kernwaarden zijn, kun je veel beter bepalen welke richting jij op wilt.

Verhoog je waarde

Met een duidelijk personal brand verhoog je jouw waarde als freelancer. Doordat jij je duidelijk profileert, weten mensen jou beter te vinden als 'de specialist in...' of juist 'diegene met die brede achtergrond'.

Wees onderscheidend

Potentiële opdrachtgevers maken hun beslissing op basis van herkenning, de informatie die je hen biedt en door het vergelijken van alternatieven. Tegenwoordig is de concurrentie om freelance opdrachten vaak zo groot, dat het moeilijk is om een keuze te maken. Personal branding is de manier om er uit te springen. Want, in de overvloed van keuzes kiezen opdrachtgevers voor degene die voor hen het meest aansprekend, herkenbaar en vertrouwd is. Om in marketingtermen te blijven: de opdrachtgever kiest voor het sterkste merk.

Bepaal hoe anderen jou zien

Je wordt toch wel in een ‘hokje’ geplaatst, dan kun je maar beter zelf bepalen welk hokje dat is.
 

Door: Manon Koster - www.manonkoster.com  
Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder. Of het nu gaat om copywriting, het schrijven van communicatieplannen, (strategisch) communicatieadvies of het geven van trainingen: ze is van alle markten thuis.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Yvonne Horsselenberg

Yvonne is freelance tekstschrijver en bedrijfsblogger. Ze schrijft teksten voor websites, vakbladen en nieuwssites. 

blogger1

Dani van Herk

Dani is een freelance video editor, sound design en schrijver. Zij is gek op het vertellen van verhalen en heeft hier dan ook haar beroep van gemaakt.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play