Productiever werken? 5 simpele tips

Gepubliceerd op 6 Februari 2018

Ken je het? Zo’n dag waarop je in de avond denk ‘ja, wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’ en er dan achter komt dat dit teleurstellend weinig is? Maar maak je geen zorgen. Morgen is er weer een nieuwe dag! En met deze tips kom jij die dag zeker productief door.
                                                

1. Vermijd multitasken

Ik geef het toe. Multitasken is vaak een enorme killer van mijn dag. Dan ben ik druk aan het schrijven, komt er een mailtje binnen, ga ik snel in een ander tabblad doen wat in het mailtje staat en uiteindelijk doe ik alles maar half-half. Herkenbaar?
 
Doe aan singletasken in plaats van multitasken!
 
·      Werk dus aan één taak tegelijk.
·      Schrijf ideeën die plotseling opkomen op en werk ze pas later uit.
·      Maak afspraken met anderen: ‘tot 11 uur ben ik bezig, daarna heb ik weer tijd’.
 

2. Gebruik to-dolijsten

Wie redt het vandaag de dag zonder to-dolijsten? Ik in ieder geval niet! Haal alles uit je hoofd en schrijf het op. Wees wel realistisch en schrijf alleen de taken op die je ook echt kunt doen. Begin taak voor taak aan het afwerken van je lijst (singletasken!). 
 
Red je de taken van de dag niet af? Ga dan even goed voor je to-dolijst van de volgende dag zitten. Vaak helpt het om de planning weer even om te gooien en precies te weten wat je de volgende dag moet en kunt doen. Dat geeft rust!
 

3. No stress. Ontspan!


Heb je zo’n dag waarop het écht niet lukt? Je kunt je onmogelijk meer concentreren en je krijgt je taken ‘toch niet af’? Blijf dan vooral rustig. Creëer helderheid door precies op te schrijven wat er allemaal nog gedaan moet worden en pak de taken op die prioriteit hebben.
 
En soms is het helemaal niet zo erg om het gewoon allemaal een keer los te laten. Red je die deadline toch niet meer? Ga dan wat anders doen. Ontspan, verban stress en zorg ervoor dat je de volgende dag (extra vroeg) weer kunt knallen! 


4. Ruim je werkplek op

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Datzelfde geldt voor je werkplek! Start en eindig de dag met een opgeruimd bureau. Zo word je niet afgeleid door ‘externe factoren’ (lees: notitieblaadjes, mobiel, documenten, foto’s) en kun je je volledig richten op je taken.


5. Beloon jezelf  

Je kunt nooit de hele dag gefocust en productief zijn. Je moet ook af en toe pauzes nemen! Heb je een lange periode productief gewerkt, bijvoorbeeld als je een taak van je to-dolijst hebt afgerond? Neem dan even pauze door wat leuks te doen. Lees je appjes, haal een kop koffie of kijk een kort filmpje. 
 
Geef jezelf ook een beloning aan het einde van de dag en bedenk die aan het begin van de dag. ‘Als ik straks om 18:00 uur klaar ben, mag ik een lekker koud biertje.’ Of 'Vanavond, als ik hard heb gewerkt, neem ik een heerlijk warm bad.’ Wees lief voor jezelf!
 
Weet wat je moet doen, doe één ding tegelijk en vergeet niet te ontspannen. Zo kom jij heerlijk productief de dag door! 

Door: Liz Huisman
Liz doet niets liever dan schrijven. Ze speelt graag met woorden en helpt bedrijven verder met inspirerende, heldere en pakkende teksten.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Elisa Salentijn

Elisa helpt met haar 20 jaar ervaring om communicatie op de rails te zetten en te houden.

blogger1

Manon Koster

Manon vindt communicatie het leukste vak dat er is! Daarom heeft zij zich ontwikkeld tot een echte allrounder.

blogger1

Anne Quaars

Als Branding Business Coach helpt Anne freelancers om zichzelf en hun bedrijf zó in de markt te zetten dat geen klant er meer omheen kan.

blogger1

Robin Peek

Robin helpt ondernemers meer resultaat te behalen met internet. Hij werkt hierbij o.a. met SEO, Google Analytics en E-mailmarketing. robinpeek.nl

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play